YDMYKET KROATIA: Spania slo VM-finalisten hele 6-0 i kveld. Foto: AP Photo/Alberto Saiz
YDMYKET KROATIA: Spania slo VM-finalisten hele 6-0 i kveld. Foto: AP Photo/Alberto SaizVis mer

Nations League: Spania ydmyket Kroatia

Vanvittig forestilling: Spania banket VM-finalisten 6-0

Island gikk på et nytt stortap hjemme mot Belgia, mens Spania vartet opp med en prestasjon for historiebøkene da Kroatia ble ydmyket og utklasset.

  • Spania - Kroatia 6-0
  • Island - Belgia 0-3

De fleste husker Tysklands 7-1-seier over Brasil i VM-semifinalen i 2014 godt - oppgjøret som av mange ble beskrevet som tidenes mest absurde fotballkamp.

Vertsnasjonen Brasil skjønte aldri hva som traff dem.

Og de skjønner det fortsatt ikke, selv om tårene for en skadet Neymar i minuttene før kamp trolig var symbolet på et fokus som definitivt var på feil sted for brasilianerne.

Et liknende øyeblikk fant sted i kveld i Elche. Riktignok var ikke anledningen like stor som i en VM-semifinale, men Spanias møte Kroatia var en tellende landskamp for begge i det nye Nations League-formatet.

For Kroatia, den tapende VM-finalisten mot Frankrike fra sommerens mesterskap i Russland, ble kvelden en pinlig ydmykelse.

Maktdemonstrasjon

For Spania ble kvelden en festforestilling og en oppreisning fra skuffelsen i VM i Russland.

- PLANLAGT: Fredag smalt nyheten fra spanske myndigheter: Cristiano Ronaldo er dømt til to års betinget fengsel og må betale 175 millioner kroner i bot. Stjernespilleren skal ha sagt seg skyldig i skatteunndragelse, men ifølge Petter Veland er det ikke tilfeldig at nyheten slippes i dag. Spania møter Portugal i VM fredag kveld, og ifølge Veland e... Vis mer

11. september 2018 i tidsrommet 20.45 til 22.40 viste spanjolene at de virkelig har nivået inne til å bli verdens beste landslag igjen. Lørdagens 2-1-seier borte mot England ble fulgt opp og forbedret i kveld.

Spania - som ble rammet av sparkingen av Julen Lopetegui rett før VM-starten i sommer - revansjerte seg med å banke Kroatia med vanvittige 6-0 denne tirsdagskvelden, med Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic og de største kroatiske stjernene på motsatt halvdel.

- Spania leder med seks over VM-finalist Kroatia. Det viser bare hvor skadelidende de var av å miste treneren rett før VM. Så mye talent, skriver fotballegenden Gary Lineker på Twitter.

Saúl Ñíguez, Marco Asensio, Lovre Kalinic (selvmål), Rodrigo Moreno, Sergio Ramos og Isco scoret Spanias seks mål i festforestillingen. Asensio var kampens store spiller med tre assist i tillegg til scoringen.

Spania leder sin gruppe med seks poeng på to kamper. England og Kroatia står foreløpig begge uten poeng.

0-9 på to kamper for Island

I en annen Nations League-kamp i A-ligaen gikk Island på et nytt stortap. Lørdag tapte Erik Hamréns gutter hele 6-0 borte mot Island, hvorpå Hamrén gikk ut og beklaget til hele det islandske folk.

- Det her var pinlig. Jeg beklager til det islandske fol, sa den tidligere Rosenborg-trenerne lørdag,

Like ille var ikke kveldens 0-3-tap hjemme mot Belgia, men 0-9 i målforskjell er like fullt stygt. Eden Hazard sendte Belgia ledelsen, før Romelu Lukaku satte inn de to neste målene.

25 år gamle Lukaku er nå oppe i 43 landslagsmål og er akkurat nå foran skjemaet til å slå åtte år eldre Cristiano Ronaldos europeiske rekord på 85 landslagsmål.

Island har på sin side ikke vunnet én eneste av sine ni siste kamper. Bare kampene mot Indonesia i januar har gitt islandsk seier i 2018.

Til sammenligning har Norge vunnet fem av de seks siste, riktignok mot betydelig enklere motstand enn Island, som har havnet i A-ligaen, der Norge er i C-ligaen.

Det varer imidlertid neppe så lenge for et islandsk landslag som etter eventyret i fotball-EM 2016 og i VM-kvalifiseringen til 2018-VM nå raser på FIFA-rankingen og UEFA-rankingen, som er den viktigste og mest relevante den kommende tiden.

Øvrige resultater

I øvrige Nations League-kamper tapte Østerrike 1-0 borte mot Bosnia, Finland slo Estland 1-0 hjemme, Ungarn beseiret Hellas 2-1, mens Moldova og Hviterussland delte poengene og Luxembourg slo San Marino 3-0 i sine respektive Nations League-ligaer i grupper.

I tillegg ble Marcus Rashford matchvinner da England slo Sveits 1-0 i en av flere privatlandskamper i kveld.

Det var Englands første seier siden Sverige ble slått i VM-kvartfinalen i juli. Siden hadde «Three Lions» kommet til kort mot Kroatia, Belgia og Spania. Et fjerde nederlag ville vært historisk med negativt fortegn.