Petter Northug vraket til Ruka:

- Var de edru da de tok ut troppen?

Eksperter om Northug-vraking. Team Northug føler skiforbundet ødelegger OL-oppkjøring.

UTELATT: Petter Northug er ikke i troppen som reiser til verdenscup til helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTELATT: Petter Northug er ikke i troppen som reiser til verdenscup til helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Petter Northug er vraket til helgas verdenscup i finske Ruka. Selv stusser han og teamet veldig over avgjørelsen.

Dagbladet har snakket med flere langrennseksperter som kommer med følgende dom:

- Jeg mener det er feil at Petter ikke får gå. Det er en god mulighet for ham å vise seg fram og vise at han er i form. Han er den som har 13 VM-gull og to OL-gull fra før. Jeg forstår ikke at han ble vraket til verdenscupavslutninga i fjor og nå til verdenscupåpninga, da historikken taler for seg selv, sier NRKs Fredrik Aukland til Dagbladet.

- Jeg mener Petter har all grunn til å være skuffa. Han kan ikke styre sykdom, og jeg skjønner at han er frustrert og skuffa over det, sier Aukland.

Eurosport-kommentator og tidligere skileder Åge Skinstad forteller:

- Det er viktig at de velger det som er best for Petter på lang sikt, ikke minst helse- og treningsmessig og at de tar med de løperne til Kuusamo som de tror vil prestere best for Norge. Når OL-uttaket kommer, blir neppe Kuusamo-resultatene avgjørende. Også til OL må de som kan prestere best for Norge tas ut. Rasjonelle hensyn er viktigere enn bare følelser i alle avgjørelser som skal tas, også uttak, sier Skinstad til Dagbladet.

Svenske Ludvig Holmberg i Expressen rister på hodet av Northug-vraking.

- Det er fullstendig galskap. Jeg kan ikke fatte at Hetland (herrenes sjef) og gjengen mener det er TI norske herrer som er bedre? Det får meg til å undre om de var edru da de tok ut troppen? Jeg skjønner ingenting, sier Holmberg til Dagbladet.

Reagerer

Northugs trener, Stig Rune Kveen, innrømmer overfor Dagbladet at skistjernen er frustrert og føler seg oversett.

- Vi mener det er en selvfølge at Petter skal gå verdenscup. Petter er oppgitt. Skiforbundet er informert om at han er hundre prosent klar. For å få en optimal oppladning til å ta et mesterskapsgull burde han få gå i Finland. Nå er den muligheten ødelagt, sier Kveen til Dagbladet.

Northug hadde nemlig planlagt å gå i løypene i Finland - noe som var en del av oppkjøringsprogrammet før OL. 31-åringen har også for vane å prestere i de finske skogene.

- Hvordan reagerer Northug?

- Jeg tror alle forstår hvordan han reagerer. Petter føler seg pigg og han er den eneste som vet hvordan det er å prestere i et OL. Norge har mange gode løpere, men ingen med samme erfaring og som vet hva som skal til for å lykkes. Han burde fått sjansen allerede nå til å bygge formen, sier Kveen.

Uenighet

Norges Skiforbund tok ut elleve herreløpere uten å finne plass til Northug. Trønderen sto over helgas renn på Beitostølen - og gikk heller ikke i svenske Bruksvallarna for halvannen uke siden.

Landslagssjef Vidar Løfshus forklarer Northug-vrakingen slik:

- Valget er tatt med bakgrunn i de signaler vi har fått. Vi har hele tiden sagt at vi skulle gjøre en vurdering etter rennene på Beitostølen og fasiten nå er at Petter Northug ikke er god nok for troppen, sier Løfshus til Dagbladet.

Løfshus fortsetter:

- Vi har hatt løpende kommunikasjon med Petter og han skulle vurderes etter Bruksvallarna og Beitostølen. Ettersom Petter ikke stilte til start, så måtte vi ta ut de som faktisk er i form, sier Løfshus.

- Hvordan tok Northug vrakingen?

- Petter er uenig i det vi mener, og vi hadde et møte sammen i går (søndag). Petter har vært tre uker uten skikkelig trening og det vil jeg tro alle løpere merker rent fysisk. Han er selvsagt skuffet og irritert, sier Løfshus.

- Hva var dere uenige om?

- Petter er uenig i begrunnelsen og mener selv han er god nok til å gå i Ruka. Jeg forstår og vet at alle skiløpere er ivrige etter å gå renn, men nå er det viktigste at forholdene legges til rette slik at Petter er tilbake og kommer i skikkelig form igjen.

Fortsatt OL-håp

- Hva betyr denne vrakingen for OL og mulighetene for plass i OL-troppen?

- Sjansene er like for Petter og alle andre. Det handler om å prestere i renn. Det er ikke prestasjonene i Ruka som avgjør et OL-uttak, men det kommer renn på Lillehammer som kan bli viktigere for Petter, sier Løfshus.

Northug hadde en svak sesong forrige vinter, men er stadig den eneste aktive norske herreløper med individuelt OL-gull. Totalt har han to i OL, og 13 VM-gull.

Etter forrige sesongs evaluering ble Northug og Skiforbundet enige om at skistjernen skulle ha treningstester regelmessig for å vise at en potensiell gullform er på plass.

- Det er lettere å ta ut utøvere som du følger på trening nesten hver dag. Jeg tror Zlatan (Ibrahimovic) hadde noen treningsøkter foran Mourinho (United-manager) før han gjorde comeback i helga. Det handler om oversikt og oppfølging, sier Løfshus.

Troppen til Ruka:

Menn:

Eirik Brandsdal, Kjelsås IL

Pål Golberg, Gol IL

Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL

Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL

Martin Johnsrud Sundby, Røa IL

Hans Christer Holund, Lyn Ski

Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL

Didrik Tønseth, Byåsen IL

Emil Iversen, IL Varden Meråker

Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski

Kvinner:

Marit Bjørgen, Rognes IL

Mari Eide, Øystre Slidre Skilag

Kathrine Harsem, IL Varden Meråker

Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb

Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL

Heidi Weng, IL BUL Ragnhild Haga, Åsen IL

Anna Svendsen, Tromsø SK - Langrenn

Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Silje Øyre Slind, Oppdal IL

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer