Var død i over en time. Klarer fortsatt ikke å se seg selv kollapse på banen

- Ikke mentalt klar.

BÆRES AV: Fabrice Muamba bæres av White Hart Lane etter at han kollapset under FA cup-oppgjøret mellom Bolton og Tottenham. han forteller nå at han fortsatt ikke klarer å se seg selv kollapse på TV. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix
BÆRES AV: Fabrice Muamba bæres av White Hart Lane etter at han kollapset under FA cup-oppgjøret mellom Bolton og Tottenham. han forteller nå at han fortsatt ikke klarer å se seg selv kollapse på TV. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det var i FA cup-oppgjøret mellom Bolton og Tottenham i 2012 at det som ikke skal hende hendte.

Boltons Fabrice Muamba kollapset på banen
og ble ble fraktet til sjukehus. Beretningene i etterkant forteller at han var død i nærmere en time før legene klarte å gjenopplive ham.

Selv forteller han at han fortsatt ikke klarer å se hendelsen på TV.

- Jeg tror ikke jeg er mentalt klar for å sette meg ned for å se på det, sier Muamba i et intervju med The Observer, gjengitt av ITV.

Klinisk død Bolton-lege Jonathan Tobin brast i gråt i korridoren på London Chest Hospital, etter at hjertespesialister hadde overtatt. Først da sank alvoret inn. Han fortalte den gang at Muambas hjerte ikke slo på 78 minutter

- Det slo ikke på 48 minutter fra han kollapset til han ankom sykehuset, og heller ikke i 30 minutter etter det. Han var klinisk død i det tidsrommet, sa Tobin til BBC. 

Ute på banen ble Muamba gitt to elektrosjokk, uten at det fikk hjertet i gang igjen. I tunnelen fikk han ytterligere et sjokk, med samme nedslående resultat, og i ambulansen på vei til sykehus fikk han 13 til. 

Heller ikke da ville hjertet slå.

MT
Muamba forteller videre at han fortsatt bare har sett hendelsen én gang, og at han bare har vage minner av det som skjedde på White Hart Lane den kvelden.

- Tiden leger alle sår. Kanskje finner jeg styrken til å se på det en gang, men akkurat nå kjennes det ut som om den ene gangen er nok. Det var som i en film. Jeg tenkte at jeg var en skuespiller, sier han om den ene gangen han så videoklippet.

I dag er Muamba så godt som frisk, og lever et normalt liv med sin kone selv om han ikke lenger spiller fotball. Han er også i ferd med å sluttføre journalistikkutdanningen, og dukker jevnlig opp som ekspert på TV.

- Jeg er bare takknemlig for at jeg er i livet. Valget er enkelt mellom å være død for evig, eller å spille fotball, sier han.