- Var så ødelagt at jeg så stjerner i fem minutter etterpå

Håvard Klemetsen følte fjerdeplassen som en seier.

STRÅLENDE FORNØYD: Håvard Klemetsen så på fjerdeplassen i kombinertrennet som en seier.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
STRÅLENDE FORNØYD: Håvard Klemetsen så på fjerdeplassen i kombinertrennet som en seier.Foto: Eirik Helland Urke/DagbladetVis mer

(Dagbladet):  «Den sure fjerdeplassen» er en velkjent floskel i idrettsterminologien, men for kombinertveteranen Håvard Klemetsen (32) føltes det som en seier da han gikk i mål til karrierebeste bak den franske gullvinneren, Jason Lamy Chappuis, og de to tyskerne Johannes Rydzek og Eric Frenzel.

- Dette var fantastisk artig. Man sier at det bare medaljer som teller, men dette føles som en seier. Jeg satt i teltet her og hadde krampe i fingre, legger og bein, sier en glad Klemetsen til NRK etter fjerdeplassen.

Kautokeino-løperen har dokumentert strålende hoppform både i Midtstuen og i Holmenkollbakken i løpet av den siste uka, og hadde et best tenkelig utgangspunkt foran langrennet over 10 kilometer da han gikk ut først, seks sekunder foran den storfavoritten Chappuis.

- Å vinne et hopprenn i Holmenkollen har vært en drøm i mange år. Det ga en fantastisk følelse, og faktisk var jeg litt smårørt etterpå, forteller Klemetsen.

Tungt i sporet Lengdene i bakken har imidlertid gått på bekostning av farten i sporet, og Klemetsen fikk en tøff reise i ryggen på franskmannen rundt 2,5 kilometerssløyfa i Holmenkollen.

- Jeg ga alt. Jeg er i hoppform, og da vet jeg det blir vondt i sporet. Det ble to runder med full vilje. Jeg var med som en joker og klarer å berge en fjerdeplass. Det føles som en seier for meg, understreker han.

Inne til runding etter to runder måtte han slippe vinterens dominerende løper, og bak ham kom Rydzek og Frenzel jagende. Det ble også for i hardeste laget, men han bet tennene kraftig sammen og holdt en stor gruppe, ledet an av de amerikanske langrennskanonene Bill Demong og Todd Lodwick, bak seg hele veien til mål.

Da hadde han tatt ut absolutt alt.

- Jeg var så ødelagt på slutten at jeg så stjerner i fem minutter etter målgang, sier en lattermild Klemetsen, som nå blir premiert under medaljeseremonien på Universitetsplassen seinere i kveld.

Nitrist Kokslien Ikke alle nordmenn hadde like god grunn til å smile som 32-åringen etter løpet.

Magnus Moan har blitt syk, og sto over langrennet for å stille best mulig rustet til fredagens avsluttende lagkonkurranse, mens Norges antatt sterkeste kort, Mikko Kokslien, igjen ble noen meter for snau i bakken til å kjempe om topplasseringer.

- Dette var drittdårlig. Enkelt og greit. Det er utrolig skuffende at jeg ikke får det til når jeg har så lyst. Jeg hopper dårlig, og går ikke særlig bra, oppsummerer Kokslien etter 11.-plassen overfor NRK.

- Vi er ikke maskiner, og da hender det at man detter litt utenfor, legger han til.

Sårbare Jan Schmid har slitt tungt i sporet så langt i VM, men opplevde i det minste bedring da han gikk inn til en 14.-plass i dagens øvelse.

- Langrennet var bedre, men i hopprennet ble det fortsatt fem meter for kort, sier han.

Sportssjef Kjetil Strandbråten var fornøyd med Klemetsen, men klarte ikke skjule skuffelsen over laginnsatsen.

- Håvard leverer til absolutt godkjent, men vi er her for medaljer. Vi blir for sårbare individuelt når Mikko ikke hopper på sitt beste, og Magnus er ute med sykdom, sier Strandbråten til NRK.