Vår neste alpinkonge

Et ukontrollert slag på skia 10 sekunder før mål snøt Bjarne Solbakken (26) super-G-seieren.

KVITFJELL (Dagbladet): Langt viktigere enn den manglende triumfen er Stranda-guttens lysende framtid.

- Bjarne har tatt skrittet fra å være plasseringsløper til å bli en toppløper, sier landslagssjef Atle Skårdal til Dagbladet.

- Vi har lenge følt at det bare var et tidsspørsmål før han ville slå skikkelig igjennom. Bjarne var vår beste mann bak Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus - han var mannen som skulle ta over. Men det tok tid, kanskje lenger enn vi hadde regnet med.

- Når Bjarne endelig har klart det i voksen alder tyder det på at han klarer å holde seg i toppen, sier Skårdal.

Bestemte seg i sommer

Etter sesonger der talentet har styrt forventningene, og ustrukturert trening har vært en sperre for de beste resultatene, ble Bjarne Solbakken bevisst på seg sjøl og sin egen skikjøring sist sommer. Resultatet som viste at han hadde gjort mye riktig, kom med jomfruseieren i super-G før jul.

- Jeg bestemte meg for å gjøre absolutt alle ting litt bedre enn jeg hadde gjort før, sier Solbakken.

- Klarer man det blir totalen veldig mye bedre. Og fordi jeg har gjort jobben min godt, har resultatene kommet nå.

- Den første seieren og pallplasseringer i tre disipliner betyr at jeg har gjort en veldig god sesong.

Ny sammenlagtløper

Per dato er Bjarne Solbakken nummer 12 på verdenscupens sammenlagtliste. Det er et massivt løft og forteller klart og tydelig at neste sesong kan bli hans første virkelig jag mot de store gutta.

- Selvfølgelig vil jeg tenke på sammenlagtcupen når jeg begynner å planlegge neste sesong, sier Bjarne Solbakken.

- Men jeg kommer ikke til å gå ut og si at jeg har som mål å vinne hele greia. For meg er det viktig å bygge videre på det jeg har gjort i år, bevare roen, ikke bli stresset og vite at jeg kan kjøre fort på ski.

- Og det gjør jeg nå.

Sjetteplassen i Kvitfjells utfor på lørdag og andreplassen i går fjernet også alle dårlige Kvitfjell-minner for Bjarne Solbakken. For to år siden falt han nemlig stygt.

- Greit å bli ferdig med den biten også, sier han.

Livet blir annerledes

- Kvitfjell er topp og det er en helt fantastisk følelse å ha prestert bra her også.

- Bjarne vil fort merke at tilværelsen hans blir annerledes etter denne sesongens resultater, sier Atle Skårdal. - Han vil plutselig få mye mer oppmerksomhet - mer penger vil det også komme i hans retning. Men jeg er ikke redd for at det skal gå ut over skikjøringa hans.

- Bjarne er blitt mye mer bevisst på alt han gjør, sier Skårdal.

- Fornuftig kar

Norges landslagssjef ser det også som en fordel at Bjarne Solbakken endelig har fått suksess bare et par måneder før han fyller 27 år.

- Det finnes mange beviser på at folk som er godt voksne ikke går i fella når suksessen endelig er der. Sjansene er i hvert fall langt mindre når du har slitt for det i lang tid. Og Bjarne er en fornuftig kar - han klarer å holde beina på jorda.

- Jeg er imponert over hvordan han håndterer det, sier Atle Skårdal til Dagbladet.

GOD SESONG: - Den første seieren og pallplasseringer i tre disipliner betyr at jeg har gjort en veldig god sesong, sier Bjarne Solbakken.
FJERNET DÅRLIGE MINNER: Sjetteplassen i Kvitfjells utfor på lørdag og andreplassen i gårsdagens super-G fjernet alle dårlige Kvitfjell-minner for Bjarne Solbakken. For to år siden falt han nemlig stygt.