Vanvittig derby-drama da United spilte City ut av cupen

Dommer Chris Foy med hovedrolle i femmåls-thriller.

(Dagbladet): Manchester City - Manchester United 2-3.

De som trodde Paul Scholes plutselige comeback skulle bli det mest dramatiske ved FA-cupmøtet mellom Manchester City og Manchester United, kom tidlig på andre tanker etter avspark på Etihad stadion.

Mer presist etter ni minutter.

Da ga Wayne Rooney bortelaget ledelsen etter en nydelig kontring, startskuddet for en fantastisk underholdende fotballkamp mellom de to erkerivalene, som stadig skrur opp temperaturen i kampen om å være best i byen.

Etter det målet, og en svak dommer Chris Foys svært kontroversielle utvisning av Vincent Kompany, så det en stund ut som Manchester United kunne få skikkelig hevn for 1-6-tapet i oktober.

Det fikk de ikke. Men 3-2-seieren i de lyseblås storstue smaker neppe dårligere av den grunn.

- Vi gjorde dem bedre enn de var, mener United-manager Alex Ferguson.

HER STARTER FYRVERKERIET: Manchester Uniteds Wayne Rooney header inn 1-0 i det ellevte minutt. Det var startskuddet for en fantastisk underholdende fotballkamp.Foto: SCANPIXREUTERS/Nigel Roddis
HER STARTER FYRVERKERIET: Manchester Uniteds Wayne Rooney header inn 1-0 i det ellevte minutt. Det var startskuddet for en fantastisk underholdende fotballkamp.Foto: SCANPIXREUTERS/Nigel Roddis Vis mer

- På 3-0 trodde vi nok vi var videre, og tok foten av gassen. Vi mistet ballen mye, ga bort frispark og de scoret. De la om til en defensiv formasjon og satset på at vi skulle gjøre feil. Det var uforsiktig av oss, vi skulle hatt full kontroll, sier skotten, ifølge BBC.

Nydelig ledermål
Etter ni minutter startet altså dramaet.

Hjemmelaget hadde dominert til da, men en strålende United-kontring ble til de rødes første store mulighet, og scoring.

Antonio Valencia slo et hardt, perfekt innlegg foran mål, der Wayne Rooney ristet unna Micah Richards i hodeduellen. Headingen var utsøkt, ballen gikk via krysstanga og inn bak keepervikar Costel Pantilimon.

Like etter havnet dommer Chris Foy i sentrum første gang.

Nani så ikke ut til å reagere særlig negativt, da Vincent Kompany kastet seg inn med stor innlevelse og frarøvet ham ballen på vei gjennom. Det gjorde imidlertid Foy, godt hjulpet av et par Manchester United-trøyer.

Foy vurderte taklingen som farlig, tofotet med beina løftet fra gresset - og dro opp det røde kortet. Det vil bli veldiskutert.

På Twitter og i Dagbladets livestudio gikk som vanlig skillelinjene i diskusjonen omtrent der hvor rød sympati gikk over i lyseblå, men i Viasats studio var Thomas Myhre, Jan-Åge Fjørtoft og Brian Deane ikke i tvil:

NØKKELSITUASJON: Manchester City-kaptein Vincent Kompanys takling av Nani ble vurdert som fullt lovlig av noen, og som utvisningsgrunn av andre - eller mer viktig, dommer Chris Foy.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLIS
NØKKELSITUASJON: Manchester City-kaptein Vincent Kompanys takling av Nani ble vurdert som fullt lovlig av noen, og som utvisningsgrunn av andre - eller mer viktig, dommer Chris Foy.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLIS Vis mer

Det røde kortet var meget, meget strengt, i nærheten av galt.

- Han kunne vist det gule kortet, jeg vet ikke om det er frispark engang. Sånn vi kjenner Nani - og han reagerer ikke i det hele tatt. Det er en svak, svak avgjørelse, sier Myhre.

City-manager Roberto Mancini var i hvert fall mer enn oppgitt.

Tre før pause
Utvisningen og scoringen forandret selvfølgelig mye, og etter en halvtime doblet United ledelsen.

City forsøkte å klarere etter et mislykket Patrice Evra-innlegg, men da ballen dalte ned foran Danny Welbeck med ryggen mot mål, smalt det.

Welbeck nølte ikke et sekund, vred seg rundt og sendte avgårde en volley, som vakkert dalte ned i bortre hjørne. Og Ni minutter senere scoret de røde igjen.

Denne gangen var det ikke i tvil om at Chris Foy tok den rette avgjørelsen, da Aleksandar Kolarov felte Danny Welbeck inne i feltet.

Wayne Rooneys straffe ble først stoppet av Pantilimon, men spissen satte selv returen i mål med hodet. Der og da så det ut til at Manchester United kunne være på vei mot en skikkelig hevn for 1-6-nedsablingen de husker med smerte.

Spenning
I stedet skapte hjemmelaget spenning i andre omgang.

NUMMER TRE: City-målvakt Pantilimon stoppet straffesparket til Wayne Rooney, men klarte ikke hindre spissen i å score på returen.Foto: SCANPIX
NUMMER TRE: City-målvakt Pantilimon stoppet straffesparket til Wayne Rooney, men klarte ikke hindre spissen i å score på returen.Foto: SCANPIX Vis mer

Aleksandar Kolarov reduserte etter bare tre minutter, med et fantastisk frispark fra langt hold.

Sergio Aguero reduserte en gang til etter 69 minutter, da comeback kid Paul Scholes rotet bort ballen ute på siden, og en dårlig Anders Lindegaard-retur ga ham muligheten fra kloss hold.

Like før hadde Chris Foy gjort en stor feil andre veien, da Antonio Valencia åpenbart ble felt - tilsynelatende innenfor sekstenmeterstreken. Ingenting, mente dommeren.

Like etter bommet han igjen, da Phil Jones stoppet ballen med armen inne i United-feltet. Kanskje bommet han også da han gikk glipp av Patrice Evras høye albue mot Sergio Aguero, med gult kort fra før.

Manchester City fikk spredte sjanser til å utlikne også. Det klarte de aldri.

I stedet kunne United bokføre en svært velsmakende FA-cupseier, om enn ikke med samme ydmykende effekt som den vi allerede har nevnt et par ganger.

- Det er best at vi snakker om kampen, ikke dommeren. Det var en fantastisk prestasjon av oss, vi spilte bra i andre omgang, sier City-manager Roberto Mancini, og svarer slik på spørsmål om hva de kunne fått til med elleve mann:

HETT: Dommer Chris Foy rotet seg opp i mye trøbbel i ettermiddag. Her gir han Kompany det røde kortet.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLIS
HETT: Dommer Chris Foy rotet seg opp i mye trøbbel i ettermiddag. Her gir han Kompany det røde kortet.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLIS Vis mer

- En helt annen kamp, selvfølgelig.

Bombe med Scholes
Wayne Rooney, som kysset klubbmerket etter sin første scoring, understreker etter kampen at det ikke er snakk om at han skal forlate Manchester United.

- Alt som har stått i pressen er bare tøys. Det er ingen problemer mellom meg og klubben, jeg vil være her lenge. Vi visste at dette var en viktig kamp, sier spissen, ifølge BBC.

Han sier spillerne ikke ante at Paul Scholes var tilbake.

- Det var et lite sjokk, vi visste ingenting før vi var i garderoben. Men det er flott å ha en så god spiller tilbake, sier Rooney.