Vant NM-thriller. Forbløffet Johaug

Tiril Udnes Weng (26) vant NM-tremila etter en spennende duell mot stortalentet Margrethe Bergane (21). Samtidig overrasket sprintdronning Kristine Stavås Skistad på 30-kilometeren, mens Ragnhild Haga Gløersen ble hyllet i karrierens siste skirenn. - Trist, sier Therese Johaug.

VANT: Tiril Udnes Weng under 30 km klassisk kvinner.Foto: Terje Bendiksby / NTB
VANT: Tiril Udnes Weng under 30 km klassisk kvinner.Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tiril Udnes Weng vant NM-gullet foran Margrethe Bergane på 30 kilometer klassisk intervallstart under ski-NM på Tolga.

- Det ble en krig ut i løypa, men det var gøy. NM-gull henger høyt. Jeg har ikke vunnet det før, sier seierskvinnen til NRK.

- Tiril gikk veldig fort. Jeg er godt fornøyd med sølv, sier Bergane til kanalen.

Etter en spennende duell triumferte sammenlagtvinneren av verdenscupen til slutt 46,1 sekunder foran motbakkespesialisten Bergane. Gårsdagens norgesmester på 5-kilometeren, Marte Skaanes, kapret bronsen i dag.

GULL OG SØLV: Tiril Udnes Weng og Margrethe Bergane vant henholdsvis gull og sølv på NM-tremila. Foto: Terje Bendiksby / NTB
GULL OG SØLV: Tiril Udnes Weng og Margrethe Bergane vant henholdsvis gull og sølv på NM-tremila. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Det var en uhyre spennende avslutning. Det er meget imponerende av Tiril etter en så lang sesong og så mange skirenn som hun har gått. Hun leverer en fantastisk tremil, sier NRKs langrennsekspert Therese Johaug og legger til:

- Jeg må også si at jeg er imponert over Kristine Stavås Skistad på tremil.

Stavås Skistad endte på 13. plass, slått med 4 minutter og 57 sekunder av Udnes Weng, men Stavås Skistad slo Ragnhild Haga Gløersen, vinneren av Kollen-femmila, i Hagas siste skirenn på dette nivået.

Haga hylles av Johaug.

- Ragnhild er ei fantastisk jente. Hun er smart, blid, omgjengelig og en fantastisk skiløper. Det er trist at du legger opp, sier Johaug til Haga under NRKs sending, før hun legger til:

HYLET I KARRIERENS SISTE SKIRENN: Ragnhild Gløersen Haga i mål etter 30 km klassisk kvinner.Foto: Terje Bendiksby / NTB
HYLET I KARRIERENS SISTE SKIRENN: Ragnhild Gløersen Haga i mål etter 30 km klassisk kvinner.Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Men du har mye å glede deg til!

Selv sier Haga:

- Det føles rett.

Uvant

Verdens beste sprinter de siste månedene gjorde noe hun vanligvis ikke bruker:

Sprintdronninga ffra Konnerud var blant dem som sporty stilte opp og prøvde seg på det 30 kilometer lange intervallstartrennet.

Det er en uvant oppgave for verdenselitens mest eksplosive utøver, men hun fikk ros for innstillingen.

KJEMPET HARDT: Kristine Stavås Skistad i mål etter 30 km klassisk kvinner. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KJEMPET HARDT: Kristine Stavås Skistad i mål etter 30 km klassisk kvinner. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Det er absolutt ikke distansen til Kristine. Hun har utviklet utholdenheten i år, men akkurat på tremil tror jeg ikke vi skal ha så høye forventninger til henne, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland før start.

- Det er ikke tremil som er hennes sterke distanse. Hun er god på det motsatte. Men det er moro å se at hun prøver seg på en tremil, supplerte NRK-ekspert Therese Johaug.

Ane Høsflot Klæbo legger opp under et intervju med NRK. Video: Løkås/Godø. Kipp: NRK Vis mer

Monsteråpning

Grunnet høye FIS-punkter i distanselangrenn - altså svak ranking på lengre distanser - var Stavås Skistad blant de først startende på NM-tremila. De antatt beste distanseløperne startet seinere.

Etter 2,1 kilometer tok Stavås Skistad ledelsen hele 26,1 sekunder foran Ane Appelkvist Stenseth. Men så kom distanse-essene på rekke og rad:

På et seinere startnummer overtok verdenscupvinner Tiril Udnes Weng ledelsen ved åpningspunktet - og flere av de øvrige distansekanonene plasserte seg godt foran supersprinteren.

Johaug: - Overraskende

Selv om april-måned innledes i morgen, var det veldig kaldt i NM-løypene, men sola varmet utover dagen og skapte ypperlige skiforhod.

- Det var 28 minusgrader i dag tidlig. Nå er det 14 minusgrader, meldte NRK-reporter Ida Nysæter Rasch like før start.

Jan Marcus Nielsen Solheim fikk en brå og uventet avslutning på sitt NM-løp. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Etter 8,9 kilometer ledet Stavås Skistad over minuttet foran Stenseth, men så kom de antatt beste distanseløperne og forbedret ledertida på rekke og rad.

Aller raskest passerte Tiril Udnes Weng på et seinere startnummer, nesten to minutter foran Skistad og et halvt minutt foran Margrethe Bergane på 2. plass ved dette passeringspunktet.

- Det er overraskende store differanser så tidlig i løpet, sa Johaug.

Halvveis på tremila - etter 15 kilometer - økte Udnes Weng ledelsen til nesten minuttet foran Bergane på 2. plass.

- Vanvittig imponerende, sa Johaug.

Ekspertene måper etter Margrethe Berganes 50-kilometer i Holmenkollen. Programleder: Øyvind Godø. Klipp: Kristoffer Løkås. Video: Bilder fra NRK Vis mer

Ny utvikling: Bergane utfordret Weng

Bergane startet minuttet foran Udnes Weng, som jaktet ryggen til sin hovedutfordrer i kampen om NM-tittelen.

Men så skrudde Bergane - som har blitt sammenliknet med Therese Johaug i Dagbladet-programmet MaxPuls - opp tempo og dro ifra Udnes Weng igjen akkurat i det verdenscupvinneren holdt på å ta igjen.

Stavås Skistad gikk først i mål fra startnummer 14 - og fikk sitte en god stund i lederstolen, akkurat som i går.

Men så kom dagens to suverene kvinner: Margrethe Bergane og Tiril Udnes Weng i thrilleren om NM-gullet.

Udnes Weng svarte på Berganes slutspurt og trakk til slutt det lengste strået.

Tiril Udnes Weng er norgesmester på tremil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer