Jakob Ingebrigtsen Tokyo-OL

Vanvittig sterk

Alt ser maksimalt bra ut for Jakob Ingebrigtsen før finalen på 1500 meter.

LETT VIDERE: Stor far og full kontroll på Jakob Ingebrigtsen. Det betyr i det minste en morsom duell med Timothy Cheruiyot i finalen lørdag. Og kanskje litt mer. . Video: Discovery+ Foto: Bjørn Langsem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

JAKOB INGEBRIGTSEN kunne ikke ha løpt en bedre semifinale enn det han gjorde i Tokyo-OL. Her oste det toppform av den 20-åringen som lørdag stiller til start med finalefeltets nest beste resultat:

  • Du jogger ikke inn til 3.31 på 1500 meter i siste test uten at det kommer et ganske langt jafs videre når det virkelig gjelder.

I beste fall fikk Jakob også et svar på hvilket løpsopplegg som nå passer ham best. Her var det en mer offensiv nordmann allerede mot slutten av den første runden da farten ble skrudd opp.

Den dravillige australieren Stewart McSwain sørget for at Jakob aldri måtte sløse med kreftene, men denne gangen var det ingen luker å tette mot slutten.

Det er til å tenke på når verdenseneren Timothy Cheruiyot sannsynligvis kliner til fra start i OL-finalen.

DET gjorde ikke Cheruiyot i sitt semifinaleheat. Han holdt fronten, men ikke mer. I spurten ble han slått både av briten Jack Wightman og amerikanske Cole Hocker, men da altså etter et forholdsvis moderat tempo.

Det nederlaget så ikke frivillig ut, men var det ganske sikkert. Kenyaneren hadde full kontroll på hvilken plassering som var nødvendig for å ta finaleplass.

Men har han lenger full kontroll på løpsstyrken til Jakob Ingebrigtsen?

DET er det store spørsmålet før lørdagens duell. I 12 av 12 løp de to imellom har det taktiske løpsopplegget og valgene underveis neppe vært avgjørende:

  • Timothy Cheruiyot har i utgangspunktet vært sterkest både i kapasitet og spurt.

Nå er det annerledes.

FOR det sviende nederlaget under VM-finalen i Doha for nesten to år, kom ikke etter noen taktisk feil underveis. Det var da Timothy Cheruiyot stakk fra start bare sammen med en kenyansk hjelper, uten at Jakob kunne gjøre noe. Han hadde brukt opp kreftene før finalen startet,

De første 400 meterne gikk på litt over 54 sekunder. Det var rått fort. Avstanden til Jakob ble raskt femten, tjue meter. Den unge nordmannen var sjanseløs på å tette luka.

Da hjelperen ikke orket mer, dro Cheruiyot elegant videre. Avstanden til hovedfeltet forble omtrent den samme. Der var en trøtt Jakob også for treig i spurten mot veteranenene Marcin Lewandowski og Taofik Makloufi. Han hadde brukt for mye krefter på å velge to distanser i VM. Femteplassen fra 5000 meter satt i beina.

RETT etter var Jakob nådeløs mot seg selv:

- Det dårligste i historien for vårt team, oppsummerte han VM på vegne av familien.

Da var han 19 år og hadde blitt nummer fem på 5 000 meter og fire på 1 500 meter i konkurranse mot verdens beste løpere. Alle andre unge løpere ville ha jublet over en slik VM-innsats, men Jakob var slett ikke som de andre.

Allerede i 2019 var denne tenåringen rangert som nest best på 1500 meter, og den første oppgitte reaksjonen var preget av det.

DET var doblingen av distanser som ble utfordringen for Jakob i det mesterskapet. Da er det ikke sikkert at akkurat det valget var en tabbe. Erfaringen har like gjerne hjulpet ham nå nesten to år etter. Både rent fysisk og i det å ta riktige valg:

- Et foreløpig mislykket eksperiment. Men vent til OL neste sommer med dommen over Gjert Ingebrigtsen, skrev jeg den kvelden.

Det var ikke presist. Seinere ble det tydeligere at pappatrener Gjert hadde hørt på gutta sine, og latt de velge. Det var en riktig beslutning i en vanskelig dobbeltrolle.

Det kom heller ikke noe OL den neste sommeren. Viruset sørget for det.

DETTE ekstra året har gjort Jakob godt. I duellene med Cheruiyot i fjor var han åpenbart nærmere rent ressursmessig, men egentlig ikke nær nok til å slå kenyaneren:

  • OL-gullet 2020 på 1500 meter hadde nok gått til Timothy Cheruiyot.

Nå ett år seinere, er sjansen for Jakob Ingebrigtsen en helt annen. Trsten de to imellom i Monaco for en snau måned siden viste ikke styrkeforholdet. Der kom Jakob fra sykdom.

Lørdag kommer han med sin beste form og en maksimal selvtillit.

Det blir en flott duell. Og kanskje litt mer.

FOTNOTE: Superparet Anders Mol/Christian Sørum sørget for mer lørdagshygge for det norske hjemmepublikummet. Da spiller de OL-finale i beachvolleyball etter å ha slått sine latviske treningskamerater ganske lett i semifinalen. Det var klasseforsjell på blokkingen i akkurat den kampen. Denne finalen fortjener dekning med vanlig åpent TV. Dette paret driver lagidrett på svært høyt nivå, og bør behandles på akkurat samme vis som de aller største stjernene i norsk idrett. Krever vi fri tilgang til det ypperste av norsk idrett, hører Mol/Sørum i OL-spill ikke til bak en slags betalingsmur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer