VRAKET:  Lars Hirschfeld var Vålerengas førstevalg i over fem år. Men så tok Kjetil Rekdal over. I går var det Gudmund Taksdal Kongshavn som øverst på lagoppstillingen i kampen mot Brann i Bergen. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix
VRAKET: Lars Hirschfeld var Vålerengas førstevalg i over fem år. Men så tok Kjetil Rekdal over. I går var det Gudmund Taksdal Kongshavn som øverst på lagoppstillingen i kampen mot Brann i Bergen. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpixVis mer

Var førstekeeper i 5,5 år - så fikk han Rekdal som trener

Hirschfeld vraket.

BERGEN (Dagbladet): Den store overraskelsen da lagoppstillingene ble kunngjort før Brann-Vålerenga i går kveld:

At navnet til Gudmund Taksdal Kongshavn sto øverst på Vålerengas liste.

Keeperen som havnet i søkelyset da han kom inn etter 53 sekunder mot Hønefoss på Ullevaal i september i fjor, har først og fremst vist sine kvaliteter først og fremst for VIF 2 i 2. divisjon.

Ikke overrasket
Men ved inngangen til 2013-sesongen er han ikke lenger bare en keeper for framtida.

Gudmund Taksdal Kongshavn er nå Vålerengas førstekeeper.

- Jeg fikk beskjed fredag morgen om at jeg skulle starte mot Brann, sier Kongshavn til Dagbladet.

- Jeg føler jeg har prestert godt på trening og kamp i hele vinter. Jeg har også sett tidligere at Kjetil er en trener som gjør det han selv vil, uten å tenke på hva andre mener. Så jeg kan ikke si jeg er overrasket, jeg har jo hatt et håp om å få starte, sier den 22 år gamle bergenseren.
Foretrukket i over 150 kamper
Lars Hirschfeld (34) kom fra Energie Cottbus til Vålerenga før 2010-sesongen. Han sto samtlige 60 kamper i sine to første år for Oslo-klubben, mens han endte på 28 i 2012. At det ikke ble 30 da, skyldes skaden han pådro seg i duell med Rosenborgs Rade Prica i fjor høst.

Fra sommeren 2005 til utgangen av 2007-sesongen, var han førstekeeper uten opphold i både Tromsø og Rosenborg, før han forlot Tippeligaen de neste tre åra. Tysk-kanadieren hadde - inntil i går - startet 151 av 153 kamper siden han kom til Tippeligaen for første gang.

I går måtte han fryse seg gjennom sesongpremieren fra sin plass på innbytterbenken i Bergen. Etterpå gikk han hastig gjennom intervjusonen, og sa «men jeg har da ikke spilt» da han ble spurt om å si noen ord.

- Har du fått signaler om at du nå er den varige løsningen mellom Vålerengas stenger, Kongshavn?

- Det får du spørre Kjetil om. Jeg ønsker ikke å si noe om det.

Rekdals begrunnelse
Vi plukker opp returen fra Kongshavn og setter den i retning Rekdal:

- Er Kongshavn Vålerengas førstekeeper?

- Ja, han står jo der nå. Lars må ta tilbake plassen, eller så må Gudmund miste den. Men som sagt, nå er det han som står, sier Rekdal.

- Hva er begrunnelsen for valget?

- Gudmund fortjener å stå. Etter to måneders oppkjøring tok vi et valg. Vi følte Gudmund lå hakket foran på totaliteten, det handler om helheten som keeper. Og prestasjonene bestemmer, sier Vålerenga-treneren.

Vil være bedre
For Gudmund Taksdal Kongshavn ble det en blandet tippeligapremiere i sin barndoms hjemby. Tre mål måtte han slippe inn. Ingen av dem kan noen laste ham for.

Men han hadde et par andre involveringer, spesielt med ballen i beina, hvor han virket preget av nervøsitet.

- Jeg har ambisjoner om å være bedre enn dette i hver eneste kamp jeg får muligheten, sier Kongshavn til Dagbladet.

- Det var en vanskelig bane, men det er ingen unnskyldning. Jeg skal takle alle forhold.