Vant OL på størrelsen

Det måtte mer enn snømangel til for å si nei til Kina.

FORMIDABELT TRØKK:  Kina har puttet mye politisk prestsisje inn i forsøket på å få vinter-OL 2022. Her er det tidligere basketstjerne Yao Ming i den kinesiske OL-delegasjonen som overleverer søknaden til IOC-president Thomas Bach. For ordens skyld; også Bach er en storvokst mann. FOTO:AFP / Manan Vatsyayana.
FORMIDABELT TRØKK: Kina har puttet mye politisk prestsisje inn i forsøket på å få vinter-OL 2022. Her er det tidligere basketstjerne Yao Ming i den kinesiske OL-delegasjonen som overleverer søknaden til IOC-president Thomas Bach. For ordens skyld; også Bach er en storvokst mann. FOTO:AFP / Manan Vatsyayana. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEIJING fikk de vinterlekene i 2022 som IOC-ledelsen helst ville gitt til Lillehammer og Oslo. Beijings seier over Almaty på IOC-kongressen i formiddag, viser at vakker vintertradisjon fortsatt ikke er noen garantert vinner i dette selskapet. Likevel vant kineserne bare med 44 mot 40 stemmer; noe som forteller om stor støtte også mindre lands muligheter til å arrangere OL:

•• I valget mellom to vidt forskjellige kandidater, hadde nettopp vinterbyen Almaty i Kasakhstan de kjennetegnene på nærhet og sportskultur som den sentrale OL-ledelsen ønsket å finne i framtidas arrangørbyer.

Utfordringen var bare at kinesernes politiske og økonomiske tyngde trumfet hensynet til mer nøkterne olympiske leker. Slik ble det for vanskelig for de olympiske lederne å takke nei til Kina.

KINAS egen sportslige utfordring ved dette arrangementet blir mangel på vinter. Selv med de tradisjonelle snødisiplinene plassert 19 mil fra Beijing, er det lite å gjøre med klimaendringene. Anleggene rundt Zhangjiakou er ikke snøsikre. Eller mer metrologisk presist:

•• Det blir en overraskelse om deltakerne i vinter-OL 2022 i det hele tatt får se naturlig snø.

Slik er det PR-messig dristig av kineserne å lansere OL-slagordet "Et vennlig stevnemøte med ren is og snø". For nettopp mangel på ren snø kommer til å bli debattert i år framover.

PLANEN er foreløpig å bruke vann fra reservoarene i området. Rent teknisk går det sikkert grei. Det faglige nivået på kunstig snøproduksjon presses fram i takt med stadig varmere klima.

Problemet er bare at vann i seg selv er mangelvare i naturreservatet nær de tenkte OL-anleggene i Zhangjiakou. Det betyr en stadig internasjonal oppmerksomhet om kinesernes naturforvaltning; på samme vis som luftforurensingen ble det store samtaleemnet i 2008 under sommerlekene i Beijing. Seinest i timene før formiddagens avstemning forsikret de kinesiske myndighetene at de ville være miljøbevisste i snøproduksjonen sin.

Så har da også IOC sine egne eksperter vært tydelige i kritikken:

SNART ET VINTERSTED?  Åsene rundt Zhangjiakou får neppe naturlig snø i februar 2022. Likevel skal kunstsnøen gi grunnlag for et senter for vinteridrett. FOTO: REUTERS/Jason Lee.
SNART ET VINTERSTED? Åsene rundt Zhangjiakou får neppe naturlig snø i februar 2022. Likevel skal kunstsnøen gi grunnlag for et senter for vinteridrett. FOTO: REUTERS/Jason Lee. Vis mer

- Det nordlige Kina lider under stor vannmangel, og området mellom Beijing og Zhangjikaou framstår som en steppe. Kommisjonen mener at Beijing2022 har undervurdert hvor mye vann som kreves for å lage snø, stod det i evalueringen av de to håpefulle arrangørene som ble lagt fram for en drøy måned siden.

I DEN samme planen stod det imidlertid også at kineserne nok rent praktisk ville løse vannbehovet sitt. Det er det få som tviler på. I Beijing vil det ikke mangle noe på å levere et godt sportslig arrangement:

- La meg forsikre dere. Velger dere Beijing, vil det kinesiske folk arrangere et fantastisk OL, sa den kinesiske presidenten Xi Jinping i sin siste videohilsen  til IOC-kongressen.

Det var en tydelig beskjed på hvilken politisk prestisje kineserne knytter til det å få vinterlekene, og på det viset gjøre hovedstaden sin til den første byen i verden som har arrangert både sommer -og vinter-OL.

Det er et press det ble umulig for resten av verden å stå imot.

DENNE prestisjen garanterer et sportslig sett vellykket vinter-OL i Kina 2022. Dette er samtidig kjernen i problemet ved denne tildelingen etter at den ene vestlige byen etter den andre trakk seg fra konkurransen:

•• Vinter-OL ville uansett gå til et totalitært land.

Det er ennå prisen for den olympiske bevegelsens manglende gjennomslag i de vestlige demokratiene, og gjør at IOC-president Thomas Bach sitt første forsøk på å fornye lekene nå vil bli testet mot en mektig motstander.

Da spørs det hvor mye tyngdeforskjellen vil bestemme i årene framover til 2022.
 

GOD PR:  Kina har mobilisert for å påvirke IOC-delegatene i innspurten. Her en gruppe kinesere utenfor kongresshotellet i Kuala Lumpur.
GOD PR: Kina har mobilisert for å påvirke IOC-delegatene i innspurten. Her en gruppe kinesere utenfor kongresshotellet i Kuala Lumpur. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer