Var «drittunge»

Tilsmurt av gjørme, gjemt bak en hjelm. Slik er du vant til å se ham. - Jeg var alltid møkkete da jeg var liten, sier motocross-stjernen Kenneth Gundersen til Dagbladet.

Gundersen var aldri et Blenda-hvitt barn. Allerede som treåring debuterte han på motorsykkel, og siden har støv og sølesprut dominert livet hans. I dag skal han til pers igjen når den fjerde VM-runden går av stabelen i St Jean d'Angely i Frankrike.

- Jeg liker meg best når det er gjørmete. Jo vanskeligere føre, jo bedre for meg, sier Gundersen.

Vasker ikke selv

Greit for ham å si når han ikke vasker klærne sine selv.

Etter knallsuksess på motocross-banen er det nemlig lite 20-åringen fra Fjellhamar får gjøre selv. Klærne er nye for hvert løp, og etter trening er det kona til mekanikeren som tar seg av vasken. Ti personer i teamet har alle sine spesielle arbeidsoppgaver som skal sørge for at Gundersen får gjort jobben sin.

Nordmenn kan ha vanskelig for å skjønne hvor stor Gundersen er i Europa. Her hjemme har ikke motocross like høy status. Når Fjellhamar-gutten kjører løp, er det fra 20000 mennesker og oppover som ser ham. Og i utenlandske medier har unggutten versert lenge.

Dagbladet møtte Kenneth Gundersen på et kort besøk i gamlelandet etter seieren i Teutschenthal. Unggutten hadde litt problemer med å sitte etter et heller hardt møte med setet på motorsykkelen.

- Jeg trodde først at halebeinet var knust, men har bare slått det litt, sier han.

Motocross er definitivt ingen sport for pingler, spesielt ikke i 250 cc-klassen. Utøverne raser rundt i 120-130 kilometer i timen i dumper og spor, og svev oppmot 45 meter krever sitt. Selv om Gundersen mener det ser tøffere ut å hoppe 40 meter på motorsykkel enn det faktisk er å gjøre det.

Men marginene er små. Gundersen forteller om en bane i Italia der tre store dumper var plassert etter hverandre. Den siste 40 meter etter den første. De beste løperne ga bånn pinne og hoppet over alle tre i ett.

- Om du bommer med en meter da, ruller du ut av depotet i rullestol, sier han med et skuldertrekk.

- Da har du ikke akkurat lyst til å hoppe først.

For i det hele tatt å greie å holde seg fast på sykkelen, kreves trening. Mye trening. Desto fortere det går, desto sterkere må Gundersen være. Men også kondisjon er viktig. Under et løp har Gundersen en puls på 180- 190 i 45 minutter. Det kunne tatt livet av en jogger. Så har også motocross blitt kåret til verdens tredje hardeste idrett.

- Jeg hadde med meg en topptrent syklist på trening en gang. Han holdt to runder. Da var han dønn stiv i armene etter å ha tviholdt i styret, sier Gundersen. I sesongen bor han i Nederland. Der har han 20- 25 ulike baner å velge mellom like ved der han bor. Og i hverdagen er det ikke plass til mye annet enn trening.

Hele livet

- Jeg står opp, trener og spiser frokost. Så slapper jeg av litt, gjør klar utstyret til kveldens kjøretrening. Og etter trening, legger jeg meg, sier han.

På spørsmål om hvorfor han har gjort det så bra, har Gundersen et enkelt svar.

- Jeg har ikke gjort noe annet hele livet.

SUKSESSENS ANSIKT: Kenneth Gundersen har gjort knallsuksess i motocross. - Jeg har ikke gjort annet hele livet, sier Gundersen, som debuterte på motorsykkel allerede som treåring.