SNAKKER UT: Claus Lundekvam foran Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll som tidligere var i familiens eie. Alle foto: Eivind Senneset / Dagbladet
SNAKKER UT: Claus Lundekvam foran Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll som tidligere var i familiens eie. Alle foto: Eivind Senneset / DagbladetVis mer

- Var så skakkjørt at jeg trodde alle var ute etter meg

Claus Lundekvam har lagt rusprobleme bak seg. Nå blir han fotballekspert i TV2.

||| AUSTEVOLL (Dagbladet):
- Jeg er veldig glad for at jeg får denne muligheten. Det er et ærlig stykke arbeid, og jeg ønsker å gi 110 prosent, sier Lundekvam, som blir ekspert i studio under Premier League-sendingene.

Dermed starter et nytt kapittel for mannen som holdt på å ta livet av seg selv. Huset i Southampton er lagt ut for salg, og planen er å flytte til Bergensområdet.

— Jeg har også lyst på en trenerjobb på yngre nivåer, avslører han overfor Dagbladet.

— I Brann?

— Er ikke dette den eneste klubben i Bergensområdet? sier Lundekvam og ler høyt.

De to siste åra har vært fylt med kontraster.

— Jeg så døden i øynene. Hadde det ikke vært for familie og venner, ville jeg neppe levd i dag.

Taklet ikke overgangen Vi sitter og drikker kaffe utenfor Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll — ikke langt fra Bergen. Lundekvam spilte 411 offisielle kamper for Southampton fra 1996 til 2008.

Han levde et eventyrlig liv.

Men overgangen til en sivil tilværelse taklet han ikke.

KAFFE: - Jeg tar ikke engang Paracet. For første gang på to år klarer jeg å tenke klart, sier Lundekvam til Dagbladet.
KAFFE: - Jeg tar ikke engang Paracet. For første gang på to år klarer jeg å tenke klart, sier Lundekvam til Dagbladet. Vis mer

— Jeg hadde nok en tendens til å drikke med begge hender også som aktiv. Etter at jeg spilte min siste kamp sommeren 2008, følte jeg et voldsomt tomrom. I 13 år befant jeg meg i en boble. Så var alt over.

- Rusen fra fotballbanen — med flere tusen tilskuere på tribunen — ble byttet ut med rusmidler. Jeg begynte med kokain. Jeg var også involvert i veldedighetsarbeid som innebar mye alkohol. Til slutt mistet jeg kontrollen, forteller Lundekvam.

— Paranoid Med til historien hører at han brukte noen av de opptjente millionene til å investere i eiendom, et fotostudio og en bar.

— Jeg slo meg sammen med venner. Men det gikk ikke så bra. Det frustrerte meg enda mer.

Misbruket av vodka og kokain gjorde ham paranoid.

— Jeg prøvde i skjule det i begynnelsen. Etter hvert ga jeg blaffen. Jeg brydde meg ikke. Men jeg var aldri en del av et festmiljø. Jeg satt hjemme og på kontoret. Til slutt var jeg så skakkjørt at jeg trodde alle var ute etter meg. Jeg så ingen annen utvei enn å gjøre slutt på livet.

At han var så langt nede, kan ha reddet ham:

— Familie og venner ble mer og mer bekymret. Jeg ble arrestert og lagt inn.

— Ikke engang Paracet Den endelige løsningen ble klinikken til tidligere Arsenal-spiller Tony Adams.

— Oppholdet fikk meg til å innse hvilken situasjon jeg var i. Det var viktig at jeg fikk hjelp fra folk som har vært gjennom det samme selv.

I dag rører ikke eksproffen alkohol.

TIL TV2: Claus Lundekvam i småbåthavna i Bekkjarvik på Austevoll hvor han vokste opp.
TIL TV2: Claus Lundekvam i småbåthavna i Bekkjarvik på Austevoll hvor han vokste opp. Vis mer

— Jeg tar ikke engang Paracet. For første gang på to år klarer jeg å tenke klart.

— Hvordan fikk du jobben i TV 2?

— Jeg snakket med noen som mente at de trengte folk, og ringte. Vi ble enige denne uka. Jeg prøver meg allerede onsdag når Norge spiller treningskamp mot Frankrike. Men først og fremst skal jeg være ekspert i studio under Premier League-sendingene. Etter 13 år i England føler jeg at jeg har noe å bidra med.

— Og nå kommer du til å refse Wayne Rooney, som denne uka ble avbildet med en sigarett?

— Jeg skjønner godt at fansen reagerer. Han er vel frustrert etter VM. Men at fotballspillere tar seg en røyk, er mer vanlig enn folk tror, sier Claus Lundekvam.

Nå ser han bare framover:

— Heldigvis sluttet jeg i tide. Jeg kommer ikke til å få varige men av rusmisbruket. Men jeg kan aldri løpe fra det som har skjedd, sier han.