Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Var dopa på EPO

Mads Kaggestad (26) har prøvd dopingmidlet EPO og han bekrefter overfor Dagbladet at det ga en utrolig effekt.

I 1997 var Mads Kaggestad med på et forskningsprosjekt i regi av dopinglaboratoriet ved Aker sykehus, i samarbeid med Norges idrettshøgskole. Målet var å finne en metode for å avsløre dopingmiddelet, EPO. Kaggestad fikk tilført EPO i kroppen, uten at han visste det selv.

- Det var skikkelig deilig. Ja, seksuelt, sier Mads Kaggestad, med et smil.

- Jeg burde hatt litt av det i dag. Men det er ikke mye igjen av det nå, spøker ham.

26-åringen klarte ikke å følge med tetgruppen helt inn til mål på gårsdagens tredje etappe av Ringerike Grand Prix. 36 sekunder etter vinneren var ikke godt nok for Crédit Agricole-syklisten.

- Jeg er skuffet. Jeg kjente det skikkelig i beina i dag. Jeg var helt tom, sier han.

Lagleder Atle Kvålsvoll tror fortsatt nordmannen kan vinne, slik han gjorde det i fjor.

- Umoralsk

Sykkelsporten er en av de idrettene som har vært mest belastet med doping. Det var derfor Mads Kaggestad takket ja til å være med på forskningsprosjektet høsten 1997. I ettertid har han fått ulike tilbakemeldinger på at han lot seg dope for forskningens skyld.

- Johann Olav Koss mente det var umoralsk. Jeg er uenig. Sykkelsporten sliter med dopingproblemer. Jeg synes det er greit å bidra, sier den ferske proffsyklisten.

Han får støtte fra Kvålsvoll.

- Han fant ut at det ga effekt, sier han, med et smil.

- Så lenge slik forskning er med på å ta knekken på dritten, så kan det kanskje være verdt det.

Roald Bahr var prosjektmedarbeider under EPO-forskningen. Resultatene bidro til å utvikle en test for å avsløre dopingmiddelet.

- Vi hadde mistanke om at det var mange utøvere som brukte EPO. Vi ønsket derfor å utvikle en test for å avsløre middelet. Vår forskning var ett av flere prosjekter som bidro til den testen vi har i dag, sier Bahr til Dagbladet.

- Skremmende

Ti av 20 utøvere fikk EPO tilført kroppen. Resten fikk virkningsløst saltvann. Bruk av mennesker som prøvekaniner i slik forskning er ifølge Bahr nødvendig.

- For å utvikle en metode for å påvise EPO, må vi ha urin og blod fra mennesker som har tatt medikamentet, sier Roald Bahr, professor ved Norges idrettshøgskole.

- Er det ikke helsefarlig å bruke EPO?

- Faren ved EPO-bruk er hvis blodet blir for tykt slik at man kan få blodpropp. Og i verste fall kan dette bli dødelig. Men testene ble tatt under nøye overvåking. Vi passet hele tida på at blodet ikke ble for tykt.

Kaggestad var ferdig med sesongen da han deltok i forskningsprosjektet. Han var ikke i spesielt god form, men merket godt effekten av dopingmiddelet på kroppen.

- Testene mine var veldig gode. Det gikk lett. Hadde jeg tatt EPO i tillegg til at jeg hadde vært i toppform, ville jeg ha lettet, sier han.

- Hvordan var det å delta på disse testene?

- Det var interessant med alle testene. Jeg visste ikke at jeg fikk EPO. Men EPO er skremmende. Det er et onde.

Kaggestad fikk konkurranseforbud helt til blodverdiene hans var nede på et normalt nivå. EPO har prestasjonsfremmende effekt i opptil fire uker, etter at et utøver har sluttet å bruke det.

STOLT: Mads Kaggestad er stolt over å ha vært med på å finne en metode for å avsløre EPO. Han brukte stoffet i et forskningsprosjekt for flere år siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media