Var fotball-VM i 1958 en bløff?

En liten gruppe svensker har lansert en vanvittig konspirasjonsteori.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hvem har vel ikke hørt om det sagnomsuste verdensmesterskapet i fotball som gikk av stabelen i Sverige i 1958? Ifølge en liten gruppe svensker som kaller seg Konspiration 58 skal du ikke tro det du har hørt.

Sverige har aldri spilt en VM-finale. Og mesterskapet var bare en stor bløff, hevder gruppa. Og legger fram konspiratoriske bevis.

Den kalde krigen

«Konspiration 58 vet att fotbolls VM 58 var en liten bricka i ett världspolitiskt spel mellan stormakterna. Vi vet att allt vi fick se på TV, läsa i tidningar eller höra på radio var ett välregisserat spektakel där endast mycket få i Sverige kände till sanningen. Vi vet att vittnen, media och regeringen idag gör allt för att denna lögn ska förbli intakt.», skriver gruppa på sine nettsider.

Det verdenspolitiske spillet skal ha vært en prøve på hvor lett man kunne styre informasjonen i den kalde krigen. Klarte man å lure verden til å tro at det var et fotball-VM i Sverige, var ideen at man kunne presentere hva det skulle være. Og få folk til å tro det.

USA skal ha spilt en vesentlig rolle i finansieringen av komplottet, og foreningen mener å vite at antallet tv-lisenser ble tredoblet under mesterskapet. Derfor var det også et økonomisk motiv i komplottet. Uten at de har klart å grave opp dokumentasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.