Kreftsyk Roger Ruud:

- Vanvittig

Den norske hopplegenden Roger Ruud delte ut premien da Ryoyu Kobayashi vant Nyttårshopprennet. 63-åringen har uhelbredelig kreft, og synes det er stas at Tyskland husker ham.

PREMIEUTDELING: Japanske Ryoyu Kobayash (t.v.) og premieutdeler Roger Ruud smiler etter Nyttårshopprennet i Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB
PREMIEUTDELING: Japanske Ryoyu Kobayash (t.v.) og premieutdeler Roger Ruud smiler etter Nyttårshopprennet i Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): I dag er det 40 år siden Roger Ruud vant Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

I fjor høst bestemte arrangøren seg for å gjøre stas på den norske hopplegenden: De ga ham det ærefulle oppdraget med å dele ut premier i Nyttårshopprennet.

Dessverre var det ingen nordmenn på pallen. Men Ruud overrakte seierspremien til vinneren Ryoyu Kobayashi til fem ganger 20 i stil. På de neste plassene fulgte Markus Eisenbichler og Lovro Kos.

- Veldig ærefullt, sier Ruud til Dagbladet.

- Det er 100-årsjubileum for klubben i Garmisch-Partenkirchen, Hoppuka er 70 år, og det er 40 år siden jeg selv vant her. Det er greie jubileer. Og det er mange som kunne delt ut premien, så dette er ordentlig stas, forteller han til Dagbladet på sletta.

EN ÆRE: Roger Ruud fikk det ærefulle oppdraget med å overrekke trofeet til vinneren av Nyttårshopprennet, Ryoyu Kobayash. På bildet er også tyske Markus Eisenbichler (t.v.) og Lovro Kos fra Slovenia. Foto: Geir Olsen / NTB
EN ÆRE: Roger Ruud fikk det ærefulle oppdraget med å overrekke trofeet til vinneren av Nyttårshopprennet, Ryoyu Kobayash. På bildet er også tyske Markus Eisenbichler (t.v.) og Lovro Kos fra Slovenia. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Ruud har vårt åpen om at han har uhelbredelig kreft - lymfekreft. I solskinnet i Garmisch-Partenkirchen vil han ikke snakke så mye om dette.

Vi møter ham på en fantastisk dag der sola skinner i bakken og det er godt å være hoppentusiast. Da er det dette som skal være fokuset.

Til sammen vant Ruud ni verdenscuprenn i karrieren på 80-tallet. Han har også deltatt i NRK-suksessen «Mesternes mester». Fordi han gikk til topps i Nyttårshopprennet i 1982, har han stående invitasjon om å komme tilbake hvert år.

PÅ TOPPEN AV KARRIEREN: Roger Ruud jubler etter verdenscupseieren i Holmenkollen i 1981. Foto: Erik Thorberg / NTB
PÅ TOPPEN AV KARRIEREN: Roger Ruud jubler etter verdenscupseieren i Holmenkollen i 1981. Foto: Erik Thorberg / NTB Vis mer

Dét har han gjort ofte. Og i år ble han ekstra satt pris på med å være premieutdeler.

- Da jeg fikk en henvendelse i høst, syntes jeg det var moro. Og jeg var aldri i tvil om at jeg skulle gjøre det. Opprinnelig laget jeg en jubileumstur der vi var 31 personer som skulle reise nedover. På grunn av coronaen skrumpet det inn. Men vi som er her har det vanvittig bra, forteller Ruud.

PÅ HJEMMEBANE: Hopplegenden Roger Ruud stortrives i Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB
PÅ HJEMMEBANE: Hopplegenden Roger Ruud stortrives i Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Hvem er med på turen?

- Gjester som er interessert i skihopping. Vi får det ikke bedre enn dette, sier 63-åringen og skuer utover det flotte hoppanlegget.

Noe av det første som skjedde da Ruud kom til Tyskland for et par dager siden, var at han ble intervjuet av lokalavisa Garmisch-Partenkirchner Tagblatt.

«Kuriøst jubileum», skriver avisa og legger ut om «Der Norweger» Ruud.

- Det var helt rått. Jeg så intervjuet her i sted. Det er helt vanvittig, det også. Da ser man at man har gjort noe som er bra.

TYSK FOKUS: Roger Ruud vies ei hel side i lokalavisa Garmisch-Partenkirchner Tagblatt. Foto: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet
TYSK FOKUS: Roger Ruud vies ei hel side i lokalavisa Garmisch-Partenkirchner Tagblatt. Foto: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

Han vant aldri VM- eller OL-gull, men sto på pallen 16 ganger totalt i verdenscupen.

At han blir hedret på denne måten i Tyskland, ville neppe skjedd med en tysk hopplegende i Norge.

- Norge er litt spesielt. Det var litt mer sånn før. Tyskerne setter veldig pris på ting. Folk jeg konkurrerte med sitter nå i organisasjonskomiteen, forteller han.

IMPONERT: Landslagssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
IMPONERT: Landslagssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Hoppernes landslagssjef, Clas Brede Bråthen, synes det er stas å se Ruud tilbake i Garmisch-Partenkirchen:

- Det er kjempehyggelig for Roger å bli gjort stas og ære på. Det er sånne ting vi burde vært flinkere til i Norge også - å ta vare på våre gamle helter og stjerner. Det er en måte å bygge merkevaren skihopping på.

- Hvilket forhold hadde du selv til Roger Ruud da han var aktiv?

- Jeg hadde et svevbilde av Roger over senga i mange år. Roger var en av de store heltene på 80-tallet. Jeg husker godt da han var i Hoppuka, forteller Bråthen.

- Så er jeg så heldig å ha blitt venn med Roger. Det har vært morsomt og spennende å høre på alle historiene han har å fortelle.

Roger Ruud og følget hadde opprinnelig planlagt å dra videre til Innsbruck. Men på grunn av ekstra coronastyr for å komme inn i Østerrike holder de seg i Garmisch-Partenkirchen de neste dagene.

- Jeg merker at jeg blir glad av å være her. Jeg merker at her hører jeg hjemme.

Og:

- Så lenge jeg puster, må jeg dra ned hit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer