FRA UKJENT TIL STJERNE: På ett år har tennisspilleren Stefanos Tsitsipas fra Hellas gått fra et ukjent talent, til å bli en av verdens aller beste spillere. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP
FRA UKJENT TIL STJERNE: På ett år har tennisspilleren Stefanos Tsitsipas fra Hellas gått fra et ukjent talent, til å bli en av verdens aller beste spillere. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via APVis mer

Tennisspiller Stefanos Tsitsipas:

Var langt bak Casper Ruud: Sensasjonen tar idretten med storm

Stefanos Tsitsipas fra nummer 207 til 15 i verden.

Han har hårfrisyre som kan minne om en gresk gud. Merk deg navnet Stefanos Tsitsipas før årets US Open i tennis er i gang for fullt.

Før hovedrunden er i gang spiller norske Casper Ruud (19) fra Snarøya strålende i US Open. Han har vunnet to kvalifiseringskamper på veien mot hovedturneringen i New York.

Ruud er ranket som 143 i verden, men det er en jevngammel greker som vekker mest oppsikt på ATP-touren denne sommeren.

SPENNENDE: Stefanos Tsitsipas viser seg som en av de mest spennende unge spillerne i verden. Nå er han ranket 15 i verden. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP
SPENNENDE: Stefanos Tsitsipas viser seg som en av de mest spennende unge spillerne i verden. Nå er han ranket 15 i verden. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP Vis mer

Stefanos Tsitsipas (20) er kanskje tennisverdens heteste navn om dagen. I 2018 har han tatt steget inn blant verdenseliten i rekordfart.

Han er ranket som nummer 15 i verden, der Rafael Nadal (32) og Roger Federer (36) er 1 og 2.

Tsitsipas er født 12. august 1998 - det er samme år som Casper Ruud (fyller 20 i desember). Og det er interessant å se på historien til de to jevngamle gutta.

I 2017: Langt bak Ruud

Skrur vi tida tilbake drøyt ett år var rollene helt annerledes. 1. mai 2017 var Casper Ruud noen hakk høyere på rankingen enn nå. Nordmannen var 118 i verden. På samme tid var greske Tsitsipas nummer 207 - hele 89 plasser bak Ruud.

Fra i fjor sommer og høst har Tsitsipas tatt sjumilssteg. 23. oktober i fjor var Tsitsipas før første gang ranket blant topp 100. Siden har det fortsatt oppover. 30. april i år brøt han grensa og kom innenfor topp 50.

Nå i august er han nummer 15, noe som er en personlig bestenotering. Tsitsipas er den yngste i ATP-tourens historie (fra 1990) til å slå fire topp 10-spillere i én turnering. For halvannen uke siden feiret Tsitsipas 20-årsdag med å spille finale mot Rafael Nadal i Canada. Det endte med tap 2-6, 6-7.

Uansett: Tsitsipas har vært en sensasjon på tennisbanen i 2018 der han har spilt inn 13,6 millioner kroner i rene prispenger dette kalenderåret.

- Ja, det er uvanlig å klatre rett fra 200 til 15 på så kort tid, sier tennisekspert Christer Francke til Dagbladet.

20-åringen er et navn Francke har bitt seg merke i.

Lik Federer

Tsitsipas er 1,93 meter høy, men har samtidig en leken spillestil. Han er høyrehendt og spiller med enhåndsbackhand.

Da er det lett å dra sammenlikninger.

- Han minner litt om Roger Federer i stilen. Det er noe helt spesielt med disse unggutta helt i verdenstoppen. De har et enormt talent og god ballfølelse. Det er en fantastisk prestasjon å klatre blant de 15-20 beste i verden, men det er enda vanskeligere å forbli der over tid, sier Francke, som kommenterer tennis for Eurosport.

Tsitsipas selv har brukt store ord når han beskriver året på tennisbanen. Før US Open var han i lykkerus.

- Jeg spiller mitt livs beste tennis, sier Tsitsipas.

SMIL: Stefanos Tsitsipas er en mann for framtida - og står fram som den beste greske spilleren i nyere tid. Foto: Vaughn Ridley/Getty Images/AFP
SMIL: Stefanos Tsitsipas er en mann for framtida - og står fram som den beste greske spilleren i nyere tid. Foto: Vaughn Ridley/Getty Images/AFP Vis mer

Nær døden

Han er født i Aten, med gresk far og russisk mor. Far var tennistrener og mora tidligere profesjonell tennisspiller. Ikke rart han endte opp med tennisracket...

Unge Tsitsipas startet å spille tennis allerede som 3-åring. Far Apostolos Tsitsipas så et talent så stort at han sluttet jobben som lærer for å følge sønnen på tennisbanen som trener. Mor Julia Apostoli-Salnikova fulgte også opp med å sette sønnen inn i et treningsregime, ifølge New York Times.

Tsitsipas likte egentlig fotball best, men dette endret seg da han vant en tennisturnering før han fylte 10 år.

Far Apostolos beskriver sønnen slik:

- Han er en fantastisk lytter. Han snakker ikke mye, men han lytter. Fra han var et lite barn har han lært gjennom å lytte. Det har gjort læringen bedre, sier Apostolos til NY Times.

Allerede som barn ville Tsitsipas utvikle enhåndsbackhand. Grunnen var at idolet Roger Federer praktiserte nettopp dette.

Men Stefanos Tsitsipas har ikke gått gjennom livet uten dramatikk.

For noen år siden, på en hviledag i ei tennisturnering på Kreta, holdt han på å drukne. Høye bølger og sterk havstrøm dro ham under vannoverflaten og bort fra land. Etter hvert ble han reddet i sikkerhet av far som klatret på en stor stein i vannet.

Den skremmende opplevelsen gjorde at tennisspilleren fikk et nytt perspektiv på livet.

Dette har han også tatt med seg til idretten.

Stefanos Tsitsipas har tidligere fortalt at han spiller tennis uten frykt og at han derfor lykkes med marginene på banen. Spillestilen beskriver han som «aggressiv uten sikkerhet».

Nylig fortalte han om sitt eget motto - som kanskje også oppsummerer det eventyrlige året til 20-åringen.

«Ting blir aldri enklere. Du blir bare bedre»

Kan møte Ruud

Tsitsipas deler statusen som supertalent i tennisverden sammen med flere. Et av de aller største navnene på touren er tyske Alexander Zverev (21). Han er født i 1999 og dermed ett år eldre enn Ruud og Tsitsipas. Zverev er ranket som nummer fire i verden og er en gigant på 1,98 meter.

- Spillere som Zverev og Tsitsipas er helt spesielle, der Zverev har en vanvittig serv. Men sånn tennisen er i dag må du være komplett. Det holder ikke bare med en god serv. Du må være god på alt, sier Francke til Dagbladet.

NUMMER FIRE: Alexander Zverev fra Tyskland er nummer fire i verden. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP
NUMMER FIRE: Alexander Zverev fra Tyskland er nummer fire i verden. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP Vis mer

- Er det mulig å sammenlikne Tsitsipas og Zverev med Casper Ruud?

- Alle har et stort talent. De to andre er mer variert i spillet enn Casper. Ellers er ikke forskjellen så stor. Jeg vet at Casper også forsøker å utvikle spillet sitt og vi ser i US Open at han er god på hardcourt (underlaget), sier Francke.

Tsitsipas vant faktisk mot Zverev da duoen møttes i Canada tidligere i august. Etter kampen kom Zverev med et utspill som ikke var til å misforstå.

- Jeg synes ikke han (Tsitsipas )spilte noe bra. Hele kampen var patetisk på alle måter. For å være ærlig, så spilte han ikke bra tennis, sa Zverev om sin konkurrent, ifølge News.com.

Ruud risikerer faktisk å møte Zverev eller Tsitsipas i 1. runde i US Open, dersom nordmannen tar seg videre i kveld.

Colombia-motstand

I det eventuelle hovedtablået venter uansett knallhard motstand for Casper Ruud der verdens beste spillere allerede er på plass. Det er 16 åpne plasser for kvalifiseringsspillere - og ett av de mest kjente navnene er Juan Martín del Potro (ranket 3).

Casper Ruud spiller sin siste kvalifiseringskamp for å nå hovedtablået i US Open i kveld etter klokka 18.30.

Motstanderen er Daniel Galan Riveros (22) fra Colombia. Han er ranket bak Ruud med sin plassering som 184. Mannen fra Sør-Amerika er 1,91 meter og kanskje ingen typisk søramerikaner i spillestilen. Galan Riveros er antatt skarpere på hardcourt enn på grusen der mange tradisjonelt er bedre i Sør-Amerika.

- Casper møter en spiller han har slått før, men det var på grusen. Galan har slått to gode spillere og har en heftig serv. Casper er favoritt, men dette er ingen enkel motstander. Nøkkelen er å være god i returspillet når Galan server, sier Francke til Dagbladet.

Casper Ruud har hatt en litt variabel sesong så langt, men har vist fin form i New York. Ruud har tidligere uttalt at favorittunderlaget er grus og forberedelsene til US Open foregikk også på grus, framfor hardcourt.

- Det er et bevisst valg fra Casper. Han er best på grusen og har derfor prioritert å spille grusturneringer der han hevder seg og kan sanke flere poeng (til ranking). Han viser i US Open at han stadig blir bedre på hardcourt, sier Francke.

Ruuds to solide kamper har allerede sikret 19-åringen fra Snarøya 169 000 kroner i prispenger. Seier i kveld og en plass i hovedturneringen gir et kjempebyks på premiestigen. Kommer Ruud til «hovedtablået» får han 455 000 kroner på konto.

Casper Ruuds kamp mot Daniel Galan Riveros vises på Eurosport. Kampen er antatt å starte klokka 18:30.