Hoppuka

Vantro Tom Hilde: - Blir jeg sendt hjem, er det med god grunn

- Jeg mistet et eller annet på veien. Jeg er usikker på hva.

SKUFFET: Tom Hilde var skuffet etter 34.-plassen i det første hoppukerennet i Oberstdorf fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SKUFFET: Tom Hilde var skuffet etter 34.-plassen i det første hoppukerennet i Oberstdorf fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

OBERSTDORF (Dagbladet): Daniel-André Tande (22) ble ikke uventet Norges redningsmann da Hoppuka startet i Oberstdorf i Tyskland fredag kveld. Tande kom på fjerdeplass, i et renn som ble vunnet av Stefan Kraft fra Østerrike.

Bak Tande var det rett og slett sørgelige, norske prestasjoner. Andreas Stjernen ble nummer 19, Halvor Egner Granerud 28 og Anders Fannemel 30.

To nordmenn kvalifiserte seg ikke til andre omgang. Både Tom Hilde og Robert Johansson måtte se finaleomgangen fra tribunen, etter å ha kommet på henholdsvis 34. plass og 39. plass.

I minuttene etter fiaskohoppet på 121 meter forsto Hilde lite av det som hadde skjedd:

- Jeg synes jeg har jobbet bra og gjort mange positve endringer. Men et eller annet sted har jeg mistet noe som gjør at jeg tapte noen meter i bakken. Jeg er usikker på hva, sier 29-åringen til Dagbladet.

- Det som skjedde bak Tande var litt skuffende, erkjenner trener Alexander Stöckl overfor Dagbladet.

Hevet seg

Rennet i Schattenbergbakken så ut til å ende i kjempefiasko for nordmennene. Etter første omgang var Tande best på 9. plass. Han landet på 130,5 meter, men hevet seg betraktelig i andre omgang med et svev på 138,5 meter. Der og da reddet han spenningen i Hoppuka.

BESTE NORDMANN - IGJEN: Daniel-André Tande reddet spenningen i Hoppuka med et godt andrehopp.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
BESTE NORDMANN - IGJEN: Daniel-André Tande reddet spenningen i Hoppuka med et godt andrehopp.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Til slutt hadde Tande tre hoppere foran seg: Stefan Kraft, Kamil Stoch og Michael Hayböck. I sammendraget er nordmannen 12,6 poeng bak. Det betyr at slaget ikke er tapt.

I motsatt ende av skalaen kom Tom Hilde, som hadde sett for seg et helt annet utgangspunkt før Hoppuka forflytter seg til Garmisch-Partenkrichen.

- Selvfølgelig er det skuffende. Jeg ble nummer 20 forrige helg og mener jeg har topp 20-nivået inne. Men det var et eller annet som jeg gjorde fra kvaliken i går til rennet i dag som gjorde at jeg mistet et eller annet.

- Smertefritt

Han fortsetter:

- Forberedelsene har gått smertefritt. Jeg har hatt det fint og rolig på hotellet. Alt var som det skulle for å lykkes i et hopprenn.

- Er det surt ikke å ha noen forklaring på hva som gikk galt?

- Ja. Men akkurat nå står jeg på sletta og har nettopp hoppet. Så fort jeg får sett på video og tenkt meg om, er det sikkert en logisk forklaring på hvorfor jeg manglet ti meter. Forklaringen tror jeg vi får før jeg kommer til Garmisch.

Blir erstattet?

Det norske trenerteamet har for vane å se på utøverkabalen før Hoppuka forflytter seg fra Tyskland til Østerrike etter rennet i Garmisch-Partenkirchen. Hoppere som skuffer, kan fort bli sendt hjem og erstattet av friske krefter.

- Jeg går ikke rundt og frykter at jeg blir sendt hjem. Men blir jeg sendt hjem, så er det med god grunn. Jeg må selvfølgelig gjøre det bedre i Garmisch enn her. Jeg gjør mitt beste hele tida, bedyrer Hilde.

TOPP TRE: Stefan Kraft (i midten) vant rennet foran Kamil Stoch (t.v.) og Michael Hayböck (t.h.) Foto: NTB Scanpix
TOPP TRE: Stefan Kraft (i midten) vant rennet foran Kamil Stoch (t.v.) og Michael Hayböck (t.h.) Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Du blir kanskje litt redd for å koke over i konkurranse. Dermed havner du på den defensive siden. Det er bare sånn det er når du ikke er i knallslag og ikke har stålkontroll.

- Moren din var på plass i bakken. Skuffet du henne?

- Naturligvis ville jeg vise at lillegutten kan hoppe på ski. Det er bare en eller annen viktig detalj som gjør at det ikke blir bra. Jeg var ikke dynamisk og effektiv nok fra sittestilling til flystilling. Jeg gjør mye bra mellom der, men ikke vesentlig nok for at jeg flyr godt.

Likevel oppsummerer Hilde:

- Jeg har troen på at jeg kan snu dette.

Neste renn er Nyttårshopprennet 1. januar.

- Historisk er det folk som har ligget mye lenger bak, selv etter rennet i Garmisch, og likevel vunnet Hoppuka. Jeg har fortsatt muligheten hvis jeg hopper godt på ski, sier Tande.