Vår absolutt beste mann

Alexander Dale Oen er suveren i norsk idrett. Esten O. Sæther kommenterer.

DET er ikke helt sikkert at Alexander Dale Oen vinner OL-gull i natt, men nå han er garantert den norske utøveren som holder høyest internasjonalt nivå. Sportslig sett er det ingen prestasjon i årets norske idrett som kommer opp mot Alexanders nye olympiske rekord på 59.16 på 100 meter bryst.

Ikke det at slike sammenligninger mellom nivå i ulike idretter betyr noe særlig. Alexanders mål var en gang å bli best på noen svømmedistanser, og ferdig med det. Den innstillingen har ikke forandret seg underveis.

Derfor kommer han ikke til å rope rundt om egen fortreffelighet uansett hvor bra det går i finalen i natt. Men for de som har som jobb å få fram gode norske idrettsprestasjoner, er det bare å tusle bort til lokalklubben Vestkantsvømmerne og resten av svømmelandslaget for å bli litt klokere.

FOR det er kunnskap det dreier seg om for å nå toppen i en verdensomspennende idrett der vi stiller nesten uten tradisjon; kunnskap, disiplin, ekstreme treningsmengder og masse treningsglede.

Det siste er blitt et kjennetegn på Alexander i det internasjonale svømmemiljøet. Det er derfor han har dratt med seg enkelte av de beste konkurrentene hjem til Øygarden og Bergen for at de kan trene sammen. Hele tida gjelder det å lære noe nytt som kanskje gjør det mulig å gli enda fortere gjennom vannet:

- Du må ha et åpent sinn, har Alexander forklart den stadig voksende kretsen av svømmere, trenere og journalister som har flokket seg rundt ham.

Slik kan det som startet som et høyst personlig prosjekt for å bli en best mulig svømmer, utvikle seg til en helt nødvendig fornyelse av norsk toppidrett.

NÅ ER ikke Alexander Dale Oen bare den som presterer aller best; han løfter også fram de kvalitetene som revolusjonerte norsk toppidrett for snart tjue år siden.

STORSTRIL: Det var betegnelsen Alexander Dale Oen brukte om seg selv etter den første av helgas to olympiske rekorder. Esten O. Sæther konstaterer at han er suveren. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
STORSTRIL: Det var betegnelsen Alexander Dale Oen brukte om seg selv etter den første av helgas to olympiske rekorder. Esten O. Sæther konstaterer at han er suveren. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Dengang var filosofien at en liten nasjon med begrensete ressurser var nødt til å jobbe radikalt annerledes med idrett for å vinne noe internasjonalt. Idealet var en toppidrett basert på systematisk kunnskapsbygging der de ulike idrettene hele tida lærte av hverandre og der nærheten mellom utøver og det hjemlige idrettsmiljøet gjorde at vi ikke utviklet sportsroboter, men hele mennesker.

DA ER det lett å nikke gjenkjennende til det opplegget som Stig Leganger-Hansen, Alexanders personlige trener gjennom åtte år, har satt sammen. Det kjennetegnes av ekstremt drøye porsjoner spesifikk mengdetrening; virkelig gode prestasjoner kommer aldri uten; men også av nysgjerrighet på alternative treningsformer.

Det var derfor bergenserne kunne støte på en ivrig Alexander i bøylehesten i Turnkassen oppe på Slettebakken eller se ham løpe bakkeintervall opp et av byens sju fjell. Kondisjonsøktene er til å forstå; men turningen krever litt mer fantasi. Bakgrunnen var et forsøk på å bygge opp stabiliteten i skulderne. Deretter oppdaget han at dette var en effektiv måte å bli sterk på i muskler som til slutt avgjør hvem som svømmer fortest.

FORELØPIG er ikke Alexander framme som idrettsutøver. I en idrett der det bare i år er satt 17 verdensrekorder, står selv en olympiske rekord for fall i nattas finale.

Der konkurrerer nordmannen med Brendan Hansen, amerikaneren som med 59.13 fra 2 006-sesongen fortsatt har svømt raskest på distansen, men mest med seg selv. Det er ikke så lenge siden Alexander kavet etter å ha åpnet for hardt og seinest i kvalifiseringen slet han med teknikken i vendingen. I svømmesprint gjelder det å konsentrere seg om det som betyr noe for egne prestasjoner.

DER er han til gjengjeld sterk. Hele denne sesongen har svømmemiljøet boblet over av draktnyheter. I vår ble 16 av 17 rekorder satt med nye Speedo-drakta LZR-evolution. Da krever det sinnsro for å forberede seg til OL med en annen leverandør.

Det har Alexander klart. Han svømmer finale med en forbedret utgave av den gamle Arena-drakta si, men de fremste konkurrentene Brendan Hansen og japanske Kosuke Kitajima (nest best i semifinalen med 59.55) i siste liten har byttet fra andre kjente sportsmerker til Speedo.

Underveis har Alexander minnet alle rundt ham om at dette ikke blir avgjort av buksa, men av svømmeren.

Vår absolutt beste mann

Så enkelt er det ikke alltid i en utstyrspreget toppidrett. Men det er uansett en trygghet som kler Norges desidert beste utøver.