Vår neste nasjonalhelt

Bjørn Dæhlie var vår største idrettshelt gjennom tidene helt til han gikk sitt siste skirenn av betydning vinteren 1999. Ingen har klart å fylle hullet etter ham. Hvem blir vår neste nasjonalhelt? Dagbladet inviterer deg de neste to ukene til å velge din kandidat.

Hver dag de neste to ukene presenterer vi et jobbintervju med en av de 14 kandidatene vi mener har potensial til å bli en av de helt store for dem som liker norsk toppidrett. Om du mener vi har oversett noen, kan du foreslå din egen kandidat. På www.dagbladet.no kan du gi din støtte til idrettsutøveren du mener har kvalitetene som skal til for å bli en nasjonalhelt for idrettsgale nordmenn i ei tid der både mediebildet og utøvernes muligheter til å tjene millioner på idretten er en helt annen enn da Bjørn Dæhlie gikk for sin første verdenscupseier, og lite annet, i 1989. Her er kandidatene:

1. Thomas Alsgaard

Mannen som slo gjennom da han danset seg til skøytegull på tremila under OL på Lillehammer har gått i seg sjøl, ryddet unna forstyrrende elementer og lagt seg i hardtrening for å utnytte sitt unike talent maksimalt i OL i Salt Lake City. Langrennssporten skriker etter en ubestridt ener på herresida.

2. Hedda Berntsen

Slalåmjenta representerer en ny generasjon topputøvere. De som ikke går med lua i hånda for noen som helst. Kjørte ned til VM-bronse i sitt første internasjonale mesterskap sist vinter. En spennende personlighet, som skapt for å sjarmere nye sportskonsumenter.

3. Kjersti Østgaard Buaas

Bare få jenter drar på like mye i halfpipen som juniorverdensmesteren fra sist vinter. Er nyskapende, og ble invitert til Terje Håkonsen og Daniel Francks personlige snowboardshow i vår. Har sjansen til å kjøre seg rett inn i helterollen for aldersgruppa 10- 30 allerede i OL kommende vinter.

4. John Carew

Har minst ti år igjen av karrieren, og har potensial til å erobre en plass blant verdens beste målscorere. I et land der over en tredjedel av befolkningen er svært interessert i fotball, vil slik suksess gi enorm status. Det til tross for at Carew tør å utfordre Janteloven. Han gjør det nemlig med kledelig ydmykhet.

5. Anne-Mari Gulbrandsen

Idretts-Norges nye våte drøm vant tre bronsemedaljer i kortbane-EM før jul i fjor. Hun svømmer 4 og en halv timer hver dag for å erobre en plass blant verdenstoppene i en idrett som kringkastes det mangedobbelte av våre tradisjonelle vinteridretter. Klarer hun det, inviterer hun idrettsfansen inn i en ny verden. Med seg sjøl i hovedrollen.

6. Ragnhild Gulbrandsen

Lysluggen og gladjenta fra Trondheim står fremst blant eksponentene for en ny generasjon norske fotballjenter som kombinerer målrettet og hardt arbeid med mindre sjølhøytidelighet og gravalvor. Slikt er egnet til å sjarmere. Ragnhild og fotballjentene kan komme til å ta over posisjonen til håndballjentene.

7. Thor Hushovd

Sykler i disse dager for første gang i karrieren Tour de France. Er fortsatt læregutt og hjelperytter for de aller beste, men når kroppen får satt seg i løpet av et par år, skal Hushovd ta steget helt opp. Og da vil interessen for sykkel eksplodere her hjemme.

8. Espen Knutsen

Har langt større hell for Columbus Blue Jackets enn sist gang han prøvde seg i NHL for Mighty Ducks Anaheim. I den kommende sesongen går Shampo for flere poeng enn i fjor. Da er det kort vei til stjernestatus i USA - et land foreløpig uten andre norske idrettsstjerner enn Grete Watiz.

9. Suzann Pettersen

Gjennombrudd i fjor med VM-tittel for amatører. Sommerens slager med sin første proffseier på Europa-touren (French Open) og, kanskje mest imponerende: 11.-plassen i Evian Masters. Har sjøl sagt at hun vil bli kvinnenes Tiger Woods. Da er ambisjonene så høye at det halve er nok for å bli stjerne i Norges raskest voksende idrett.

10. Bente Skari

Langrennsdronningen skal gå på ski i hvert fall i to sesonger til. Gradvis har hun jobbet seg fra et mediebilde som stiv og innbitt til avslappet og innbydende. Det er ikke helt ulikt Bjørn Dæhlies progresjon. Fortsetter Bente på se

ierssporet de neste åra, kan også hun bli en idrettshelt som Bjørn.

11. Liv Grete Skjelbreid Poireé

Blid, billedskjønn og gift med en franskmann. Men framfor alt: skuddfarlig og utholdende i løypa. Har fått gjennombruddet parallellt med skiskytingens fornyelse som TV-idrett. Med samme resultater de kommende åra, ligger det an til rivalisering med Bente Skari om tittelen som Norges vinteridrettsdronning.

12. Petter Solberg

Kjører VM-løp i Australia, Argentina, Kenya (safarirally), New Zealand og ti steder i Europa - hver sesong. Har egen fanklubb i Japan. Det sier det meste om rallysportens enorme utbredelse internasjonalt. Petter har bortimot 20 år igjen av karrieren, og idet han begynner å vinne løp, oppdager kanskje vi i Norge også at prestasjonene hans ikke står tilbake for noe - selv om han sitter på jobb.

13. Ole Gunnar Solskjær

Udødeliggjorde seg sjøl som matchvinner i Champions League for to år siden. Er lojal mot arbeidsgiveren sin, tross lite spilletid, og stiller opp for landslaget lojal mot Nils Johan Sembs tankegods. Er familiemann, og holder lav profil privat. Slikt settes pris på i Norge - bare landslaget begynner å vinne igjen.

14. Ådne Søndrål

Har vært med lenge, og er stort sett en drøm å jobbe med for oss pressefolk. Slikt gir også gevinst i presentasjonen overfor TV- og avislesere. For Ådne er virkelig en kjernekar. Med gull i Salt Lake City krones karrieren. Da blir han definitivt en idrettshelt i Norge. Men kanskje ikke så lenge. Alt tyder nemlig på at han avslutter karrieren etter OL.

Din egen kandidat

www.dagbladet.no kan du stemme på disse 14, og også foreslå dine egne kandidater til tittelen nasjonalhelt.

Lanser din kandidat!