Videodømming, VAR, i norsk fotball

- VAR er beskrevet i TV-avtalen

Hvordan videodømming skal innføres i norsk fotball står beskrevet i den nye TV-avtalen fra 2023, bekrefter Fotball Media-sjefen.

PÅ VEI TIL NORGE: Den argentinske dommeren Néstor Pitana sjekker skjermen etter å ha snakket med VAR. Foto: AP Photo/Victor Caivano
PÅ VEI TIL NORGE: Den argentinske dommeren Néstor Pitana sjekker skjermen etter å ha snakket med VAR. Foto: AP Photo/Victor Caivano Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mye tyder på at det går mot en innføring av VAR (Video Assistant Referee) i norsk toppfotball fra og med 2023-sesongen. Dette kommer fram i den nye TV-avtalen som ble offentliggjort i desember 2020.

TV 2 vant rettighetene til å vise Eliteserien fra 2023 til 2028, altså fra den første sesongen der VAR eller videodømming kan bli brukt i Norge.

Fra før har store ligaer som Premier League, LaLiga og Serie A tatt i bruk systemet med vekslende hell. Også i Champions League er videodømming blitt en sentral del av fotballen.

Beskrevet i den nye avtalen

Til Dagbladet forteller Fotball Media-sjef Knut Kristvang at VAR er nøye beskrevet i den nye TV-avtalen signert av dem og TV 2:

- VAR er beskrevet i avtalen, det er helt riktig. Men her er det ikke bare å innføre VAR. Det er tekniske og operative ting som skal forberedes og settes opp. I avtalen står det beskrevet hvem som har ansvar for hva med tanke på den operative gjennomføringen av VAR, sier Kristvang til Dagbladet.

- Beslutningen om å innføre VAR, hvilken modell for VAR man skal bruke og for hvilke nivåer i norsk fotball dette skal benyttes, er det NFF i samråd med klubbene som tar. I medieavtalen er det spesifisert at dersom VAR innføres, så vil man være klar på hvem som har ansvar for hva.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer