OGSÅ BARE EN BLØFF?  Alexander Legkov jubler etter gullet på 5-mila i Sotsji i 2014. Nå hevder den russiske sjefen for OL-laboratoriet at Legkovs urinprøve etter løpet ble byttet ut for å skjule dop. Sølvvinner Maxim Vylegzhanin og bronsevinner Ilia Chernousov blir ikke nevnt i det nye materialet om russisk OL-svindel. FOTO: AP Photo/Ivan Sekretarev.
OGSÅ BARE EN BLØFF? Alexander Legkov jubler etter gullet på 5-mila i Sotsji i 2014. Nå hevder den russiske sjefen for OL-laboratoriet at Legkovs urinprøve etter løpet ble byttet ut for å skjule dop. Sølvvinner Maxim Vylegzhanin og bronsevinner Ilia Chernousov blir ikke nevnt i det nye materialet om russisk OL-svindel. FOTO: AP Photo/Ivan Sekretarev.Vis mer

Var Alexander Legkov dopet i OL? Reis til Russland og finn svaret!

Et litt for forbløffende russisk eventyr.

DEN russiske eks-labsjefen Grigorij Rodtsjenkov har et mildt sagt frynsete rykte etter fjorårets avsløringer av hvordan det nasjonale antidopinglaboratoriet han ledet i Moskva, hjalp svindlerne i stedet for å jakte på dem. Derfor er OL-vinner Alexander Legkov om ikke 300 prosent uskyldig som han selv sier, så i hvert fall 100 prosent.

Det holder for 5-mils mesteren fra Sotsji og alle de andre påståtte russiske doperne fra de lekene som Rodtsjenkov plutselig snakker om etter noen måneder i eksil i USA.

I hvert fall til det internasjonale antidopingbyrået (WADA) plukker fra hverandre dopkontrollen i Sotsji like grundig som den kommisjonen som sist høst avslørte det organiserte jukset i russisk friidrett.

DET er nettopp en slik oppfølging som drøftes når WADA-ledelsen nå samles i Montreal for å studere det materialet som blir presentert i New York Times i dag. Med utgangspunkt i Rodtsjenkovs forbløffende historie om hvordan han natt etter natt midt i OL-labben samarbeidet med russiske sikkerhetspoliti for å bytte ut mistenkelige urinprøver fra forseglete flasker med gammel, dopfri urin fra den enkelte utøver, framstår denne saken enda mer fantasifull enn historien om svindelen i russisk friidrett. Den viste seg å være sann.

OMSTRIDT LABORATORIUM:  Bak denne døra drev russisk sikkerhetspoliti et omfattende juks for å skjule dopbruket i den russiske OL-troppen. Det hevder Grigorij Rodtsjenkov som var sjef for doplaboratoriet i Sotsji. FOTO:AP Lee Jin-man.
OMSTRIDT LABORATORIUM: Bak denne døra drev russisk sikkerhetspoliti et omfattende juks for å skjule dopbruket i den russiske OL-troppen. Det hevder Grigorij Rodtsjenkov som var sjef for doplaboratoriet i Sotsji. FOTO:AP Lee Jin-man. Vis mer

Doktor Rodtsjenkov har etter at han ble sparket som sjef for Moskva-laboratoriet i fjor høst, blitt fløyet til California av den amerikanske filmmakeren Bryan Fogel. Ved hjelp av Fogel skal Rodtsjenkov spille seg selv i dokumentaren «Icaros» som har premiere i september. Der skal han sannsynligvis styrte brennende i havet sammen med det meste av russisk toppidrett og alt dens onde vesen.

Slik kunne denne NY Times-reportasjen  framstå vel iscenesatt, hvis det ikke var for at WADA  også har mottatt materiale om denne påståtte Sotsji-skandale fra flere kilder. Den ene av disse, Vitaly Stepanov, har snakket sant før. Han var ett av nøkkelvitnene da den tyske TV-journalisten Hajo Seppelt gravde fram det stoffet som startet de store avsløringene av det statsorganiserte russisk friidrettsjukset.

DERFOR har WADA allerede kommet med en uttalelse som forteller at undersøkelsene av Sotsji-OL egentlig er i gang:

- På grunnlag av et opptak av en samtale mellom Vitaly Stepanov og eks lab-direktør Dr.Grigorij Rodtsjenkov, blir det hevdet at flere utøvere i Sotsji inkludert fire gullvinnere brukte steroider. Wada har ikke klart å få verifisert disse påstandene, men vil umiddelbart undersøke dem videre, konkluderte en pressemelding sendt ut tidligere denne uka.

SPURTSEIER:  På 5-mila i Sotsji vant Alexander Legkov OL-gullet etter et monsterrykk i den siste lange bakken. Her i mål med Maxim Vylegzhanin (sølv),, Ilia Chernousov (bronse) og Martin Johnsrud Sundby som ble nummer fire. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
SPURTSEIER: På 5-mila i Sotsji vant Alexander Legkov OL-gullet etter et monsterrykk i den siste lange bakken. Her i mål med Maxim Vylegzhanin (sølv),, Ilia Chernousov (bronse) og Martin Johnsrud Sundby som ble nummer fire. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer

Det er godt nytt for Vitaly Stepanov; også han en tidligere ansatt ved Moskva-laboratoriet, som nær hadde gitt opp å få WADA til å jobbe videre med svindelen i andre russiske idrettsgrener. Etter å ha sendt et par hundre e-mail til WADA, begynner det endelig å bli noe mer:

- Jeg kunne sovne inn om kvelden med følelsen av å være en idiot, fortalte Stepanov om strevet som dopvarsler i et intervju med Reuters:

- Særlig under de store  internasjonale mesterskapene, var jeg fortvilet over at så lite skjedde

AKKURAT det har ikke Stepanov vært alene om. Helt siden avsløringen av jukset i russisk friidrett, har Canadas tidligere langrennsdronning Beckie Scott prøvd å få med resten av WADA-styret på å utvide undersøkelsene også til de dopbelastete vinteridrettene. Scott sitter i WADA som utøvernes representant, og er sjokkert over mangelen på framdrift:

KREVER GRANSKING:  Canadiske Beckie Scott har lenge krevd at WADAs gransking av russisk idrett også må omfatte langrenn. Nå blir hun nok endelig hørt. AP /Frank Gunn.
KREVER GRANSKING: Canadiske Beckie Scott har lenge krevd at WADAs gransking av russisk idrett også må omfatte langrenn. Nå blir hun nok endelig hørt. AP /Frank Gunn. Vis mer

- Det har ikke vært mange nok idrettsledere som har stått fram og krevd at denne utstrakt svindelen må stoppes, sier hun.

Beckie selv vet hva det dreier seg om. I Salt Lake City ble hun nummer tre bak russerne Olga Danilova og Larissa Lazutina. Begge ble avslørt for juks.

Nå er det andre rene utøvere som må beskyttes. Det skjer ikke før de store internasjonale særforbundene bruker adskillig mer penger på mer effektiv kontroll og WADA følger opp hvert minste tegn til organisert svindel.

RØVERHISTORIEN om tryllingen med uringlass under Sotsji-OL er mer enn et tegn. Den er; uansett det endelige resultatet av de kommende undersøkelsene, en del av en trist fortelling om en russisk idrett nesten fullstendig ute av moralsk kontroll.

BESTE OL-NASJON:  Russland ble til slutt beste nasjon i sitt eget OL med 13 gull og 33 medaljer totalt. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson.
BESTE OL-NASJON: Russland ble til slutt beste nasjon i sitt eget OL med 13 gull og 33 medaljer totalt. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson. Vis mer

Ennå har ikke det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) bestemt om om suspensjonen av russisk friidrett skal bli opphevet før sommerens Rio-OL. Disse nye påstandene om organisert svindel, gjør det uansett vanskeligere for russerne å få være med.

Selv om hverken de russiske langrennsløpernes innsats eller Russlands totale medaljefangst i vinterlekene på hjemmebane i 2014 var mistenkelig bra, er WADA nå nødt til å jobbe grundig videre både med Sotsji-OL og langrenn.

Så ille har det dessverre vist seg å være i denne toppidretten, at det bare er å reise til Russland for å lete etter flere gamle svindlere.

SKEPTISK TIL RUSSISK TOPPIDRETT :  Tidligere WADA-sjef Dick Pound ledet den uavhengige kommisjonen som avslørte svindelen i russisk friidrett. Også han ønsker nye undersøkelser av flere idretter,og beskriver landets dopingkontroll som "å flytte rundt på dekkstolene på Titanic". FOTO:/ AFP /Justin Tallis.
SKEPTISK TIL RUSSISK TOPPIDRETT : Tidligere WADA-sjef Dick Pound ledet den uavhengige kommisjonen som avslørte svindelen i russisk friidrett. Også han ønsker nye undersøkelser av flere idretter,og beskriver landets dopingkontroll som "å flytte rundt på dekkstolene på Titanic". FOTO:/ AFP /Justin Tallis. Vis mer