Transkjønnede i toppidretten

Var mann for fire år siden. Tok VM-sølv i kvinneklassen denne uka

Det skapte reaksjoner. Jarleif Amdal, sportssjef i vektløfterforbundet, ser ingen grunn til å tvile når transkjønnede Laurel Hobbards deltakelse er godkjent.

TRANSKJØNNET: Laurel Hubbard skiftet kjønn for fem år siden. Denne uka tok hun VM-sølv i vektløfting. Foto: EPA/MIKE NELSON
TRANSKJØNNET: Laurel Hubbard skiftet kjønn for fem år siden. Denne uka tok hun VM-sølv i vektløfting. Foto: EPA/MIKE NELSON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Denne uka vant newzealandske Laurel Hubbard (39) en sølvmedalje i VM i vektløfting. Det er første gang en newzealander har stått på podiet i mesterskapet.

Hun er også den første transkjønnede idrettsutøveren som vinner en gull-, sølv- eller bronsemedalje i et verdensmesterskap, ifølge det newzealandske nettstedet Stuff.

Laurel Hubbard levde nemlig som mann i 35 år.

Etter jubeldagen droppet hun pressekonferansen, og gikk rett i dopingkontrollen, og takket nei til alle henvendelser fra pressen. Ifølge Stuff har hun ikke snakket med pressen siden hun deltok i sin første internasjonale konkurranse i vektløfting i mars.

Misnøye

Mange har vist misnøye ved at Hubbard får delta i kvinneklassen, siden de rent fysiske forskjellene mellom menn og kvinner er åpenbare. Blant andre Sarah Robles' trener, Tim Swords, nevnte dette overfor Stuff.

Men menneskerettighets-konvensjonene støtter henne, og hun oppfyller både Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Det internasjonale vektløfterforbundets (IWF) krav for transkjønnede idrettsutøvere.

Jarleif Amdal, sportssjef i Norges Vektløfterforbund, sier at han stoler på IWF når de lar henne delta. Norge hadde to utøvere i VM, Sarah Øvsthus og Roger Myrholt.

- En mann vil jo alltid ha fysiske fordeler, og det er klart at det er litt spesielt. Men jeg regner med at IWF har gjort en grundig vurdering, og da er det noe man stoler på er rettferdig for alle, sier Amdal til Dagbladet.

Amdal forklarer at Hubbard trente samtidig som de norske utøverne under VM. Men ellers har han ikke vært borti transkjønnede utøvere i sporten før, og har derfor ikke tenkt mye over det.

Han merket heller ikke mye til misnøyen blant konkurrentene.

- Nei, men jeg kan jo tenke meg at det var det. Amerikanske Sarah Robles vant jo den klassen for kvinner (+90 kg, journ anm.), og hun slo Hubbard med ni kilo sammenlagt. Da er det klart at forskjellene ikke er så veldig store. Men jeg kan tenke meg at de har reagert litt, sier Amdal.

Idretten er for alle

Håvard Øvregård er rådgiver i verdiarbeid i Norges idrettsforbund. Han forklarer:

- Jeg kjenner bare saken fra internasjonale media, men der kommer det klart frem at hun tilfredsstiller IOCs krav, og har da all rett til å konkurrere som kvinne. Kravet er at testosteronnivået i kroppen skal være under en gitt grense minst 12 måneder før første konkurranse. Den kunnskapen vi har om temaet fra forsking tilsier at man da som transkvinne ikke har noen biologisk fordel av å være født i en mannskropp, sier Øvregård til Dagbladet.

Stockholm-konsensusen ble iverksatt av IOC i 2003. I 2015 var det på tide med fornying, og det ble satt ned en klarere, ny konsensus.

  • De som endrer kjønn fra kvinne til mann kan konkurrere i herreklassen uten restriksjoner
  • De som endrer kjønn fra mann til kvinne kan konkurrere I kvinneklassen dersom de:
  • Erklærer at de har kvinnelig kjønnsidentitet
  • Dokumenterer et testosteronnivå under en gitt grense (10 nmol/L) i minst 12 måneder før første konkurranse (med mulighet for krav om lengre periode om det er nødvendig for at utøver ikke skal få en fordel i kvinneklassen)
  • Testosteronnivået må holde seg under den gitte grensen for at utøveren skal kunne fortsette å konkurrere i kvinneklassen
  • Utøveren må følge krav om testing.

Dette er også det Norges idrettsforbund forholder seg til i toppidretten. Det har de siste ti årene vært ti til tjue saker der NIF og Øvregård har blitt kontaktet av utøvere eller forbund i slike saker.

- Vi har «idrettsglede for alle» som visjon, det betyr at transpersoner og personer som har gjennomgått kjønnsbekreftende behandling skal kunne være med på lik linje med alle andre, forklarer Øvregård.

NIF ønsker å legge til rette for at personer med en annen kjønnsidentitet enn sitt juridiske kjønn skal kunne konkurrere i den kjønnskategorien personen identifiserer seg som.

Øvregård sier at dersom noen har spørsmål om dette, ønsker han at de skal ta kontakt på e-post: havard.ovregard@idrettsforbundet.no.

Andre

Av andre idrettsutøvere som er transeksuelle, er kanskje Caitlyn Jenner best kjent. Som Bruce Jenner vant hun blant annet OL-gull i tikamp. Senere ble hun kjent som stefaren til de verdensberømte Kardashian-søstrene.

Kjønsskiftet fikk stor oppmerksomhet verden rundt, og Jenner fikk sin egen tv-dokumentar.

SKIFTET KJØNN: Caitlyn Jenner. Foto: Jerod Harris/Getty Images
SKIFTET KJØNN: Caitlyn Jenner. Foto: Jerod Harris/Getty Images Vis mer

Yvonne Buschbaum er en stavhopper som gjorde seg bemerket i tusenårsskiftet, da han tok sølv- og bronse i EM i 2002. Fem år senere la han staven på hylla og skiftet kjønn. Yvonne ble Balian.

Dansk-fødte Mianne Bagger ble født som gutt, og begynte å spille golf som åtteåring. I 1979 flyttet hun med familien til Australia, hvor hun i 1995 var ferdig med kjønnsskiftet. Tre år seinere begynte Bagger å spille amatør-golf, og ble profesjonell i 2003. Året etter ble Bagger den andre transseksuelle kvinnen til å få spille i en profesjonell turnering, etter tennisspiller Renee Richards.

Etter å ha fått delta på Autralian Open i 2004, begynte en lang kamp for å endret regelverket slik at transpersoner kan delta i profesjonelle konkurranser. I september samme år fikk den danske golfspilleren lov til å delta på europatouren.

Første transperson i VM-kvalifiseringen Fallon Fox (tidligere Burton Boyd) er den første transseksuelle personen i kampsporten MMA. Fox ble født som mann, og jobbet i den amerikanske marinen fram til 2000. Seks år seinere dro hun til Thailand, hvor hun gjennomgikk kjønnsskiftet. To år seinere begynte hun MMA-treninga, og begynte kjapt å konkurrere i Championship Fighting Alliance - hvor hun holder rekorden med fem seiere og ett tap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer