Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Vår suksess har reddet langrenn

Tysklands landslagssjef Jochen Behle gir sine egne løpere mye av æren for at langrenn fortsatt holder seg på beina som en internasjonal vinteridrett.

TOBLACH (Dagbladet): Jochen Behle (44) er skrubbsulten på gull foran VM på hjemmebane, som starter i morgen.

I sitt fjerde år som sjef har han allerede vunnet langt mer enn han gjorde som løper i seks OL og ti VM til og med 1998.

Siden han tok over det bunnkjørte landslaget, har det bare gått oppover med tyskerne i en idrett som i tre strake mesterskap er rammet av rystende dopingskandaler.

Mer penger

Under treningsleiren før VM snakket Dagbladet med Behle om betydningen den tyske suksessen har hatt gjennom disse kriseåra for langrennssporten.

-  Jeg tror det er riktig å si at vår suksess har vært med på å redde idretten vår.

-  Det er bare å se hvor de store sponsorene og TV-kanalene kommer fra. De kommer fra Tyskland. Det er veldig viktig at løperne herfra har blitt bedre. Det har betydd bredere TV-dekning, bedre kvalitet på dekningen, flere nyhetsinnslag mellom rennene - og mer penger. Dessuten har også fokuset på andre nasjoners løpere økt som følge av vår suksess, sier Behle til Dagbladet.

Løpere som Axel Teichmann, René Sommerfeldt, Tobias Angerer, Claudia Künzel og Evy Sachenbacher har etablert seg som toppløpere. Men nå handler det om å bevise på hjemmebane, og å ta steget ut i den tyske offentligheten for alvor.

 OPPTUR: Axel Teichmann (t.v.) er Tysklands langrennshåp under VM på hjemmebane. Siden Jochen Behle (t.h.) tok over, har det bare gått oppover med tyskerne. Foto: Arnt E. Folvik
OPPTUR: Axel Teichmann (t.v.) er Tysklands langrennshåp under VM på hjemmebane. Siden Jochen Behle (t.h.) tok over, har det bare gått oppover med tyskerne. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

-  Frykter du presset på løperne dine foran VM på hjemmebane?

-  Nei, det er jo løperne sjøl som har prestert de gode resultatene og slik bygd opp presset. Da er det ikke noe poeng å være redd. Det er bare å trene godt. Da er alt OK. De eldre løperne er nok mest erfarne i forhold til dette, men om man kjenner Axel Teichmann, vet man at presset ikke er noe problem. Han er svært rolig av seg, og det eneste presset han kjenner er fra seg sjøl.

Frykter spesialister

Men noe bekymret er han over Teichmanns sykdomstrøbbel som kan bety at han må stå over 15-kilometeren i morgen. Like syke Claudia Künzel har allerede gitt opp å gå 10-kilometeren.

I starten av sesongen var de tyske herreløperne overlegne. Det har buttet litt etter nyttår, men Behle er rolig.

-  Vi trener annerledes enn i Norge. Vi trener veldig hardt med høy intensitet året rundt. Derfor er vi mer tilpasset konkurransenivået enn nordmenn og svensker i sesongstarten. Deres løpere trenger flere løp for å komme i form. Men i VM vil alle være på det samme nivået.

-  Tar andre nasjoner nå etter Tysklands måte å jobbe på?

-  Ja, alle ser jo på hva de beste gjør. Jeg sjøl har også sett på hva dere nordmenn og svenskene har gjort.

Behle tror mange løpere er gullkandidater i Oberstdorf.

-  Problemet vil bli alle de som har spesialisert seg mot ett spesielt VM-løp. Som Verpaalu på 50-kilometer og Hoffmann på 15-kilometeren.

Behle snakker varmt om flere nyvinninger i langrenn 16 år etter at han vant sitt eneste skiløp - femmila i Canmore 17. desember 1989. Løpet som ble gått i puljestart som forløper til fellesstarten. Norge, Sverige og Finland boikottet i protest.

Etappeløp neste?

Akkurat nå brenner Behle for denne ideen:

-  Vi må få til et etappeløp likt Tour de France eller Giro d\'Italia i sykling. Det tror jeg også ville dempet spesialiseringen vi ser blant løperne nå.

-  Et etappeløp med for eksempel innlagte bonuspoeng for sprintseirer underveis ville skapt enda større oppmerksomhet. Se på sykling. Der vet ingen når v-cupløpene arrangeres, men alle vet når Tour de France og Giro d\'Italia sykles. Dette burde vi få til også. Januar er en ideell måned for noe slikt.

-  Hva med klassisk?

-  Nå er det femti-femti mellom stilartene, og slik bør det fortsette - med unntak for sprint. Der handler det i enda større grad om å komme seg til mål på raskest mulig vis, og derfor bør man bare bruke den raskeste måten å gå på, som er skøyting.