<strong>KLAR TIL OL:</strong> Landslagstrener Per Ivar Grimsrud sier Silje Norendal og Marcus Kleveland allerede er bankers i OL-uttaket. Foto: Matthew Stockman/Getty Images/AFP
KLAR TIL OL: Landslagstrener Per Ivar Grimsrud sier Silje Norendal og Marcus Kleveland allerede er bankers i OL-uttaket. Foto: Matthew Stockman/Getty Images/AFP Vis mer

Big Air er ny OL-gren 2018

Vanvittig konkurranse om OL-plassene i snowboard

Flere snowboardkjørere banker på døra til OL i 2018. For første gang kan de delta både i Big Air og slopestyle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Big Air i snowboard er en ny gren i OL 2018. I samband med dette er det mange norske snowboardkjørere som har levert gode søknader i forkant av uttaket.

Akkurat nå er det åtte gutter som kjemper om fire plasser i OL. Flere har allerede gått på pallen i årets konkurranser og derfor klart OL-kravene. Et nasjonalt krav gjort av Olympiatoppen vil også gå inn i vurderingen før uttaket, som gjøres av landslagsledelsen og Olympiatoppen sammen.

- Det er flere som stiller sterkt nå, og det er flere faktorer som spiller inn på vurderinga. Plasseringer ligger i bunn, men også andre ting som erfaring og formstigning i løpet av året vil bli vurdert, forteller landslagstrener Per Ivar Grimsrud til Dagbladet.

Han fortsetter:

- For eksempel så leverte Mons Røisland et kjempeløp i går, og viser at når ting fungerer så sitter det veldig bra. Så har vi Marcus Kleveland som allerede har tatt to av to, han stiller ekstra sterkt.

- Ståle Sandbech er en sånn type som har mye erfaring og som er en veldig god mesterskapskjører. Torgeir Bergrem har hatt to gode plasseringer allerede, og stiller naturligvis sterkt på grunn av det.

<strong>SEIER:</strong> Marcus Kleveland vant verdenscupen i tyske Mönchengladbach. Foto: Snowboardforbundet / Matt Pain
SEIER: Marcus Kleveland vant verdenscupen i tyske Mönchengladbach. Foto: Snowboardforbundet / Matt Pain Vis mer

- Er det noen som allerede er inne i OL-uttaket?

- Ja, Silje Norendal er bankers. Hun har levert gode løp i fjorårets sesong, og har tatt en fjerdeplass tidligere i høst, og en tredjeplass søndag. Marcus Kleveland ligger også godt an, han viser veldig god konkurranseskjøring og det virker som han liker det presset. Det lover godt, sier Grimsrud.

Olympiatoppens OL-uttakskriterier

Olympiatoppens krav til deltakelse i OL:

  • Medalje eller plass 4-6 i VM (fra 1-6. får automatisk vurdering)
  • Medalje i EM.
  • Sammenlagt i WC 1-3 (og tilsvarende konkurransesystem).
  • Plassering 4-8 i EM og 7-12 i VM, etter nærmere vurdering.
  • 2 plasseringer blant de 7-12 beste på forhåndsavtalte konkurranser, etter nærmere vurdering.
  • 2 resultater i målbare og over all tid sammenlignbare resultater.
  • Blant de 10-15 beste på verdensstatistikken, etter nærmere vurdering.
  • I meget spesielle tilfelle kan, etter avtale, resultater i nasjonale mesterskap tas med i vurderingen under forutsetning av at resultatet er målbart og holder topp international standard. For øvrig etter nærmere vurdering.

Kilde: Olympiatoppen

Første Big Air-seier

Unggutta Marcus Kleveland (18) og Mons Røisland (20) har tatt verdenscupseirer så langt i årets sesong.

Seinest søndag kveld vant Mons Røisland verdenscupen i Copper Colorado. Han landet en switch backside trippelcork 1620, så en frontside dobbelcork 1440 med tailgrab. Det ga han 182,75 poeng og seier foran amerikanerne Chris Corning og Chandler Hunt, melder Snowboardforbundet.

- Det var utrolig gøy og ikke minst veldig etterlengta, forteller Røisland til Dagbladet.

Han tok sin første seier i en Big Air-konkurranse noensinne. Slopestyle er vanligvis favorittøvelsen til Røisland, til tross for at landslagstrener Grimsrud mener Røisland er god i begge.

- Jeg liker slopestyle bedre fordi det er mer kjøring. Derfor var det sjukt gøy og nytt for meg å komme på pallen i Big Air i helga, sier Røisland.

Landslagstrener Grimsrud mener Røisland har vist en stigende formkurve i løpet av høsten.

- Mons har slitt litt i høst, men når det først sitter så sitter det veldig bra, det så vi i konkurransen i Copper Colorado. Det er ting vi vurderer inn mot OL-uttaket, sier han.

Sterkt landslag

Helga før vant Marcus Kleveland (18) verdenscupen i Mönchengladbach. Han landet alle sine hopp og fikk 191 poeng, 23 poeng framfor japanske Tuki Okubo på andreplass. Sesongåpningen i New Zealand vant også Kleveland, der han introduserte et nytt triks. Han gjorde en cab 270 boardslide til en corket backside 450 rotasjon med tailgrab av railen. Derfor har Kleveland vunnet begge konkurransene han har deltatt i denne sesongen.

Torgeir Bergrem (27) og Ståle Sandbech (24) har kjørt gode konkurranser i Kina. Bergrem tok tredjeplass i konkurransen Air and Style i Big Air som ble arrangert i Beijing. Han tok 96,25 poeng av 100 mulige på sitt siste hopp, en backside 1620 som sikra tredjeplassen. Sammenlagt med sine to av tre tellende hopp i finalen, samlet han 179,75 poeng. Sandbech og Bergrem har også erfaring med seg fra Sotsji-OL i 2014, der Sandbech klinka til med sølv.

Sandbech fikk prisen for beste triks i Beijing. Emil André Ulsletten (24) kjørte også finalen, men sammen med Sandbech nådde de ikke helt opp sammenlagt.

I slopestylekonkurransen i Zhangjiakou i Kina ble Sandbech og Bergrem nummer to og tre.

I januar er fire norske utøvere tatt ut til X Games i Aspen. Det er Ståle Sandbech, Mons Røisland, Marcus Kleveland og Silje Norendal. Snowboardforbundet melder at X Games slipper flere utøvere utover sesongen. Torgeir Bergrem er en av de aktuelle kandidatene til det, da han tok sølv i X Games Norway i mars.

Ut fra pallplasseringene i årets og fjorårets sesong, mener landslagssjefen at Norge kan bite godt fra seg.

- Vi har et veldig sterkt landslag som kan levere godt i begge øvelsene, kommenterer Grimsrud.

Snowboardforbundet har mål om å få to medaljer i OL, til tross for at utøverne stiller i to øvelser, slopestyle og Big Air.

- Ståle Sandbech sa tidligere til Dagbladet at dette var beskjedent, hva tenker du om det?

- Det er bra det, da. Jeg prøver å ikke ha så store ord, ler Grimsrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer