Petter Northug i karantene etter Russland-tur

Var corona-fast - endelig hjemme igjen

- Da er pappa avslappet, sier far John Northug om sønnen Petter Northugs retur til norsk jord - etter en periode med stor usikkerhet for når han kunne dra hjem igjen fra Russland.

VAR CORONAFAST I RUSSLAND: Petter Northug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VAR CORONAFAST I RUSSLAND: Petter Northug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Petter Northug dro forrige uke til Russland, nærmere bestemt Peresvet i Moskva-regionen, for å delta i et showrenn til ære for hans mangeårige rival Aleksandr Legkov.

Dette skirennet ble imidlertid avlyst for ei drøy uke siden, ettersom våren kom overraskende tidlig på russerne og mildværet omgjorde skiløypa til et vannbasseng.

Dernest ble Northugs ankomst til Russland usikker i frykten for spredningen av coronaviruset.

Likevel dro langrennslegenden til slutt til Russland - på et nesten tomt fly - og skrev drøssevis av autografer for sine mange russiske fans.

Etter det har verdensbildet endret seg kolossalt i lys av corona-pandemiens framvekst.

Petter Northug slet lenge med å komme hjem igjen fra Russland til Norge, ifølge hans far John Northug og broren Tomas Northug.

- Jeg tror flyet han skulle ta fra Russland i går ble kansellert. Jeg tror han fortsatt er i Russland, ja. Petter ble ikke anbefalt å reise til Norge. Jeg må prøve å nøste ham opp i dag, sa Tomas Northug til Dagbladet tirsdag morgen.

Hjemme igjen

Mosvik-ekspressen ble tvunget til å få utvidet visum, ifølge pappa John.

Nå skal han imidlertid være hjemme i Norge igjen. Landslaget i ski-orientering opplyser til Dagbladet at de var på samme fly som Northug fra Moskva til Oslo.

LETTET: John Northug.
Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet / ALL OVER PRESS
LETTET: John Northug. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet / ALL OVER PRESS Vis mer

- Vi på det norske landslaget i ski-orientering reiste i går hjem fra EM i Khanty-Mansiysk - der satt vi forsåvidt temmelig coronafaste. På flyplassen i Moskva møtte vi Petter som skulle på samme fly som oss til Oslo. Selv fløy jeg til Helsinki, men alle i troppen kan bekrefte at de fløy sammen med Petter til Oslo. Regner med han i likhet med oss er i gang med 14 dagers hjemmekarantene, opplyser Lars Moholdt, landslagstrener i ski-orientering.

Hjemkomsten til sønnen gjør pappa John Northug lettet.

- Da må han kommet seg hjem i går kveld plutselig. Om det stemmer, er pappa avslappet, sier John Northug til Dagbladet tirsdag etter tipsene om at han er hjemme igjen fra landslaget i ski-orientering.

Senere tirsdag bekrefter Petter Northug selv at han er hjemme i Norge igjen på sin Instagram-story.

Var bekymret

Det betyr at det har gått raskt siden John Northug uttrykte bekymring for sønnen som var corona-fast i Russland, men som nå er hjemme igjen.

- Petter vet ikke når han kan komme hjem igjen. Alt er så uvisst. Vi må se an hvordan det blir. Det er vanskelig å finne fly hjem, men Petter har fått utvidet visumet og føler seg godt ivaretatt, sa pappa John Northug til Dagbladet tirsdag morgen.

- Blir du bekymret som far?

- Vi vil ha Petter hjem igjen. Samtidig vet jeg at han er i trygge hender, er rolig og har det bra der borte. Vi har daglig kontakt. Petter er vant til å være på høydesamling og være tålmodig. Når det åpner seg en mulighet, drar han hjem.

Nå venter 14 dagers karantene. Da håper pappa Northug at karantenen tilbringes på gården i Mosvika.

- Jeg har sagt til ham at hvis han skal ha karantene, er det fint å ha karantene hjemme på gården. Da kan jeg sette ham i arbeid på gården, fortalte John Northug.

Derfor dro han

Årsaken til at Mosvik-ekspressen dro til Russland tidlig i forrige uke i disse krisetider, var at på daværende tidspunkt var ikke situasjonen like prekær.

- Det strammet til voldsomt mens han var der borte i Russland. Hadde han vært hjemme i to dager til, hadde han nok blitt hjemme. Landet vårt ble omtrent forandret på et døgn, forteller John Northug til Dagbladet.

Den samme forklaringen gir 34-åringen med 13 VM-gull til den russiske avisa Sport 24

- Jeg studerte situasjonen før jeg reiste. På det tidspunktet var det i overkant av 20 smittede i Russland. I Norge var det litt flere. Men antallet og situasjonen var ikke kritisk heller. Derfor var jeg rolig. Samtidig dro jeg fra Oslo i et nesten tomt fly, forklarte Petter Northug.

Dagbladet har spurt Mosvik-ekspressen om hvordan situasjonen nå er i Russland, om det er skummelt slik corona-pandemien har vokst etter at han dro og om karantenen han vil havne når han skal reise hjem igjen.

- Det er skumlere å jobbe i Dagbladet? svarer Petter Northug i en SMS til Dagbladet.

I skrivende stund, formiddagen 17. mars 2020, er det 1356 bekreftede corona-smittede i Norge.

- Blir tatt godt vare på i Russland

I Russland er bare 93 personer bekreftet som corona-smittet i den offisielle verdensstatistikken, selv om Russland har nesten 30 ganger så mange innbyggere som Norge.

- Nå er det unntakstilstand. Nå må man tenke seg om før han drar en plass. Petter dro før det begynte å bli kritisk og skulle ha en duell med Legkov på ski. Siden den ble avlyst, ble det hockeykamp i stedet, forteller John Northug til Dagbladet.

Han beskriver sønnen som rolig, tross den vanskelige situasjonen.

NORTHUG: Det svenske supertalentet Frida Karlsson har Petter Northug som sitt store forbilde. Reporter: Øyvind Godø. Video: Expressen TV/Kristoffer Løkås/Dagbladet. Vis mer

- Petter er med idrettsfolk som Legkov og Nikita Kriukov. Jeg tror de er veldig godt beskyttet. Han er frisk, men må unngå å bli en smittebærer. Det er at ansvar han må ta, sa pappa Northug tirsdag morgen.

- Petter blir tatt godt vare på i Russland. Han har en veldig status der borte. Han sang bursdagssangen til Ustjugov på startstrek for noen år siden. Det gikk på nyhetssendingene i russisk TV. Når du gjør en æren på en russer, blir du populær. Alt som er med på å åpne opp båndene mellom nasjonene, er fornuftig framover. Det er viktig å ha god kontakt.

Avlyste egen skifest

De russiske tallene for antall corona-smittede er svært lave. Den russiske langrennsløperen Andrej Larkov ble imidlertid sendt hjem fra Holmenkollen for ei drøy uke siden grunnet corona-mistanke, men landslagstrener Markus Cramer opplyser til Dagbladet at testen var negativ.

OVERRASKET: Juniorløper Ansgar Evensen overrasket fans og kommentatorer da han gjorde dette under NM-sprinten. 19-åringen vant øvelsen, og sammenliknes nå med Petter Northug. Video: NRK . Video/reporter: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Northug valgte selv å avlyse sin egen skifest, Janteloppet, i tråd med Helsedirektoratets direktiver knyttet til coronaviruset.

- Vi ønsker å bidra til å begrense smitten av koronaviruset. Helsedirektoratet har gitt sine direktiver, som vi selvfølgelig velger å lytte til. Derfor avlyser vi Red Bull Janteloppet. Vi vil starte planleggingen allerede nå for å gjøre neste utgave enda bedre, sa Mosvik-ekspressen forrige uke.

Forsvarte norske langrenn

Da det norske langrennslandslaget tidlig i forrige uke droppet verdenscupavslutningen som første nasjon grunnet corona-pandemien, ble det møtt med kritikk i russisk langrenn.

Blant annet anklaget skipresident Jelena Välbe Norge for å være dårlige tapere og at corona-pandemien ble brukt som en unnskyldning for å ikke være vitne til Aleksandr Bolsjunovs sammenlagttriumf.

Northug fikk spørsmål om dette av den russiske avisa Sport Express i helga. Da forsvarte han det norske langrennslandslagets beslutning og forklarte russerne hva som var tilfellet.

- Beslutningen ble gjort på grunn av helsemyndighetenes anmodninger. Utøverne kunne ikke ha konkurrert der om de ville det. Det vet jeg med sikkerhet, fordi jeg trente med noen av dem dagen før avgjørelsen ble tatt, og da sa de at de ville reise til Canada, forteller Northug til den russiske avisa.

Petter Northug vant 13 VM-gull, to OL-gull, 38 verdenscupseire og to sammenlagttriumfer i løpet av sin legendariske langrennskarriere.

I dag bruker han 90 prosent av arbeidstida sin på å utvikle merkevaren sin, som startet med Northug-brillene og har blitt supplert med en kleskolleksjon. De gjenværende 10 prosentene bruker han som langrennsekspert for TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer