Var Hans Oles lyspunkt da moren lå dødssyk

Dale Oen fikk aldri sendt sms-en han hadde lovet 14-åringen.

LYSERE JUNI: Hans Ole hadde lenge drømt om å møte sitt store forbilde. Da Alexander Dale Oen oppfylte drømmen i fjor sommer, innfridde han alle forventninger. Foto: MOT
LYSERE JUNI: Hans Ole hadde lenge drømt om å møte sitt store forbilde. Da Alexander Dale Oen oppfylte drømmen i fjor sommer, innfridde han alle forventninger. Foto: MOTVis mer

(Dagbladet): Alexander Dale Oen rørte hele nasjonen med det han gjorde i og utenfor svømmebassenget. Men 26-åringen rakk også å berøre mange personlig.

En av dem er Hans Ole Bergh fra Stord, en 14-åring som selv drømmer om å bli toppsvømmer. En annen drøm han lenge hadde hatt var å møte Alexander Dale Oen.

I juni i fjor lå den kreftsyke moren til Hans Ole for døden. Da gjorde MOT-ambassadør Dale Oen sommeren lysere.

- At han stilte opp og ville møte meg, fikk meg i bedre humør. Jeg var glad den dagen, og det setter jeg utrolig pris på, forteller 14-åringen til Dagbladet.

Lovte tekstmelding
Han var på skoletur med klassen fra Nordbygdo, da læreren hans fortalte at det var en av elevene som skulle få møte Norges beste svømmer.

Dagen etter reiste Hans Ole til Bergen. Utenfor svømmehallen møtte han Dale Oen, de smilte og lo, og så gikk de inn for å skifte. Hans Ole Bergh gledet seg aller mest til nettopp det: Å trene i bassenget med sitt store forbilde, som han fikk øynene opp for etter sølvet i Beijing-OL.

- Vi gjorde basistrening, og så konkurrerte vi. Jeg fikk 15 sekunders forsprang på 50 meter. Det bildet jeg har best for meg nå var da jeg klarte å være først i bassengkanten og snudde meg etter Alex. Han tok det med et smil, forteller Hans Ole, som selv er sterkest i bryst.

Aleksander Dale Oen fortalte 14-åringen at han var et naturtalent for brystsvømming, skrøt av beinsparkene hans. Hans Ole fikk noen gode råd, om hva han kunne gjøre bedre, om hva han gjorde bra allerede. Etterpå dro de og spiste pizza, pratet og lo litt mer.

TALENT: Hans Ole Bergh satte mest pris på tiden i bassenget. Han slo forbildet sitt på 50 meter. Et naturtalent, mente Alexander Dale Oen.
TALENT: Hans Ole Bergh satte mest pris på tiden i bassenget. Han slo forbildet sitt på 50 meter. Et naturtalent, mente Alexander Dale Oen. Vis mer

- Jeg fikk enda mer «boost» og lyst til å svømme raskere. Forrige helg satte jeg personlig rekord med fem sekunder på 100 meter bryst, sier Bergh, som har som første mål å få være med i NM.

Etter møtet sendte Dale Oen med hilsning om at han gjerne kunne hjelpe mer om det var noe.

Lovte konfirmasjonshilsen
Tidlig i år gikk moren til Hans Ole Bergh bort.

Denne uka ble Alexander Dale Oen kontaktet av MOT igjen. Hans Ole skal konfirmeres til helga, og MOT lurte på om Alex ville sende en tekstmelding og gratulere ham med dagen.

Det ville Dale Oen veldig gjerne. Men han rakk aldri sende den tekstmeldinga.

- Tenk at han husket på meg, tenkte jeg da jeg fikk høre om det. At han greide å blande meg inn i sin hverdag, mens han trente i USA. Det er ganske godt. Han var morsom og grei. Jordnær. Det var nesten som at man snakket med en vanlig person, husker Hans Ole.

- Det er fortsatt rart å tenke på at han er borte. En så flott fyr, sier 14-åringen.

Den ultimate MOT-ambassadøren
Atle Vårvik er president i MOT. Han forteller om en organisasjon i sorg nå, og bruker historien om Hans Ole som eksempel i minneordene på MOTs hjemmesider.

- Alexander var den ultimate MOT-ambassadøren. Ikke for sine unike prestasjoner i idretten, men for det mennesket han var. Han var så mye, mye mer enn en toppidrettsutøver. Han ønsket å styrke ungdoms mot. Han ønsket å ta samfunnsansvar. Han ønsket å skape varmere og tryggere oppvekstmiljø, sier Vårvik.

SPISTE PIZZA: Hans Ole og Alexander smilte og lo, og svømmestjernen ga gode råd.
SPISTE PIZZA: Hans Ole og Alexander smilte og lo, og svømmestjernen ga gode råd. Vis mer

En av historiene Alexander Dale Oen brukte for å styrke Hans Ole Berghs tro på at også han kunne bli en stor svømmer, var å fortelle om seg selv som 14-åring, minnes MOT-presidenten.

Da sa Alexander til en journalist at målet var Olympiske leker en gang i fremtiden. Journalisten lo, og syntes det var et urealistisk mål.
Men det gjorde unge Dale Oen bare sterkere.

- Hans Ole, ikke hør på dem som vil ta fra deg drømmene. Du kan klare det om du vil, sa Alexander.

• Kondolanseprotokoll: Skriv en siste hilsen til Alexander Dale Oen