Vant OL-gull med ammunisjon fra sovjettiden

Med en 13 år gammel rifle skjøt Sergei Martynov 70 strake blinker i rifleskyting.

GAMMELT ER BEST: Sergei Martynov har kjøpt ny rifle, men våget ikke å bruke den under OL. Foto: AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI/NTB scanpix
GAMMELT ER BEST: Sergei Martynov har kjøpt ny rifle, men våget ikke å bruke den under OL. Foto: AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI/NTB scanpixVis mer

Med en 13 år gammel rifle og ammunisjon fra sovjettiden skjøt Sergei Martynov 70 strake blinker og vant overlegent OL-gull i rifleskyting fredag.

Hviterusseren tangerte verdensrekorden med 600 poeng i kvalifiseringen. Så økte han marginen til konkurrentene med fenomenal skyting i finalen. 705,5 poeng er ny verdensrekord med sju tidels poeng.

- Jeg er absolutt henrykt. Dette kommer til å bety alt for landet mitt, sa 44-åringen før han gikk ut for å ta en røyk.

- Jeg har holdt på med dette i over 15 år, og dette er må være den beste følelsen jeg har hatt.

Benyttet gammel rifle Han benyttet en rifle fra 1999 og ammunisjon som ble produsert i 1985. Den kombinasjonen ga ham bronse i Sydney- og Aten-OL.

- Jeg er ikke forutinntatt mot nye rifler eller ny ammunisjon, men jeg er komfortabel med det jeg kjenner. Jeg har en ny rifle hjemme, men jeg ville ikke bytte rett før OL, så jeg har ennå ikke rørt den, sa han.

I finalen var hans dårligste resultat 10,2. Etter at han skjøt maksimale 10,9 i nest siste skudd, ledet han med 4,1 poeng. Etter at han avsluttet med 10,6, holdt steinansiktet på å sprekke opp i et aldri så lite smil.

Lionel Cox fra Belgia overrasket med sølv, men han var slått med 4,3 poeng. Bronsen gikk til slovenske Rajmond Debevec.

- Jeg har full jobb ved siden av skytingen, og om to uker må jeg være tilbake på jobb, men jeg kommer til å bli her og nyte resten av OL. Jeg regnet ikke med å komme til finalen engang, sa en lykkelig Cox.

Norges deltakere ble slått ut i kvalifiseringen. Odd Arne Brekne ble nummer 13 og Ole Magnus Bakken nummer 26.

(NTB)