Fotball-VM for kvinner 2019

Var du for feig, Sjögren?

Dette mesterskapet ser ut som det store gjennombruddet. Men før vi snakker ærlig om nivået i fotballen for kvinner, skjer det ingen avgjørende endring.

GI OSS MER Å JUBLE FOR: VM ble en resultatmessig suksess for de norske fotballjentene. Det er enda en grunn til å se kritisk på det offensive spillet. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
GI OSS MER Å JUBLE FOR: VM ble en resultatmessig suksess for de norske fotballjentene. Det er enda en grunn til å se kritisk på det offensive spillet. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

VM ble en så tydelig resultatmessig framgang for de norske fotballjentene at Martin Sjögren underveis fikk forlenget kontrakten som landslagstrener. Det var en absolutt fortjent tillit. Under svenskens ledelse er dette laget utviklet til en enhet med potensial til å utfordre toppnasjonene, og du kunne ane hvorfor i løpet av et par trivelige minutter på NRK Dagsrevyen i går. Det følger glede og trygghet med Martin Sjögren.

Desto mer skuffende var det at Norge i VM ikke fullt ut fikk utnyttet mulighetene i denne sammensveisete gjengen. Resultatene var i seg selv gode, men det grunnleggende pasningsspillet varierte altfor mye i forhold til enkeltspillernes ferdigheter og motstandernes nivå.

Dette norske laget kunne tilsynelatende ha utviklet og gjennomført et enda mer pasningsbasert offensivt spill, men våget ikke.

Vi ble for redde. Eller «feige» som det heter på fotballspråket.

Og det er viktig å få sagt det akkurat på den måten.

FOR skal fotball bli den naturlige sporten også for jenter, må den sportslige tilbakemeldingen være helt ærlig. Altfor lenge har dette vært «kvinnefotball»; altså en egen idrett. Og ikke bare fotball; en sport med jente -og gutteklasser som i all annen idrett.

Nå skjer det heldigvis en endring også fra kommentatorplass. Både NRK-studioet og kampvurderingene under dette mesterskapet var tilnærmet et gjennombrudd for å få en helt kjønnsnøytral vurdering av nivået:

  • Endelig er det vanskelig å høre på ekspertenes ordvalg at det er jenter som spiller.

Sånt er en forutsetning for at den raske sportslige framgangen fortsetter.

SKAL Norge følge opp det nye internasjonale nivået allerede til EM-sluttspillet i England om to år, må evnen til eget offensivt spill utvikles. Det er et tankekors at lille Sør-Korea med en svært smal spillerbase kan få et pasningsovertak på 61 mot 39 i den siste gruppespillskampen mot en stormakt som Norge.

Det skjer altså i kamp med et norsk lag som systematisk forsøker å spille seg ut bakfra, og dessuten har en kjerne i laget som rent teknisk/taktisk har forutsetninger for å gjennomføre en enda mer ballholdende stil. Likevel opplevde vi at de norske spillerne ofte slo pasningene på den første bevegelsen foran seg selv når dette ikke var noen gjennombruddsmulighet, og at for mange angrep ble for grunne. Den eneste gangen de norske jentene hadde en overvekt i ballhold, var da også mot Nigeria i åpningskampen.

Spesielt i den avgjørende kvartfinalen mot England var det trist å se hvor mange ganger Norge forsøkte å presse igjennom tidlige angrepsforsøk på høyresiden i stedet for å la ballen gjøre jobben ved å vende spill gjennom sentral midt. I halvtimen mellom 0 - 1 og 0 - 2 gikk hele ni etablerte angrep unødvendig smalt. Da manglet både gode spillalternativer sentralt, og oversikt til å bruke dem.

Og kanskje til og med en plan for hvordan igangsettingen bakfra via spillvendinger på midten skulle bli til angrep med kvalitet nok til å utfordre motstanderne?

NÅR dette mesterskapet over sommeren blir evaluert av trenermiljøet internt i forbundet, er det grunn til å utfordre Martin Sjögren på mangelen på lengre ballhold nettopp i midtbaneleddet. Skyldes det mest antall spillere der, eller var det VM-trøkket som ga dårlige valg og for raske balltap?

Heller ikke i fotballens kvinneklasse er det noen direkte sammenheng mellom prosentdel ballinnehav og resultater. Men det å kunne styre kamper gjennom eget spill, gir en åpenbar konkurransefordel i en sport i ekstrem rask utvikling. Det var for eksempel tydelig å se på VM-finalist Nederland i den første ekstraomgangen mot Sverige der viljen til å holde ball avgjorde kampen.

Det er jo også den veien Sjögren selv har pekt ut etter å ha ledet Norge fra EM-fiasko til en etterlengtet kvartfinale i VM. Han har lenge satset på midtbanespilleren Kristine Minde som venstreback nettopp for å ha større pasningstrygghet og mer offensiv kraft, og har hentet inn ballholdende typer som Ingrid Syrstad Engen og Vilde Bøe Risa sentralt.

DET å nå en kvartfinale i VM kommer til å bli stadig vanskeligere. TV-tallene fra dette mesterskapet viser hva som er i vente av sportslig utvikling nå som de tradisjonelt sterkeste fotballnasjonene også satser på jentene.

I Brasil ble det satt ny seerrekord for sporten med 35 millioner som fulgte kampen mot Frankrike på den åpne kanalen Globo. På samme vis var det toppnoteringer i England, Tyskland, Italia og hos vertsnasjonen med markedsandeler opp mot 50 prosent. Det er formidable tall selv for fotball, og vil gi en eksplosiv vekst i sponsorinntekter og spillerlønninger. Ikke minst når Kina kommer fort etter med milliardsatsing på jentenes fotball.

IRONISK nok venter favoritten USA på en rettssak om lønnsulikheten i sporten. Der har hele landslagsgruppa på 28 spillere gått til sivil sak mot sitt eget forbund for å få samme vilkår som gutta. Den forskjellsbehandlingen får altså fortsette i en nasjon som har preget sporten i tiår, og der «soccer mom» enda lenger har vært et politisk begrep på det å ta et sosialt ansvar lokalt.

På samme vis ga det internasjonale fotballforbundet (FIFA) mer penger til sist vinner av guttas verdensmesterskap enn den totale bonuspotten for jentenes VM i Frankrike. Den ulikheten blir garantert mindre etter dette suksessmesterskapet.

Der har Norge kommet lenger med vedtaket om lik bonus for kvinner og menn. Den kulturelle framgangen rundt fotballen er rask her hjemme. Nettopp derfor gjelder det å få opp selvrespekten ute på banen for å prege den sporten vi en gang dominerte.

Nå må vi våge mer.

FOTNOTE: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var norsk landslagstrener i innendørsfotball (futsal) fra 2 009 til 2015.