Åge Hareide om Christian Eriksens kollaps

- Var i sjokk

Åge Hareide forteller om redselen og de skumle øyeblikkene i etterkant av Christian Eriksens dramatiske situasjon i EM-åpningen i Parken.

NÆRT FORHOLD: Christian Eriksen og Åge Hareide har et nært forhold fra sistnevntes tid som dansk landslagssjef. Foto: Rebecca Naden / Reuters / NTB
NÆRT FORHOLD: Christian Eriksen og Åge Hareide har et nært forhold fra sistnevntes tid som dansk landslagssjef. Foto: Rebecca Naden / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

Det var en verden som var i sjokk i øyeblikkene etter at Christian Eriksen falt om ute på gressteppet i oppgjøret mot Finland.

Etter 15 minutter med aktiv livredning, der det blant annet ble foretatt hjertekompresjon, ble Eriksen fraktet av banen.

Siden har det kommet beskjeder om at danskenes superstjerne er stabil og er våken på Rikshospitalet i København.

Forlot studio

Over TV-skjermen fulgte Eriksens tidligere trener på det danske landslaget, Åge Hareide, situasjonen.

- Jeg satt med NRK på en live-link fra Trondheim, jeg hadde vært med i studio i forkant av kampen. Jeg bare forlot studioet, jeg orket ikke å sitte og se på det, sier Hareide til Dagbladet om sin reaksjon.

Hareide, som i dag trener Rosenborg, trente Danmark mellom 2016 og 2020.

SPILTE VM UNDER HAREIDE: Danmark og Christian Eriksen hadde en fin tid under Hareide. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
SPILTE VM UNDER HAREIDE: Danmark og Christian Eriksen hadde en fin tid under Hareide. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

RBK-treneren er sterkt kritisk til NRKs valg om å vise situasjonen mens den fremdeles pågikk ute på gressteppet.

- Det var uvisst hvordan dette ville gå, og jeg kan ikke skjønne hvorfor NRK kan vise sånne bilder av en sånn situasjon. Det er jeg sterkt kritisk til, forteller Hareide, som valgte å gå hjem.

- Vi var i studio i inngangen til kampen, og jeg skulle være med i pausen. Da dette skjedde, så gikk jeg bare hjem. Jeg forlot studio. De kunne ikke si så mye på det. Vi visste ikke utfallet av hvordan det kunne gå med Christian.

RYSTET: De danske spillerne var tydelig preget etter hendelsen med stjernespiller Christian Eriksen, og gikk på et overraskende tap mot Finland. Video: NRK Vis mer

Hareide og RBK skal møte Strømsgodset søndag, men 67-åringen forteller at det ble en samtale med sportssjefen på Lerkendal da situasjonen pågikk.

- Jeg sa til Micke Dorsin at dersom Christian dør, så kommer jeg ikke på kamp. Det hadde han forståelse for, absolutt, sier Hareide.

Seinere kom meldingene om at Eriksen var både våken og stabil.

- Vi har et nært forhold, dette var en brutal opplevelse på alle mulige måter, forteller Hareide.

- Typisk Christian

I forkant av mesterskapet snakket Dagbladet med Christian Eriksen, som selv fortalte om hvor mye Hareide har betydd for ham, og hans landslagskarriere.

- Her er det mange som er takknemlige for Åge, han kvalifiserte oss for denne turneringen. Han kom etter Morten Olsen og endret en del. Vi tok spillet til et nytt nivå etter Olsen, og jeg var veldig fornøyd med ham, sa Eriksen til Dagbladet den gang.

Hareide forteller at han har et tett forhold til sine tidligere elever, også Christian Eriksen.

- Vi har en spesielt forhold, men det har jeg til hele laget. Dette er helt spesielle gutter. Christian er ei superstjerne, men med beina godt plantet på jorda, sier Hareide.

I RING: Danskene samlet seg rundt Christian Eriksen for å beskytte ham. FOTO: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
I RING: Danskene samlet seg rundt Christian Eriksen for å beskytte ham. FOTO: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Vis mer

- Dette gjorde et voldsomt inntrykk på alle. Jeg var i sjokk, jeg har aldri vært i en sånn sjokktilstand noen gang.

Rapportere om at Eriksen selv skal ha sagt til sine lagkamerater at han ønsker at de skal spille ferdig oppgjøret mot Finland, sier veldig mye om Inter-stjernen, mener RBKs sjef.

- Det er typisk Christian, det. Han vil at fotballen skal komme først, og det er jeg veldig glad for, sier Hareide.

RØRENDE: De danske og finske supporterne gikk sammen og hyllet Christian Eriksen som kollapset midtveis i EM-oppgjøret. Video: Pekka Mäntylä / Twitter Vis mer

- Jeg så spillerne forsøkte å beskytte ham, og det er slik jeg kjenner dem. Jeg så selv øynene til Christian, hjertekomprensjonen, og da blir man skremt. Veldig skremt.

Selv er han hjemme igjen i Trondheim, og forteller at det har kommet et lettelsens sukk med de positive meldingene fra Danmark.

- Nå er jeg hjemme. Så lenge jeg vet det går bra med ham. Med meg går det bra, så går det fint med meg. Det var den viktigste nyheten i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer