MINNES HJALLIS: Knut «Kuppern» Johannesen (t.v.) mottok budskapet om Hjalmar Andersens bortgang med sorg. Her med forfatter Eldar Høidal.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
MINNES HJALLIS: Knut «Kuppern» Johannesen (t.v.) mottok budskapet om Hjalmar Andersens bortgang med sorg. Her med forfatter Eldar Høidal. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

- Var så god at jeg ikke turte å ha ham som forbilde

Knut «Kupper'n» Johannesen om Hjallis.

Send din siste hilsen til Hjallis

(Dagbladet): Onsdag formiddag kom den triste meldingen om at Norges skøytekonge Hjalmar «Hjallis» Andersen har gått bort, 90 år gammel.

Les også: - En av de største

Hjallis vant blant annet flere OL- og VM-gull, og inspirerte flere generasjoner med norske skøyteløpere.

En av dem var Knut «Kupper'n» Johannesen (79), som på mange måter tok over arven etter Hjallis.

- Jeg sitter på fjellet, og det har vært fantastisk vær, men når jeg fikk nyheten om Hjallis falt hele påsken sammen for meg, sier Johannesen til Dagbladet.

- Sterk vilje Han feiret 90-årsdagen til Hjallis på Frogner Stadion tidligere i mars, og synes da den gamle skøytekongen så godt ut.

- Jeg trodde han kom til å leve i mange år tid. Han hadde så sterk vilje. På feiringen var det mange fine taler, og jeg synes han så bra ut, sier han.

Les også: - En ener på alle områder

GIKK BORT I NATT: Hjalmar Andersen, her på 90 årsdagen tidligere i mars. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GIKK BORT I NATT: Hjalmar Andersen, her på 90 årsdagen tidligere i mars. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Johannesen fikk sitt gjennombrudd noen år etter storhetstida til Hjallis. Det skiller elleve år mellom de to, men å ha Hjallis som forbilde turte ikke Kupper'n.

- Nei, han var så god at jeg ikke turte å ha det. Så god trodde jeg aldri at jeg kom til bli. Den tanken var helt fjern. Men han hadde veldig mye å si for rekrutteringen til skøytesporten, sier han.

- Han var fantastisk Johannesen synes det er vanskelig å plassere prestasjonene til Hjallis i forhold til andre norske idrettshelter.

- Han hadde sin tid, sin topp. Det har jo vært mange andre gode, norske utøvere, for eksempel skiløpere.

Men i skøytesammenheng har Johannesen ingen problemer med å beskrive Hjallis' storhet.

- For Norge var han fantastisk. Det var fullt hus på Bislett bare Hjalmar var med. Både publikum og kassereren jublet. Han betydde veldig mye, og ga oss andre en flying start, sier han.

LEGENDER: Knut Johannesen (foran) og Hjalmar Andersen trener på OL-banen på Misurina-sjøen ved Cortina i 1956. Foto: NTB Scanpix
LEGENDER: Knut Johannesen (foran) og Hjalmar Andersen trener på OL-banen på Misurina-sjøen ved Cortina i 1956. Foto: NTB Scanpix Vis mer