Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteseriens største utenlandske stjerner

Var anonyme i Norge. I dag herjer de i internasjonal fotball: - Utrolig! Han var tung og kraftig

Lucas Pratto ble aldri noen slager i norsk fotball. Nå holder han Sergio Agüero på benken på Argentinas landslag. Dette er de største profilene som har forsvunnet fra Eliteserien.

KONTRASTER: For åtte år siden spilte Lucas Pratto (t.h.) for Lyn i Eliteserien. De siste landskampene har han vært førstevalget for Argentina sammen med blant annet Lionel Messi (t.v.). Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
KONTRASTER: For åtte år siden spilte Lucas Pratto (t.h.) for Lyn i Eliteserien. De siste landskampene har han vært førstevalget for Argentina sammen med blant annet Lionel Messi (t.v.). Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nicklas Bendtner ble kalt Eliteseriens største signering gjennom tidene, men navn som Matias Almeyda og Eidur Gudjohnsen, samt John Arne Riise og flere hjemvendte norske stjerner, har enda mer imponerende CV-er.

Dagbladet laget forrige uke en listesak over de største stjernene som har ankommet. I dag presenterer vi de største utenlandske profilene som har forlatt Eliteserien - både de som var gode i norsk fotball og de som var anonyme, men har blomstret i ettertid.

Lucas Pratto er én av dem. Spydpissen har i dag et bedre målsnitt på Argentinas landslag og i brasiliansk toppdivisjon enn han hadde for Lyn i Tippeligaen. Med superstjerner som Lionel Messi, Angel Di Maria og Sergio Agüero som landslagskolleger, lever 28-åringen i dag en helt annen tilværelse enn da han var i norsk fotball.

I de to siste landskampene, mot Bolivia og Colombia, har Pratto startet på topp for Argentina på bekostning av Sergio Agüero, altså Premier Leagues beste spiss de siste sesongene. Pratto scoret blant annet ett av målene mot Colombia. Messi og Di Maria scoret de øvrige.

Gamletreneren overrasket

I 2008 spilte han for Lyn. Fire mål på 21 kamper ble det på angrepsspilleren med leggbeskytterne lengre ned enn noen andre - til og med lavere enn Somen A Tchoyi. Med Diego Guastavino, fra Uruguay, som spissmakker, fikk den ferdighetsrike duoen aldri fullklaff.

BRUKBAR: Lucas Pratto var helt OK i Lyn, som her etter en scoring mot Vålerenga, men ble aldri en stor profil i norsk fotball.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
BRUKBAR: Lucas Pratto var helt OK i Lyn, som her etter en scoring mot Vålerenga, men ble aldri en stor profil i norsk fotball. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

- Jeg er overrasket over at han har kommet seg på dette nivået. Det hadde jeg ikke trodd. Det er ganske utrolig. Da Pratto kom til Lyn, var han ung, tung og kraftig bygd. Han var kanskje ikke i sin beste fysiske form, sier Kent Bergersen til Dagbladet.

«Kenta» var Lyn-trener i omtrent samme periode som Pratto, fra 2008 til 2009, men så aldri en kommende argentinsk landslagsspiss i kraftpluggen.

- Han slet med språket og trengte nok litt tid på å tilpasse seg, men han leverte noen gode kamper og ga alltid 100 prosent. Innsatsen var det aldri noe å si på, men jeg hadde ikke trodd at han ville bli en spiller på et høyt internasjonalt nivå, sier Bergersen.

- Det viser at hvis man jobber hardt nok og finner riktig klubb og omgivelser, er det meste mulig. Pratto har spisskompetanse som han blir dyrket på i rollen som oppspillspunkt og avslutter og er en rollespiller som skiller seg ut fra de andre på Argentinas landslag. Det er nok en del av årsaken til at han blir brukt så mye der.

Tvilte også på Ighalo

Lyn har fått fram en rekke internasjonale profiler som John Obi Mikel, Chinedu «Edu» Ogbuke og Odion Ighalo. Bergersen trente også sistnevnte, men heller ikke forrige sesongs Premier League-komet så ut som en kommende stjerne på den tiden.

BLOMSTRET: Tidligere Lyn-spiss Odion Ighalo herjet for Watford i Premier League i fjor. Med sine 15 ligamål scoret han mer enn blant annet Alexis Sanches og Diego Costa forrige sesong. Foto: NTB Scanpix
BLOMSTRET: Tidligere Lyn-spiss Odion Ighalo herjet for Watford i Premier League i fjor. Med sine 15 ligamål scoret han mer enn blant annet Alexis Sanches og Diego Costa forrige sesong. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tenkte at Ighalo manglet litt fart for å ta det siste steget opp, men han var en veldig morsom type som hadde mange bra ferdigheter. Ighalo var veldig god i Premier League i fjor. Jeg hadde ikke trodd at han skulle nå så langt, forteller «Kenta»

- Selv syntes jeg Diego Guastavino var bedre enn både Ighalo og Pratto. Han var som en liten Luis Suarez, med rykk, dribleferdigheter og knallharde skudd. Han var utrolig god. Jeg har hørt at han også gjør det veldig bra der han er nå, selv om han ikke er på landslaget og sånn, slik som Pratto er, sier 50-åringen.

Pratto er imidlertid ikke alene om å ha fått fart på karrieren etter et opphold i norsk fotball.

Her er de største utenlandske profilene som har blomstret internasjonalt etter at de forlot norsk fotball:


Sebastián Eguren
Floppet i Rosenborg, men viste seg å være et kupp i Villarreal i spansk toppfotball. Storspilte i La Liga og fikk også 54 landskamper og 7 mål for et av verdens beste landslag, Uruguay. Var blant annet med i VM i 2010, som endte med en knallsterk 4. plass for Eguren og co.

Oumar Niasse
Var utlånt til Brann i 2012, men fikk bare tre kamper før han dro videre til Akhisar Belediyespor. Der eksploderte karrieren. Lokomotiv Moskva kjøpte det fysiske monsteret, før han etter i to år i Russland ble hentet til Everton og Premier League for over 200 millioner kroner. Den senegalesiske landslagsspilleren er i dag utlånt til Hull.

Daniel Wass
Ble utlånt til Fredrikstad i 2009. Der fikk den danske landslagsspilleren bare tre kamper. I ettertid har han fått skikkelig fart på karrieren. I dag er han en viktig spiller for Celta Vigo i La Liga og var blant annet med på å ydmyke i Barcelona i høst.

STJERNEJUBEL: Luis Suarez omfavnet Rosenborg-floppen Sebastian Eguren etter at Uruguay tok seg til VM-semifinalen i 2010. Foto: NTB Scanpix
STJERNEJUBEL: Luis Suarez omfavnet Rosenborg-floppen Sebastian Eguren etter at Uruguay tok seg til VM-semifinalen i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Didier Konan Ya
Slo aldri ut i full blomt i Rosenborg. Det gjorde han til gjengjeld i Hannover 96 i Bundesligaen, hvor ivorianeren va glohet sammen med Mohamed Abdellaoue. Har også vært en viktig brikke for Elfenbenkystens landslag. Leverer målpoeng i bøtter og spann.

Ragnar Klavan
Utlånet i Vålerenga i 2004 ble kort. Etter storspill i Augsburg ble Klavan kjøpt av Liverpool i sommer, hvor han har fått mye tillit av Jürgen Klopp. Kontrastene er store for estlenderen, som i dag lever ut drømmen på Anfield.

Giancarlo González
Klarte aldri å dominere norsk fotball, selv om han fikk mye tillit i Vålerenga i 2012 og 2013. Spiller i dag for Palermo i Italia, hvor han har fått 71 kamper siden overgangen i 2014.

Lucas Pratto
Til tross små leggbeskyttere på Somen A Tchoyi-nivå og ekstrem fysikk, ble Pratto aldri noen stor suksess i Lyn. Hjemme i eget kontinent har imidlertid Pratto eksplodert. Nå er han inne på det argentiske landslaget sammen med Lionel Messi, hvor Pratto har scoret to ganger på fem landskamper. For sin nye klubb Sao Paolo har han scoret fire mål på fire kamper.

STORE STEG: For 13 år siden var Ragnar Klavan i Vålerenga. I dag spiller han i Liverpool. Her i duell mot Sergio Agüero, mannen som Lucas Pratto har holdt på benken på landslaget. Foto: NTB Scanpix
STORE STEG: For 13 år siden var Ragnar Klavan i Vålerenga. I dag spiller han i Liverpool. Her i duell mot Sergio Agüero, mannen som Lucas Pratto har holdt på benken på landslaget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Aaron Samuel
Ble aldri satset skikkelig på i Vålerenga. I Sarpsborg 08 løsnet det for spisstalentet. I likhet med en rekke andre Eliteserie-profiler ble han solgt videre til Kina. I dag spiller han i den russiske storklubben CSKA Moskva.

Odion Ighalo
En av mange tidligere Lyn-spillere som har gjort det skarpt internasjonalt. Nigerianeren gjorde det bra i Lyn, selv om han aldri var like het som landsmannen Chinedu «Edu» Ogbuke. Gikk først til Udinese, før han ble kjøpt av Watford, hvor han var en av Premier Leagues beste spisser forrige sesong. Gamletrener Bergersen er, som nevnt ovenfor, overrasket.

Ali Al-Habsi
Ny Lyn-spiller på lista som endte opp i Premier League. Sisteskansen med 108 landskamper for Oman spilte i Bolton, Wigan og Reading. I norsk fotball var han bra, men aldri noen gigant.

Her er resten av de største utenlandske profilene med fortid i Eliteserien:


John Obi Mikel
Gikk fra Lyn til Chelsea, som vant budkrigen med Manchester United. Var en nøkkelspiller og vant flere titler med Chelsea fra 2006 til 2016. Har vært Nigerias største stjerne i flere år.

GIGANT: John Obi Mikel er trolig tidenes beste utenlandske spiller som har fortid i norsk fotball. Nigerianeren var ikke lenge i Lyn før Chelsea tok fram pengesekken. Foto: NTB Scanpix
GIGANT: John Obi Mikel er trolig tidenes beste utenlandske spiller som har fortid i norsk fotball. Nigerianeren var ikke lenge i Lyn før Chelsea tok fram pengesekken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mame Biram Diouf
Sløste virkelig med sjansene i starten av Molde-karrieren, men så løsnet det voldsomt for senegaleseren. Etter to mål i cupfinalen mot AaFK, som for øvrig endte i tap, ble Diouf solgt til Manchester United. Han scoret én gang på Old Trafford, men blomstret først i Hannover 96, før han dro til Stoke. Har tidvis vært skarp i Premier League.

Chinedu «Edu» Ogbuke
Herjet for Lyn i norsk fotball og ble raskt en av norsk fotballs beste spillere. Fortsatte storspillet i Hoffenheim i Bundesligaen og med flagget på brystet for Nigeria. Dro dernest videre til Schalke 04. Spiller i dag i Kina, i likhet med Ighalo.

Christian «Chippen» Wilhelmsson
Ble en publikumsyndling i Stabæk i perioden fra 2000 til 2003 og herjet videre i klubber som Anderlecht, Roma og Deportivo la Coruna. 79 landskamper for Sverige sier sitt om karrieren til den dribleglade kantspilleren.

Tobias Linderoth
Storspilte på midtbanen til Stabæk før han dro videre til Everton, København og Galatasaray. 76 landskamper for Sverige og en imponerende CV fikk Linderoth etter epoken på Nadderud.

SUKSESS: Tidligere Stabæk-spiller Christian Wilhelmsson var et radarpar sammen med Zlatan Ibrahimovic både på og utenfor banen. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Tidligere Stabæk-spiller Christian Wilhelmsson var et radarpar sammen med Zlatan Ibrahimovic både på og utenfor banen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Anthony Annan
Kom først til Start, før han gikk videre til Stabæk og dernest til Rosenborg. Annan vant seriegull med både Stabæk og Rosenborg, før han storspilte for Ghana i VM i 2010 og etter hvert ble solgt til Schalke 04. Lyktes ikke som forventet der og spiller i dag i Helsinki.

Paul Scharner
Østerrikeren ble en hit i Brann, før han ble solgt videre til Wigan i Premier League. Der var han en nøkkelspiller i mange år både i det defensive og offensive spillet. Dro senere videre til West Bromwich og Hamburger SV.

Seyi Olofinjana
Herjet i Brann og fikk kallenavnet «Ola fra Fana». Til tross for den sterke tilknytningen til Bergen, dro nigerianeren raskt videre til Wolwerhampton, hvor han ble en sentral spiller og scoret 16 ganger på 134 kamper fra midtbanen. Har også vært innom Hull, Stoke og Cardiff.

Anders Lindegaard
Storspilte i den samme cupfinalen som Mame Biram Diouf scoret to i, i 2009. Begge ble solgt til Manchester United. Lindegaard holdt en stund David de Gea på benken, men måtte til slutt gi tapt. Etter det har karrieren gått nedover. Står i dag i mål for Preston.

KONTRASTER: Anders Lindegaard vant den norske cupen med AaFK, men fikk være med på enda større triumfer i Manchester United. I en liten perioden holdt David de Gea på benken. Den perioden varte imidlertid ikke veldig lenge. Foto: NTB Scanpix
KONTRASTER: Anders Lindegaard vant den norske cupen med AaFK, men fikk være med på enda større triumfer i Manchester United. I en liten perioden holdt David de Gea på benken. Den perioden varte imidlertid ikke veldig lenge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Anthony Ujah
Bøttet inn mål for Lillestrøm og ble raskt et hett salgsobjekt. Ble solgt til Mainz, før han dro videre til FC Køln og Werder Bremen. Har scoret bra med mål også i Bundesligaen, akkurat som han gjorde i Norge med Björn Bergmann Sigurdarson som spissmakker. Islendingen spilte fire år i Wolverhampton, før han meldte overgang til Molde.

Somen A Tchoyi
Var en av Stabæks beste spillere da de vant seriegull og ble solgt videre til Red Bull Salzburg sesongen etter. Dro deretter videre til West Bromwich, hvor han hadde noen legendariske kamper i Premier League, blant annet hat trick borte mot Newcatle og scoringer på Old Trafford mot Manchester United.

Rober Koren
Ble en favoritt på Åråsen for Lillestrøm og fortsatte storspillet for West Bromwich i Premier League. Dro deretter videre til Hull. I engelsk fotball ble det totalt rundt 300 kamper og nesten 50 scoringer fra midtbaneposisjon.

Celso Borges
Var angivelig jaktet av en rekke storklubber da han oppsiktsvekkende nok endte opp i Fredrikstad. Scoret bra med mål derfra fra sin offensive midtbaneposisjon, før han dro videre til AIK. Spiller i dag fast for Deportivo La Coruna i La Liga og har rukket å spille 100 landskamper for Costa Rica i en alder av 28 år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!