Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vant sin 17. verdenscupseier

De siste ukene har Lasse Kjus blitt nektet å bruke astmamedisinene han trenger for å bli frisk. De norske alpinlegene mener dopingreglene er håpløse.

BEAVER CREEK (Dagbladet): Lasse Kjus kjørte ned til ... plass i gårsdagens storslalåm. Han lå på femteplass etter førsteomgang. En stor prestasjon sett i lys av luftveisproblemene han har slitt med under hele USA-turen.

Frustrasjonen har vært stor fordi han denne høsten ikke har fått astmamedisinen han har brukt i flere sesonger, og som i fjor var svært viktige for de gode resultatene før han ble skadd i Kitzbühel.

-  Ja, det stemmer. For å kunne bruke astmamedisin som står på dopinglista, må man ha en positiv provokasjonstest. Det har Lasse hatt tidligere år, men den testen han tok nå i høst var ikke positiv, sier landslagslege Lars Forberg som har fulgt de norske gutta i USA.

Må testes hjemme

Siden avreise til USA har Kjus blitt såpass redusert at han nå definitivt trenger medisinene sårt for å fungere optimalt. Men så lenge Kjus er i USA, setter reglementet stopper for at han kan gjennomføre en ny provokasjonstest.

Dopingreglene krever nemlig at testen gjennomføres i utøverens hjemland av godkjent lungespesialist.

-  Et helt håpløst og altfor rigid regelverk. For det først burde ikke astmamedisinene stått på dopinglista i det hele tatt. Blant annet norsk forskning utført av Kai Håkon Carlsen har vist at disse medisinene ikke er prestasjonsfremmende. Dernest burde det være mulig å utføre testen i utlandet, sier Arild Danielsen, den av landslagslegene som har fulgt Kjus' luftveisproblemer tettest i mange år.

God sommer

Det var i begynnelsen av oktober at Kjus gjennomførte den påkrevde provokasjonstesten hos lungespesialist Torbjørn Haugen på Norsk idrettsmedisinsk institutt (NIMI) i Oslo. Lungefunksjonen måles ved hjelp av medikamenter for å framprovosere astmasymptomer. Graden av fall i pusteaktivitet avgjør om utøveren får fritak fra dopingreglene som forbyr bruk av de såkalte beta-2-agonistene Kjus trenger når han er sjuk. Er provokasjonstesten positiv, får utøveren fritak.

-  Men Lasses test var negativ fordi han ikke hadde vært utsatt for kulde og tørr høyfjellsluft siden han ble skadd i Kitzbühel. Han hadde en god sommer og gikk ikke på medisiner, sier Danielsen.

Hjem til test

Kjus var altså så frisk at han ikke fikk unntak fra dopingreglementet. Men i slutten av oktober -  like før v-cupåpningen i Sölden -  fikk han kjenning med problemene igjen. Men det var ifølge Danielsen meningsløst å ta en ny test før landslaget dro til USA.

-  Vi vet fra før at det går litt tid før disse symptomene gir utslag på en slik test, sier Danielsen.

Derfor dro Lasse småsjuk til USA, uten medisiner, og med nærmest garanti for å bli dårligere.

-  Jeg er så godt som sikker på at om Lasse hadde tatt en provokasjonstest nå her i USA, så hadde den vært positiv. Det kan jeg si på grunn av symptomene han har, sier Forberg.

I kveld flyr Kjus hjem til Norge. Og drar direkte til NIMI for å ta testen, slik at han får medisinene han trenger uten risiko for å bli dopingtatt.

-  Vi må få ham hjem og testet ham. Medisinene virker ganske raskt. Så jeg tror ikke plagene han har nå, vil få konsekvenser for resten av sesongen, sier Danielsen.

JUBELGUTTA: Lasse Kjus jubler sammen med Aksel Lund Svindal, som ble nummer fire. - I dag følte jeg at jeg kunne gjøre hva som helst, sier Kjus til Dagbladet etter sin 17. verdenscupseier.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media