Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vår egen toppidrett

Esten O. Sæther kommenterer håndballjentenes EM-gull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DE NORSKE håndballjentene spilte absolutt best på absolutt beste måte. Det forteller mye om en av norsk idretts smarteste trenere gjennom alle tider, men enda mer om hvilke verdier det gjelder å holde fast på når toppidretten vår skal utvikles videre.

Marit Breivik bærer med seg alt det gode som i snart to tiår har forandret lille Norge til en sterk idrettsnasjon.

Marit selv var ikke vant til å vinne da hun en gang var landets beste håndballspiller, men som trener har hun gjort det til en vane å levere resultater langt over det som kan forventes.

Det er ingen tilfeldighet.

LITT AV svaret kunne du høre rett etter at Russland var slått. I Marit Breiviks første TV-intervju etter seieren, snakket hun med samme ro og ettertanke som vanlig på tross av at denne triumfen egentlig var en-utenfor-seg-selv begivenhet.

All forsøksvis klok forhåndsanalyse av finalen hadde pekt i en eneste retning; Norge kunne vinne hvis kaptein Gro Hammerseng løftet laget fram.

Gro var ute på 4 - 4 etter seks minutters spill. Derfra og inn viste resten av jentene hva det betyr å være trent av en spesiell trener.

Det var derfor Marit i TV-intervjuet ganske hverdagslig kunne si:

UNIK Marit Breivik bærer med seg alt det gode som i snart to tiår har forandret lille Norge til en sterk idrettsnasjon, skriver Dagbladet.nos Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX
UNIK Marit Breivik bærer med seg alt det gode som i snart to tiår har forandret lille Norge til en sterk idrettsnasjon, skriver Dagbladet.nos Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg er bare imponert over jentene.

DET ER vi også, men strålende TV-idrett kommer og går i et kanalmylder der sporten breier seg ut mer enn noen gang.

Midt i denne underholdningspakka gjelder det å kunne skille ut hva som er verdt noe. Det store norske publikummet velger desember etter desember kvinnehåndball, og det valget skyldes mest håndballedelsens bevisste forhold til sporten sin.

TJUE ÅR etter det internasjonale gjennombruddet i 1986 har Norge fortsatt bare hatt to landslagstrenere.

Førstemann, Sven-Tore Jacobsen, var en særing. Det viste seg å være en fin egenskap for å forstå at norsk lagidrett med ganske små ressurser må gjøre tydelige valg for å hevde seg internasjonalt.

Jacobsen jaktet tidlig det spesielle; den ekstremt høye spilleren eller jenta med de store nevene. Slik var hans tilnærming for å oppnå internasjonale resultater ganske lik den Egil Drillo Olsen satte i gang med fotballgutta rett etterpå.

DRILLO fikk størst suksess, og hans nye, kunnskapsbaserte lederstil smittet over på Marit Breivik da hun overtok håndballjentene midt på 90-tallet.

Resten er noe av det fineste i historien om norsk lagidrett og alt for bra til å drukne i panegyrisk idrettsstatistikk.

Marit Breiviks ledelse er til å lære av.

LENGE ETTER at det norske fotballpublikummet ble lei av å vinne ved hjelp av systematisk taktisk kunnskap, har Breivik holdt fast på den norske stilen.

Der kritikerne de første årene forlangte mer hojing og maktbruk fra benken, fortsatte hun i stedet å lede laget konsentrert etter faglige prinsipper.

Det er en helt avgjørende forskjell, og sjelden er den blitt bedre forklart enn i denne finalen.

Da Gro Hammerseng forsvant, var det denne overførte kunnskapen som holdt.

MARIT BREIVIK har fått mye fortjent skryt for pedagogikken sin, men hun er alt for stor til å bli plassert bare i lærerrollen.

De siste årene har Marit trent inn et kontringsspill som holder håndballjentene taktisk helt i front, og i EM fulgte hun opp med det spesielle undertallsspillet som garantert kommer til å forandre sporten. Heretter blir det mange tomme mål når lag får en spiller utvist.

DERMED falt vel også de sureste guttas siste kritikk av den norske landslagstreneren. For folk flest har den for lengst mistet all mening. Marit Breivik står for det meste vi liker ved idrettsledelse.

Men først og fremst står hun for prinsipper som varer lenger enn følelsene til uberegnelige tilskuere. Skal resten av den norske toppidretten fortsette seiersrekken, kan det bare skje ved å ligge kunnskapsmessig i front i de ulike øvelsene.

Foreløpig har denne tilnærmingen sendt det flotteste landslaget vårt rett til neste sommer-OL i Beijing 2 008.

Kanskje klarer vi også å huske på hvorfor de vant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!