Vant sensasjonelt NM-gull i fjor - nå legger han opp

- Har mistet motivasjonen.

HØYDEPUNKTET: Tormod Hausken Jacobsen spurtet inn til en oppsiktsvekkende NM-seier på Eidsvoll Verk i juni 2014.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
HØYDEPUNKTET: Tormod Hausken Jacobsen spurtet inn til en oppsiktsvekkende NM-seier på Eidsvoll Verk i juni 2014. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

(procycling.no): Sommeren 2014 overrasket Tormod Hausken Jacobsen stort med å vinne NM-fellesstarten i Eidsvoll.

Knapt halvannet år etter har 22-åringen bestemt seg for å droppe videre sykkelsatsing og legger opp.

Jacobsen bekrefter til procycling.no at han gir seg, men ønsker ikke å gi flere kommentarer rundt valget.

• Les mer: - Jeg har nok en mye bedre spurt en folk tror

Coop-Øster Hus-rytteren har hatt en vanskelig 2015-sesong, og har ikke klart å følge opp resultatet fra NM i fjor med flere triumfer på sykkelen.

Sportsdirektør Roy Hegreberg i Coop-Øster Hus forklarer at Jacobsen har slitt med motivasjonen etter en sesongoppkjøring som i utgangspunktet virket veldig bra.

Satt tilbake av uhell
- Han hadde en fantastisk vintertrening, men veltet et par ganger i vår. Han ble nok mer satt tilbake av det enn han trodde sjøl, sier Hegreberg til procycling.no.

Uhellene på vårparten, blant ennet en stygg velt Under Dwars door Drenthe i mars, snudde opp ned på den gode følelsen Jacobsen tok med seg vintermånedene.

- Han trodde han skulle være tilbake i form utover sommeren, men det fungerte ikke. Han visste heller ikke hvorfor, så det ble nok en tung følelse og gikk ut over motivasjonen hans, påpeker sportsdirektøren.

Jacobsen endte opp med å bryte både Tour of Norway og Tour des Fjords i mai, og fullførte heller ikke som tittelforsvarer i den tøffe NM-løypa på Lillehammer en måned seinere.

Da det heller ikke var framskritt å spore i sommermånedene, hadde Coop-Øster Hus etter hvert samtaler med rytteren om hva som var best for ham å gjøre videre. Det foreløpig siste rittet 22-åringen deltok i internasjonalt var Ronde van Midden-Nederland i slutten av august.

Prioriterer utdannelse
- Vi ble enig med Tormod om å avslutte sesongen i september. Han har kjent litt på det og har kommet fram til at han har lyst til å gjøre andre ting. Han har lagt studier på vent mens han har satset på sykling. Nå har han lyst til å konsentrere seg om dem og gjøre andre ting, forklarer Roy Hegreberg for procycling.no.

Sportsdirektøren sier at det norske kontinentallaget ikke kom så langt som å ha formelle samtaler om en forlenget avtale med Tormod Hausken Jacobsen. Dette fordi rytteren ikke følte at han hadde motivasjonen inne.

Hegreberg understreker likevel at den tidligere norgesmesteren var ønsket med videre.

- Vi har sagt at han kan komme tilbake til laget, men nå det ser ikke ut til at det kommer til å skje. Vi har stor tro på Tormod. Det er ikke mange forunt å vinne et NM, og på sitt beste har han vist at han kan slå hvem som helst.

- Synd
Når Jacobsen nå velger å bruke mer tid på utdannelse, etterlater 22-åringen seg et tomrom i Coop-Øster Hus etter fire sesonger på laget.

- Det er synd, for han er jo fortsatt ung, egentlig. Han har også vært en fin fyr å ha i miljøet. Vi håper vi kan benytte ham i andre sammenhenger rundt laget seinere, avslutter Roy Hegreberg.

Helt i starten av sesongen var Jacobsen nær ved å ta seieren på sisteetappen av det franske etapperittet Les Plage De Vendeennes. Mannen i den norske mestertrøya var i brudd, men ble innhentet bare 600 meter før målstreken.

Rittet ble likevel en suksess for Coop-Øster Hus med sammenlagtseier til August Jensen og flere topplasseringer på etappene.

Etter 2015-sesongen har både vinneren og andremannen fra NM i 2014 bestemt seg for å skrinlegge sykkelsatsingen. For en drøy måned siden meddelte også Filip Eidsheim fra Team Fixit at han gir seg på norsk toppnivå.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.