- Var et sjokk

… men det har blitt en solskinnshistorie, sier Åge Hareide (68) om Christian Eriksen (30). Ett år etter hjertestansen kobles dansken til Manchester United.

NRK-EKSPERT: Åge Hareide. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
NRK-EKSPERT: Åge Hareide. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): - Å se ham tilbake i full mundur er veldig kjekt, sier Åge Hareide, tidligere landslagstrener for Danmark.

Vi står og prater på Ullevaal stadion. 368 dager - et drøyt år - har gått siden mange trodde at Christian Eriksen var død i Parken.

Danmark spilte åpningskamp mot Finland i EM. Så - i det 42. minutt - skjedde det forferdelige. Plutselig falt midtbanespilleren om og lå livløs foran skrekkslagne lagkamerater og tilskuere. Hjertet sviktet.

12. JUNI 2021: De danske spillerne danner et skjold rundt Christian Eriksen, som får livreddende førstehjelp. Eriksen falt om under kampen mellom Danmark og Finland i EM. Foto: NTB
12. JUNI 2021: De danske spillerne danner et skjold rundt Christian Eriksen, som får livreddende førstehjelp. Eriksen falt om under kampen mellom Danmark og Finland i EM. Foto: NTB Vis mer

Situasjonen i dag:

Eriksen har fullført en halvårskontrakt med Brentford. Nå kobles han til en av de største klubbene i verden - Manchester United. The Athletic melder at han har fått et tilbud.

- Jeg var så heldig å få møte ham i mars. Det som skjedde var et sjokk, sier Hareide til Dagbladet. Han var til stede på privatlandskampen mellom Danmark og Serbia, der Danmark vant 3-0.

RØRENDE GJENSYN: Åge Hareide hilste på Christian Eriksen før privatlandskampen mellom Danmark og Serbia i mars. Foto: Liselotte Sabroe / NTB
RØRENDE GJENSYN: Åge Hareide hilste på Christian Eriksen før privatlandskampen mellom Danmark og Serbia i mars. Foto: Liselotte Sabroe / NTB Vis mer

- Det er mange ting som raser gjennom hodet ditt. Men i stedet for en tragedie, ble dette heldigvis en solskinnshistorie. Det er flott for fotballen. Det er flott for samholdet, sier den nåværende NRK-eksperten.

Han ledet ikke Danmark den dramatiske kvelden. Fordi EM ble utsatt et år, gikk kontrakten ut. Inn kom Kasper Hjulmand.

Eriksen kunne ikke fortsette karrieren hos San Siro-giganten Inter. Grunnen er at du ikke får spille med hjertestarter i Serie A. I England er reglene annerledes.

SE TV: Ungarn-fansen hyllet Christian Eriksen før kampstart. Video: Rødt Kort Vis mer

Hareide blir ydmyk og varm:

- Etter det som skjedde med Christian, løftet danskene seg kollektivt. Til tross for at de mistet den største stjerna, hevet laget seg. Det sier noe om samholdet.

Og:

- Det var vel Stefan Strandberg som sa det hos oss: Det er ting som tyder på at det samme skjer på det norske landslaget med tanke på samhold. I et fotballag er det ekstremt viktig.

TILBAKE: Christian Eriksen har spilt for Brentford det siste halve året. Foto: NTB
TILBAKE: Christian Eriksen har spilt for Brentford det siste halve året. Foto: NTB Vis mer

Han påpeker:

- Det er viktig at de største stjernene tar med seg de andre. Det er viktig at alle føler at de er med. Selv om du sitter på benken, så er du med likevel.

RINGSIDE: Åge Hareide var til stede da fotballandslaget trente på Ullevaal lørdag. Foto: Geir Olsen / NTB
RINGSIDE: Åge Hareide var til stede da fotballandslaget trente på Ullevaal lørdag. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Norge leder gruppa i Nations League og har ti poeng. Gruppeseier gir opprykk fra nivå B til nivå A i turneringen - og bedre seeding i EM-kvaliken. I tillegg får du en ekstra sjanse til å kvalifisere deg til EM-sluttspillet i 2024.

- Det er kjempekjekt å se Norge nå. Jeg ser Ståle Solbakkens håndtverk, sier Hareide til Dagbladet.

Nations League avsluttes med kamper mot Slovenia 24. september og Serbia 27. september.

NATIONS LEAGUE

Norge43106-310
Serbia42117-47
Sverige41035-63
Slovenia40223-82

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer