Vår nye dirigent

Han er tidenes dyreste norske fotballspiller og topper nå Premier League med Leeds. Men i følge U-21-trener Bjørn Hansen har Eirik Bakke (22) fortsatt mye å lære før han kan bli Norges nye midtbanedirigent på A-landslaget. - Han har kommet til lett for ting på fotballbanen, mener Hansen.

I går trente det talentfulle U-21-laget på Bygdøy. Fredag spiller de kamp mot Latvia, og for nye poenger som kan bringe de nærmere OL. Forrige uke uttalte Rosenborgs Rune Bratseth at OL er en verdiløs turnering. Eirik Bakke kunne ikke være mer uenig.

- En horribel uttalelse. For meg er OL noe av det største du kan oppleve. Hvis han ikke vil gi John Carew fri for å spille der så skjønner jeg lite, sier Bakke.

Ungt lag

I England går det meste riktig for Eirik Bakke. David O'Learys mannskap har innkassert syv strake seire og har inntatt tetplassen på tabellen. Ikke siden Billy Bremners storhetstid på 70-tallet har stemningen vært bedre på Elland Road. Bakke fikk en forsiktig start på sesongen med opphold på banken, men har fått stadig mer spilletid og i de siste to kampene har han vært å finne i startellveren.

- Vi tar ikke av selv om det går bra nå, og har slett ikke som mål å vinne serien. Til det er mannskapet for ungt. Halve laget er under 22 år. O'Leary vil bruke tid til å bygge opp et storlag.

Eirik Bakkes billett fra Sogndal kostet Leeds intet mindre enn 44 millioner kroner. Det er lov å gjøre seg forventninger for slikt antall kroner. Bakke selv har et avslappet forhold til penger, og mente han gjorde det rette ved å flytte til England.

- Helt klart. Her får jeg utvikle meg videre med noen av Englands mest lovende spillere. Jeg angrer ikke på valget.

Søndagsbarn

Det er liten tvil om Bakkes talent og at han kan være mannen som kan bli Norges nye midtbanemotor, når Kjetil Rekdal ikke lengre er med i diskusjonen. Men i følge Bjørn Hansen er det mye svette, snørr og vinterdager fram til dit.

- Det har vært mye søndager for ham fram til nå. Men vi som har holdt på fotball i 50 år vet at det er mest hverdager i fotball. Eirik har store deler av det talentet som skal til. Han har bra langpasninger, godkjent skuddfot, og bra overblikk. Men på alle disse og andre områder er det mye å hente ennå. Han har for eksempel for mange berøringer på ballen, helt unødvendig med hans gode teknikk. Han må forbedre seg kolossalt i dueller i førsteforsvaret. Og arbeidskapasiteten hans kan bli langt bedre. Han er litt for flegmatisk.

- Er han litt lat?

- Nei, men jeg tror kanskje det har vært stilt lite krav til ham i Sogndal opp gjennom årene.

Kjøpt hus

Bakke er ikke uenig i kritikken.

- Jeg debuterte som 15-åring på A-laget til Sogndal og spilte fast i fem sesonger fra jeg var 16. Jeg trengte nok denne utfordringen i England. Men jeg vil understreke at jeg har gode folk rundt meg i Sogndal hele tida.

- Men jeg skjønner jo at jeg må jobbe med meg selv i tida framover. Mange kvaliteter må forbedres, jeg må blant annet bli bedre fysisk. Men jeg tror ting vil komme på plass etterhvert.

Etter tre måneder på hotell, flytter han og samboeren Kari snart inn i nytt hus i Leeds. De kjøpte like godt huset til Jimmy Floyd Hasselbaink som flyttet til Spania. Bakke trives godt i sin utenlandske tilværelse.

- Jeg har begynt å spille golf. Ellers henger jeg mye sammen med Alfi (Alf-Inge Håland), og noen turer blir det vel også til Steffen (Iversen) i London.

- Det virker som proffnordmenn holder sammen. Hvorfor kan dere ikke finne dere engelske venner?

- Det er vel slik med de engelske også at de omgås sine egne. Vi er vel kanskje litt forskjellige.

<B>FLO I MOTBAKKE: </B> Eirik Bakke kjemper snart med Tore André Flo om plassen som Norges midtbanestrateg.