Fotball-VM for kvinner 2019

VAR-kaos da Norge tapte mot Frankrike

- Jeg så ikke situasjonen, så jeg kan ikke uttale meg om den, sier landslagssjef Martin Sjögren.

MÅTTE GI TAPT: De norske kvinnene tapte mot vertsnasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MÅTTE GI TAPT: De norske kvinnene tapte mot vertsnasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
  • Frankrike - Norge 2-1 (0-0)

NICE/OSLO (Dagbladet): Norge klarte seg bra lenge mot vertsnasjon og VM-favoritt Frankrike, men tapte til slutt 2-1. Det avgjørende målet ble en straffescoring av Eugenie Le Sommer. Scoringen kom etter at VAR måtte i aksjon.

Ingrid Syrstad Engen feiet ned Marion Torrent da hun skulle klarere, og VAR (videodommerne) reagerte på situasjonen. Det endte med at dommer Bibiana Steinhaus dømte straffespark til Frankrike.

- Der og da opplever jeg at jeg tar ball, så jeg ble ganske overrasket da hun dømte straffe, sier Syrstad Engen i pressesonen etter kampen.

Hun forteller at hun ikke har sett situasjonen i reprise.

- Jeg har ikke sett den i ettertid, så det er vanskelig å si.

- Det er ikke det jeg prøver å gjøre, jeg prøver ikke ta henne, jeg tar jo ball. Men jeg treffer henne etterpå, og da mener dommeren det er straffe, sier Engen videre.

- Ekstremt stolt

Le Sommer sendte ballen forbi Hjelmseth og i mål. Keeperen var etter kula, men rakk ikke fram.

- Det var en vanskelig kamp. Norge har mange gode spillere, sier Le Sommer til Dagbladet.

Dermed står Frankrike med full pott i gruppa, mens Norge må slå Sør-Korea for å være sikret avansement.

- Jeg er ekstremt stolt over hvordan vi framstår i dag. Vi spiller en jevn kamp, vi visste hva som ventet oss. Vi håndterer det bra. Jeg er veldig skuffet over at vi ikke får med oss ett poeng, jeg syns vi hadde fortjent det i dag, sier trener Martin Sjögren til NRK etter kampen.

Han forteller at han ikke så situasjonen da Frankrike fikk straffe etter at VAR var i aksjon.

- Jeg så ikke situasjonen, så jeg kan ikke uttale meg om den, sier Sjögren.

Kaptein Maren Mjelde mener Norge var på høyde med vertsnasjonen.

- Vi gjør en bra kamp mot et av verdens beste lag, med dette trykket her. Det er kjipt å tape, men vi har alt å vinne. Det er mye positivt å ta med seg inn i neste kamp, og da skal vi bite fra oss, sier Mjelde, som er imponert over at laget klarer å stå imot Frankrike i store deler av kampen.

- Det er det som er jæklig sterkt, sier Mjelde.

Perfekt ramme

Rammen var perfekt på et utsolgt Allianz Riviera. T-skjorte- og shortstemperatur, ekstremt høyt lydnivå og fantastisk stemning allerede på oppvarmingen.

Både Frankrike og Norge fikk en drømmestart på VM med storseire uten å slippe inn mål. Norge slo Nigeria 3-0 i Reims, men Frankrike banket Sør-Korea 4-0 i Paris.

Det franske folket drømmer om seier på hjemmebane, akkurat som herrene klarte i 1998.

Og Frankrike gikk rett i strupen på Norge. Det tok seks minutter før vi fikk Norges første skikkelige angrep.

Norge kom mer og mer inn i kampen. Isabell Herlovsen og Karina Sævik var begge farlige frempå tidlig.

LYD FØR BILDE: Lenge før ballen lå i mål, visste NRKs seere at Frankrike hadde tatt ledelsen. I sosiale medier raser folk mot statskanalens tekniske problemer. Video: NRK. Vis mer

Kampens første store mulighet kom da Ingrid Syrstad Engen rev seg løs på en corner. Engens heading ble imidlertid reddet på strek av Amel Majri.

Kampen bølget frem og tilbake. Etter hvert tok Frankrike mer og mer over igjen. Spesielt på høyresiden kom de seg ofte rundt med hurtige Kadidiatou Diani.

Norge-trener Martin Sjögren kunne likevel se seg godt fornøyd med første omgang, og det sto 0-0 til pause. Syrstad Engens sjanse var omgangens klart største.

Men kanskje spillerne ble for fornøyde i pausen?

Tidlige scoringer

Før det var spilt ett minutt av andre omgang var Frankrike i ledelsen. Valerie Gauvin kom seg fri fra Maria Thorisdottir inne i 16-meteren og satte ballen i mål fra kort hold. Allianz Riviera eksploderte.

Passivt av Thorisdottir, som glapp markeringen på Amel Majris innlegg.

Dermed endte heller ikke denne VM-kampen 0-0. Norge har nå spilt 36 kamper med scoringer på rad i VM siden forrige målløse kamp, ifølge NRK.

Frankrike fortsatte å presse på for ny scoring. Men så kom plutselig Norge på en sjelden visitt ved siste tredjedel.

Guro Reiten fant Isabell Herlovsen med en nydelig stikker. Herlovsens innlegg endte på merkelig vis i nettet etter at Wendie Renard klønet det til. En kjempetabbe av Renard, som scoret to mål riktig vei i første kamp.

Herlovsen feiret med å hysje.

- Jeg ville høre mine egne fans. Det var gøy. Jeg vet ikke hvorfor jeg feiret sånn. Det var gøy at 500 av de 34 500 her var norske, sier Herlovsen i pressesonen etter kampen.

Men det gikk ikke lang tid før Frankrike var tilbake i ledelsen etter Herlovsens feiring.

VAR måtte i aksjon da Ingrid Syrstad Engen var altfor sent ute i en duell med Marion Torrent i 16-meteren. Til slutt pekte den gode kamplederen Bibiana Steinhaus på straffemerket. Eugenie Le Sommer var sikker som en kodebrikke fra elleve meter.

- Vi viste hva vi kunne til tider. Frankrike har et bra lag, men vi så at de også kan gjøre feil. Nå må vi bare tenkte på neste kamp. Der er det tre kamper som gjelder. Vi har gode muligheter for å gå videre, sier Lisa-Marie Karlseng Utland i pressesonen.

Stor interesse

Frankrike satte publikumsrekord i forrige kamp mot Sør-Korea med 45 261 tilskuere på tribunen.

I dagens kamp i Nice var det 34 872 tilskuere på et utsolgt Allianz Riviera.

Dette var 21. gang Norge og Frankrike møtte hverandre. Norge har vunnet åtte, sju har endt uavgjort, mens Frankrike har vunnet seks.

Frankrike er imidlertid ubeseirede mot Norge på de siste ti kampene mellom lagene.

De to beste fra hver gruppe går videre i VM, i tillegg til de fire beste (av seks) som blir nummer tre. Norges neste kamp er mot Sør-Korea mandag 17. juni klokka 21.