<strong>UTSLITT:</strong> Magnus Carlsen var utmattet etter å ha tatt seg til VM-finale etter kandidatturneringen i London. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
UTSLITT: Magnus Carlsen var utmattet etter å ha tatt seg til VM-finale etter kandidatturneringen i London. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix Vis mer

- Var det sånn Dæhlie hadde det da han snublet over mål på femmila?

Carlsen etter at seieren var sikret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Magnus Carlsen (22) får oppmerksomhet over hele kloden etter at han vant kandidatturneringen og kvalifiserte seg for VM-finale i sjakk, det på tross av tap i sin siste kamp.

Selv var han helt utslitt etter bragden, og på Facebook la han ut følgende status etter at finaleplassen var sikret:

«Var det sånn Dæhlie hadde [det] da han snublet over mål på femmila?»

Nagano-OL Han sikter til OL i Nagano i 1998, da Dæhlie falt på bakken av utmattelse idet han krysset femmilsmerket. Dæhlie klokket akkurat inn til seier, 8,1 sekunder foran svenske Niklas Jonsson.

Flere fikk kanskje assosiasjoner til akkurat den episoden da Petter Northug tidligere i år vant sitt første VM-gull på 15 kilometer fristil intervallstart i Val di Fiemme.

Nå trekker Carlsen selv paralleller mellom sin egen og Dæhlies triumf, og det er ingen tvil om at begge de to var utmattet etter hver sin seier. 

Ellers er ikke så lett å finne mange sammenlignbare eksempler, der Norge eller en nordmann har vært i føringen, gått på en smell, for så å reise seg igjen. Under kan du likevel lese om tre noenlunde sammenlignbare situasjoner.

«Hjallis» på snørra I 1951 var Hjalmar «Hjallis» Andresen storfavoritt foran EM på hjemmebane i Oslo på distansen 10.000 meter skøyter. Så skjedde det utenkelige, for «Hjallis» falt etter å ha blitt tatt bilde av med blits av en av Dagbladets fotografer.

Skøyten ble ødelagt og «Hjallis» måtte bryte.

Etter omkring en time kom imidlertid juryen fram til at «Hjallis» fikk gå på nytt. Det ble en parademarsj med 25 æresrunder, som sikret han EM-gullet to sekunder foran svenske Carl-Erik Aspelund.

Hvor var du da Brå brakk stavet? Videre er det mange som fortsatt husker VM-stafetten i Oslo i 1982, da Oddvar Brå brakk staven. Sammen med Sovjetunionens Aleksandr Zavjalov nærmet han seg oppløpet da det nesten fatale uhellet skjedde.

Men Brå klarte å opprettholde tempoet, og selv om Zavjalov nærmet seg klarte Brå å holde unna. Etter en utrolig spurt endte Norge opp med å dele gullet med Sovjetunionen, for til og med en foto finish klarte ikke å skille de to nasjonene.

Mirakelet i Marseilles Og på fotballfronten minnes man fremdeles mirakelet i Marseilles, da Norge i 1998 beseiret Brasil i sluttminuttene og gikk videre fra gruppespillet i VM i Frankrike.

Den gang hadde Bebeto gitt brasilianerne ledelsen, før Tore André Flo utlignet og deretter skaffet straffe til Norge to minutter før slutt. Kjetil Rekdal var nådeløs fra krittmerket, satte inn 2-1 og sikret det norske avansementet.

Hvilken norsk seier husker du best, en av disse eller en annen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer