Martin Ødegaard til Nederland

Var Real Madrid et steg for langt, er Heerenveen et steg i riktig retning

Med overgangen til Real Madrid tok Martin Ødegaard (18) et gigantisk steg framover. Med leieavtalen til Heerenveen tar han tre tilbake.

A-LAGSPILLEREN MARTIN ØDEGAARD: Med navnet på papiret som med enkelte klausuler binder Martin Ødegaard til Heerenveen for halvannen sesong kan karrieren som A-lagspiller begynne for alvor. Det er både riktig og helt nødvendig for guttens videre utvikling som fotballspiller. Foto: Michael Kooren / NTB Scanpix
A-LAGSPILLEREN MARTIN ØDEGAARD: Med navnet på papiret som med enkelte klausuler binder Martin Ødegaard til Heerenveen for halvannen sesong kan karrieren som A-lagspiller begynne for alvor. Det er både riktig og helt nødvendig for guttens videre utvikling som fotballspiller. Foto: Michael Kooren / NTB ScanpixVis mer

DRØMMENE VAR SÅ store at realismen ble knust da den norske fotballhistoriens største overgang var et faktum 22. januar 2015. Snaut to år senere er vi mye klokere. Nå vet vi at selv et ekstremt talent som Martin Ødegaard trenger tid, at det er umulig å generalisere og at ingen er like. Og derfor er det selvfølgelig ikke en gang et lite snev av nederlag når hele Norges Martin reiser fra Real Madrid til en konkurransearena mange Bundesliga-klubber kvier seg for å leie ut spillere til og som mange mener ikke er veldig mye bedre enn det øverste nivået i Norge.

Det er bare helt riktig.

DU SIER IKKE nei til Real Madrid heter en av fotballens uskrevne sannheter. Derfor er det heller ikke noe poeng å diskutere om far og sønn Ødegaard valgte riktig da de sa ja til verdens største fotballklubb for to år siden. Poenget nå er at det blir riktig. Og med Heerenveen, som ligger på fjerdeplass i den ballbesittende og fintspillende nederlandske æresdivisjonen når andre halvdel av sesongen starter til lørdag, er det veldig mye som tyder på det.

Det er nemlig ikke sånn at Heerenveen tilfeldigvis var klubben som sa ja til å foredle Martin Ødegaards talent på vegne av Real Madrid de neste 18 månedene.

Heerenveen ble valgt etter en lang og grundig prosess fordi nivået i Nederland - der ballspillet trumfer den fysiske biten - er det som per dato passer den norske tenåringen best.

DA MARTIN ØDEGAARD reiste fra Drammen i januar 2015 var Norge i ekstase. Brorparten av den norske fotballekspertisen overbød hverandre hva kamper og innhopp før den påfølgende sommeren angikk. Det var egentig bare snakk om uker, i verste fall et par måneder, før vi så Martin Ødegaard i La Liga og Champions League. Talentet hans var så stort, han var jo verdens beste spiller fra 98-årgangen, at det i seg selv, uten å ta hensyn til den fysiske og psykiske biten, lett ville bygge en bro fra Tippeligaen til det øverste nivået i verden. Så god var Martin Ødegaard sett med norske øyne. Ferdig snakka. Mens faktum, som var for alle å se i Zagreb et par måneder senere (Kroatia-Norge 5-1), var en guttunge som som kastet inn i de voksnes konkurranseverden, og det etter å ha herjet på treningene i forkant (Marbella), ennå ikke hadde psyken og fysikken til å håndtere nivået.

Og så lukket vi øynene.

SOMMEREN 2015 SA en av våre fremste meningsbærere på faget at Per-Mathias Høgmo burde bygge landslaget rundt Martin Ødegaard, fortsatt bare 16 år gammel. Et par gode involveringer i treningskampen mot Sverige i juni (0-0), og vips så var det gjort. Men Martin Ødegaard var ikke klar da, han var ikke klar i Budapest (EM-play off mot Ungarn) den påfølgende høsten heller og han var av de samme årsaker ikke skarp nok da han fikk nye sjanser på A-landslaget i 2016.

Det er selvfølgelig derfor han bare har de to innhoppene han har for Real Madrid.

Og det er derfor han nå er i Heerenveen.

INGEN SIGNERINGER KOMMER med garantier om spilletid, selv Real Madrid kan ikke kreve det. Likevel; Martin Ødegaard er ikke i Heerenveen for å sitte på benken. I Nederland er han også mer enn god nok. Og klar nok. Og gitt de 18 månedene han nå får med konkurransedyktig fotball vil han sommeren 2018 - i en alder av nitten og et halvt år - være en helt annen fotballspiller.

Forhåpentligvis klar for nivåer den norske drømmen tilegnet han alledere for to år siden.

NEDERLANDSK FOTBALL VIL gjøre Martin Ødegaard godt. Spilletiden han får vil også komme Norge til gode. For det er det han trenger mest der karrieren og utviklingen hans er nå, spilletid på A-lagsnivå. Alt det andre vil komme suksessivt og utvikle seg med kampene han får.

DE FÆRRESTE TRODDE dette for to år siden. De fleste hadde et helt annet syn på guttens karriere og utvikling. Den var grenseløs. Martin Ødegaard var for god til å være sann. Men er det noe fotballen er så er det at den er sann, ekstremt individuell i sin kollektive innpakning og uten snarveier, selv for en gutt ingen hadde sett maken til og som debuterte på A-landslaget som 15-åring.

Derfor gjentar jeg gjerne at en mann som Andrea Pirlo først debuterte på det italienske landslaget som 23-åring.

Fotballens veier er også uransakelige.