Den eneste trøsten på FIFA-rankingen denne måneden er at vi er foran Færøyene igjen, skriver Morten Pedersen. Foto: NTB Scanpix
Den eneste trøsten på FIFA-rankingen denne måneden er at vi er foran Færøyene igjen, skriver Morten Pedersen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Norge på 88. plass på FIFA-rankingen - nytt historisk bunnivå

Var det mørkt under Høgmo er det helsvart nå

I ly av fotballjentenes EM-oppkjøring på Ullevaal Stadion faller husets flaggskip enda en plass på FIFA-rankingen. Problemet for norsk fotball er at FIFA-rankingen synes best.

ULLEVAAL (Dagbladet): To av verdens beste fotballjenter forbereder seg til enda et internasjonalt sluttspill og med seg på veien til Nederland har Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen fått det neste norske stjerneskuddet, Frida Leonhardsen Maanum (17). Sånn sett burde denne første torsdagen i juli, 10 dager før EM-åpningen mot hjemmenasjonen i Utrecht, vært en gledens dag for norsk fotball. Men samtidig som Norge damer A gjør det som forventes av dem gjør Norge herrer A det stikk motsatte.

Den eneste trøsten på FIFA-rankingen denne måneden er at vi er foran Færøyene igjen.

All annen lesing er bare trist og tilnærmet pinlig for en fotballnasjon med oppleste og vedtatte mål om internasjonale sluttspill med jevne mellomrom.

DA LARS LAGERBÄCK forberedte Norge til årets første landskamp i Belfast i slutten av mars var Norge 81 på FIFA-rankingen. Den gangen skrev jeg at lagets problemer var langt større enn Per-Mathias Høgmos etter hvert så vinglete regime, og at det kom til å bli verre før det ble bedre. Etter tapet mot Nord-Irland (0-2) falt vi til 86. plass på april-rankingen, uten å ha gjort ytterligere skade på oss sjøl til 87. plass på juni-rankingen og nå altså - etter 1-1 mot Tsjekkia (VM-kvalifisering) og 1-1 mot Sverige B (treningslandskamp) til det historiske bunnivået 88.

Med Aserbajdsjan og Tyskland i de to neste kvalifiseringskampene i september kan det fort bli enda verre.

DE KARIBISKE ØYENE Curacao (68) og Trinidad og Tobago (78) herjer fortsatt med oss. Jeg vet at grunnlaget (motstanderne) gjør bildet skjevt og unyansert, men likevel - før juni-kampene gjorde Lars Lagerbäck et lite nummer av FIFA-rankingens betydning med tanke på framtidige seedinger. Og tidenes svakeste ranking blir ikke bedre av å se Norge ligge der som en svett gammal sandwich klemt inn mellom Libya (87) og Madagaskar (89).

Likevel er det faktum.

Det er der vi er.

LYSPUNKTET FOR NORSK fotball i en tid der både publikum og resultatene uteblir, selv om jentenes Ullevaal-treninger før EM knapt trekker folk fra media, er nettopp sommerens EM-sluttspill i Nederland. Ja, det er en selvfølge at Norge er representert - 22 av 24 poeng og 29-2 i målforskjell i kvalifiseringen forteller alt om det - for ikke å snakke om at landslagstreneren trakk seg på grunn av intern misnøye etter parademarsjen. Men det er det vi har å glede oss over akkurat nå, og i hvert fall etter NFF-administrasjonens tabbe som koster U21-gutta både målene (5-0) og poengene de vant mot Kosovo i EM-åpningen i Drammen for en måned siden.

Det er faktum, folkens.

Var det mørkt i begynnelsen av året er det enda mørkere nå.