Var 100 % invalid

For nøyaktig tre år siden ble Henrik Aaby (28) erklært 100 prosent idrettsinvalid - men Frisk Asker-spilleren kjempet seg tilbake til topphockey og landslaget.

SARPSBORG/OSLO (Dagbladet): I går var han toneangivende med to scoringer da Frisk Asker utklasset Sparta 9- 2 i Sarpsborg i den fjerde NM-kvartfinalen lagene imellom. Med to seirer hver møtes de i morgen til et siste og avgjørende oppgjør i Asker om plassen i semifinalen.

- Knallmatch! Det løsnet virkelig for oss. Men selv om Sparta fikk en knekk nå, så tar vi ingen ting for gitt i neste match. Hver kamp er uforutsigbar, så det gjelder å ha fullt fokus, sier Henrik Aaby til Dagbladet.

Skulderskade

Professor Paul Lereim mener det er et under at Aaby i dag spiller ishockey på topplan. Som følge av komplikasjoner etter en skulderoperasjon i april 2000 anslo legen i en spesialisterklæring for tre år siden at Aaby hadde en varig yrkesmessig invaliditet som ishockeyspiller på 100 prosent - i tillegg til en medisinsk invaliditet på 13 prosent.

Skulderskaden oppsto i en landskamp mot Canada i Hamar OL-amfi 3. mai 1999. Aaby ble taklet så hardt at han fikk venstre skulder ut av ledd. I løpet av den sesongen fikk han skulderen ut av ledd seks- åtte ganger til, og han lot seg derfor operere for å bli kvitt problemet.

Inngrepet ble utført på Ullevål sykehus 12. april 2000.

Fikk nerveskade

Operasjonen ble beskrevet som vellykket og Aaby ble forespeilet at han ville være fullt restituert i tide til å rekke sesongen 2000/2001. Men skulderen ble ikke bra. Isteden fikk han en nerveskade, som medførte en såkalt «vingeskulder». Det vil si at skulderbladet står ut som en vinge fordi muskelen ikke klarer å holde den på plass. Landslagsspilleren mistet hele 2000/2001 sesongen - og fikk utbetalt 450000 kroner av sitt forsikringsselskap.

Lyver om smerten

- Jeg var sikker på at jeg var ferdig som 25-åring, og tok den beskjeden veldig tungt. Jeg dro på lange ferie med kjæresten min for å la inntrykkene synke. Det var mye følelser og våkne netter. Men etter hvert klarte jeg å manne meg opp til å kjempe meg tilbake. I starten trente jeg bare med tanke på å kunne fungere i det daglige. Å ha en helse til å kunne sykle, svømme og gå på ski. Sånne ting. Sakte, men sikkert begynte jeg å tenke på comeback. Men det ligger mange tunge økter bak, forsikrer Henrik Aaby.

- Hvor mye kjenner du skaden i dag?

- Jeg har pleid å si at skulderen er så godt som 100 prosent, for å slippe alle spørsmålene. Men sannheten er at det ikke er bra. Jeg har det stadig vondt og får en del smeller. Ishockey er tross alt en tøff idrett.

- Men hockey'n betyr også mye for meg. Som du sikkert skjønner.

TILBAKE: Frisk Askers Henrik Aaby scoret to mål i 9- 2-seieren over Sparta i går. For tre år siden var han avskrevet som idrettsmann. Et under, mener legene.