Vant to gull etter at hun la opp

Birgit Fischer padlet til topps i seks OL.

BEIJING (Dagbladet.no): Du skal ha litt tur for å vinne OL-gull. Det er ikke sånn at det bare handler om flaks, men for å gå til topps i de olympiske leker, trenger du også marginene på din side.

Men når du vinner åtte OL-gull - det første i 1980 og det siste i 2004 - da handler det ikke lenger om flaks og marginer. Da handler det om råskap, en ekstrem vinnervilje og en besluttsomhet få er forunt.

Birgit Fischer (46) har disse kvalitetene, og derfor er hun også tidenes olympier i Tyskland.

Major i forsvaret

Padleren lærte seg disiplin da hun meldte seg inn i en militær sportsklubb i Potsdam som ung, og seinere ble hun også sportsinstruktør og major i det østtyske forsvaret.

Som padler var hun nådeløs.

I Moskva-OL vant hun gull i K1 500 meter, som 18 åring. Aldri før hadde en så ung utøver gått til topps i kajakkonkurransen. Og suksessen fortsatte, for Birgit Fischer så seg aldri tilbake. Medaljene hun vant var historie. Så fort et gull var i havn, rettet hun blikket mot neste store mål.

Den neste er den beste, som Kjetil André Aamodt sa.

KAJAKKDRONNINGEN: Birgit Fischer har vunnet åtte OL-gull. Hun har lagt opp to ganger, for så å komme tilbake - men nå er det slutt. Foto: AFP
KAJAKKDRONNINGEN: Birgit Fischer har vunnet åtte OL-gull. Hun har lagt opp to ganger, for så å komme tilbake - men nå er det slutt. Foto: AFP Vis mer

For Birgit Fischers del ble det gull i hvert eneste OL hun har deltatt i. Åtte gull, med 24 års mellomrom. Det har ingen andre klart å kopiere.

- Antall medaljer betyr ikke så mye for meg. De fleste medaljene har jeg vunnet i lagkonkurranser, så det er ikke bare mine medaljer, sier hun beskjedent.

Rammet av boikott

Og hun kunne fort hatt en enda mer imponerende statistikk, hvis ikke Øst-Tyskland hadde boikottet Los Angeles-lekene i 1984. Da OL startet var hun regjerende verdensmester i K1, K2 og K4.

I stedet slo hun kraftig tilbake med to gull og ett sølv i Seoul fire år etter. Først ble hun overraskende slått i K1 av ei bulgarsk jente, men bare to timer etter revansjerte hun seg i K2.

Etter lekene i Sør-Korea annonserte Birgit at hun skulle gi seg, men historien viser at hennes trusler om å legge opp ikke er mye verdt.

Fire år etter sto hun nemlig nok en gang på toppen av OL-pallen i Barcelona, og det ble nye OL-gull i både Atlanta og Sydney. Etter de to gullmedaljene i 2000 forsøkte hun seg igjen.

- Nå er det slutt. Noen ganger må du bare gi deg, og det er stort å kunne gi seg på topp, sa hun etter K2-gullet.

Vant to gull etter at hun la opp

Banket ungdommen

Nøyaktig fire år seinere, i Aten, sto hun på toppen av en olympisk seierspall igjen. Den 42 år gamle tobarnsmoren hadde nok en gang banket ungdommen.

24 år etter den første gullmedaljen sto hun der igjen.

- Du vet aldri når du får din siste medalje, så sånn sett betyr denne ekstra mye.

Og spørsmålet måtte komme.

- Ser vi deg igjen i Beijing?

Klok av skade hadde Fischer bestemt seg for å slutte å legge opp.

- Jeg aner ikke. Hvem vet?

Men det ble hennes siste OL, for denne gangen går kajakkøvelsene uten Birgit Fischer. Det er det nok mange konkurrenter som er glad for.

Kilder: Sports Illustrated, CNN, Spiegel, Olympics 30 og Wikipedia.

GULL I FIREREN: Birgit Fischer leder an nå det tyske laget padler inn til gull i K4 500 meter i Aten-OL.
HISTORISK: Ingen andre i OL-historien har vunnet gull med 24 års mellomrom.
SYDNEY-GULL: Katrin Wagner og Birgit Fischer viser fram sine medaljer fra Aten-lekene.