- Vanvittig å høre hva de andre nasjonene sier

Bjørgen og stafettjentene er stolte av Kollen-publikummet.

HYLLER PUBLIKUM: Marit Bjørgen og de norske stafettjentene hadde ingen problemer med å ta et suverent gull for Norge. Da var det vanskeligere å sette ord på hva de syntes om publikum rundt løypa og inne på stadion. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
HYLLER PUBLIKUM: Marit Bjørgen og de norske stafettjentene hadde ingen problemer med å ta et suverent gull for Norge. Da var det vanskeligere å sette ord på hva de syntes om publikum rundt løypa og inne på stadion. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Jentene leverte varene og gikk inn til gull, men nok en gang ble publikumsopplevelsen i Holmenkollen forringet av den beryktede tåka.

Gjennom de fleste partier av kvinnestafetten var det nærmest umulig å se hva som foregikk, og de som holdt til inne på stadion hadde ikke sjanse til å se storskjermen på motsatt side.  

Et slikt massivt tåkehav kan frata de fleste tilskuere motivasjonen. Trøkket rundt løypa i dag var imidlertid så voldsomt at de norske sekundantene måtte formidle beskjedene på lapper, fordi det var umulig for jentene å høre hva som ble sagt.

På pressekonferansen ble gulljentene av Aftenposten bedt om å beskrive følelsen av å bety noe for så mange mennesker.

- Først og fremst var det rørende da vi kom på stadion i dag tidlig, men også på andre dager hvor et par av oss ikke har vært med. Likevel har vi fått akkurat den samme heiinga - selv om vi bare er på trening. Det er fantastisk å ha et sånt publikum i ryggen, sier Kristin Størmer Steira.

- Alle snakker om Kollen
Marit Bjørgen har latt det gå inflasjon i ordene «vanvittig» og «utrolig» i dette mesterskapet - og det er kanskje ikke rart med tidenes gullfangst å slå i bordet med.

Den firedobbelte kan i likhet med Steira ikke få fullrost publikum nok.

- Jeg er stolt av å være norsk med et sånt publikum. Det er vanvittig å høre det de andre nasjonene sier, de synes dette er utrolig stort. Alle snakker om Holmenkollen. Jeg må bare si tusen takk.

Vibeke Skofterud sier hun fikk gåsehud allerede under oppvarmingen i dag.

- De er ikke her for å se oss ta gullet, men for å heie oss fram til gullet. Det er en stor forskjell. Jeg gikk bevisst ut ganske tidlig, i stedet for å bare gå inn i bobla, sånn at jeg kunne kjenne på og nyte det at de er med oss, sier hun.

Takker speakeren
Når Dagbladet spør om tåka er med på å legge en demper på hele mesterskapet, tross publikums enestående innsats, velger Bjørgen å skryte av stadionspeaker Kjell Erik Kristiansen.

ET VANLIG SKUE: Slik har det sett ut i Kollen nesten hver dag under VM. Men Marit Bjørgen synes ikke det legger noen stor demper på mesterskapet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ET VANLIG SKUE: Slik har det sett ut i Kollen nesten hver dag under VM. Men Marit Bjørgen synes ikke det legger noen stor demper på mesterskapet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Han er utrolig flink og har skapt liv alle dagene selv om folk ikke har sett noen ting. Han forbereder publikum når vi kommer ned mot stadion, og da får vi et vanvittig brøl. Dette har vært veldig bra uansett, sier hun.

Et stykke overfor Holmenkollen var det alldeles praktfullt vintervær i dag, av typen som hører hjemme på prospektkort. Da Dagbladet var på pressekonferanse ved løperhotellet Soria Moria i dag tidlig - som ligger litt høyere - kunne ikke været og forholdene vært bedre.

På vei ned ble vi imidlertid møtt av en tykk grøt av tåke. Og slik har det vært så godt som hver eneste dag.

- Det var utrolig fint på Soria Moria i dag. Det er litt synd at tåka skal være her nede, men vi får ikke gjort noe med det. Publikum kommer uansett, og det er utrolig bra. Det viser hvor stor interesse det er, sier Bjørgen.

Therese Johaug mener det tross alt var litt bedring i dag sammenlignet med tidligere.

- Da vi gikk på stadion så vi publikum. Og det lettet jo opp, så for vår del setter det ikke noen demper på stemninga, sier hun til Dagbladet.

LETTET LITT: Therese Johaug mente å registrere at tåken lettet litt akkurat idet Marit Bjørgen kjørte ned mot stadion. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
LETTET LITT: Therese Johaug mente å registrere at tåken lettet litt akkurat idet Marit Bjørgen kjørte ned mot stadion. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer