Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017: Lukas Bauer gir seg

Var suverent best i verden. Nå legger Lukas Bauer opp: 
- Det er trist for sporten

Til Dagbladet avslører Lukas Bauer at han legger opp som langrennsløper på toppnivå. Martin Johnsrud Sundby beskriver 39-åringen som et forbilde.

LEGER OPP: Lukas Bauer gikk i dag sitt siste VM-renn i karrieren. Han kommer heller ikke til å gå mer i verdenscupen. Her sammen med Petter Northug og Johan Olsson etter femmila i Falun-VM i 2015. Bauer tok sølv da Northug vant gull. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
LEGER OPP: Lukas Bauer gikk i dag sitt siste VM-renn i karrieren. Han kommer heller ikke til å gå mer i verdenscupen. Her sammen med Petter Northug og Johan Olsson etter femmila i Falun-VM i 2015. Bauer tok sølv da Northug vant gull. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Etter 2007/08-sesongen fikk Lukas Bauer beviset på at han var verdens beste langrennsløper etter å ha vunnet verdenscupen sammenlagt helt suverent.

Samme år vant tsjekkeren Tour de Ski nesten tre minutter foran René Sommerfeldt. I 2009/10 vant han Tour de Ski med et drøyt minutt foran Petter Northug.

Nå er det slutt for den tsjekkiske langrennskongen. 39-åringen tok VM-sølv bak Northug på den spektakulære femmila så sent som i Falun-VM i 2015, men etter det har veteranen slitt med å finne tilbake til storhetstiden.

Dit vil han aldri komme igjen. Overfor Dagbladet avslører Bauer at karrieren nå er over. Hans siste langrennskonkurranse gikk tsjekkeren på VM-stafetten i Lahti i dag. 11. plassen var ikke representativ for hans eventyrlige karriere.

LEGGER OPP: Lukas Bauer gir seg som langrennsløper. Martin Johnsrud Sundby hyller den tsjekkiske veteranen. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Jeg er ferdig. Jeg legger opp nå. Dette er mitt siste renn i dette sirkuset. Nå skal jeg aldri gå i verdenscupen eller VM igjen. Det blir bare litt langløp framover, men ikke mer langrenn på dette nivået, avslører Bauer til Dagbladet.

- Hva går gjennom hodene ditt på en sånn dag?

- Det er trist. Jeg har vært på topp over i 20 år og har vært nr. 1 i verden. Det betyr mye for meg. Jeg elsker langrenn. Det er en del av meg. Men samtidig kjenner jeg at jeg er gammel. Det er ikke noe gøy å kjenne at jeg ikke kan kjempe helt i toppe, forteller 39-åringen.

Sundby: - Uforståelig for oss

Martin Johnsrud Sundby hyller Bauer, som var et forbilde for ham tidligere i karrieren.

- Lukas Bauer satte virkelig standarden og dominerte et par år. For oss andre var det en vi så opp til. Han vant med seiersmarginer som var uforståelig for oss, sier Sundby til Dagbladet.

BEST I VERDEN: Lukas Bauer vant Tour de Ski suverent to ganger. Her blir han gratulert av Petter Northug etter 2010-utgaven. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEST I VERDEN: Lukas Bauer vant Tour de Ski suverent to ganger. Her blir han gratulert av Petter Northug etter 2010-utgaven. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg husker at min førte verdenscupseier kom i Ruka i Kuusamo, og da slo jeg Bauer med 3,6 sekunder. Da slo jeg den som på den tiden var best i verden. Han har hatt mye langrenn i seg, denne Lukas.

Tsjekkeren ba om autografen til Sundby for å dele ut til sin datter. Det setter den nybakte norske stafettverdensmesteren pris på.

- Hun har fått noen autografer av meg, ja. Det er hyggelig å bidra, og jeg er ydmyk som får være et forbilde også for tsjekkiske unger, forteller Sundby.

- En trist dag for langrennssporten

Niklas Dyrhaug tror langrennsverden vil savne den 39 år gamle tsjekkeren.

- Vi mister en legende. Lukas revolusjonerte sporten. Han var en dem som utviklet klassisk langrenn fra 2005 til 2010 med en særegen måte å gå på, som ingen klarte å slå, sier Dyrhaug til Dagbladet.

- Det er en legende, ja. Vi får håpe det kommer en ny tsjekkisk storløper, en ny Lukas Bauer eller Katarina Neummanova.

Russlands landslagssjef Markus Cramer synes det er trist at Bauer gir seg.

SPENT PÅ UTTAKET: Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug forteller at det er kamp om plassen på søndagens femmil. De røper også en uventet kandidat. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Det er en trist dag for langrennssporten. Det er en legende som gir seg. Det er synd for hele miljøet. Det er alltid hardt å se en legende som Lukas forsvinne fra miljøet. Jeg ønsker ham alt godt, sier Cramer til Dagbladet.

- Han har betydd mye for sporten vår, ikke minst i Tsjekkia. Vi får håpe det dukker opp noen nye derfra snart, sier tyskeren.

Håper barna vil føre arven videre

Bauer håper hans 13 år gamle sønn og 10 år gamle datter en gang kan ta steget opp i verdenseliten. Selv er han klar på at han har gjort sitt i langrennssporten, men forteller til Dagbladet at han vil satse videre på langløp med sitt nystartede lag.

- Nå drar jeg rett til Vasaloppet. Takk for meg. Det har vært fantastisk å være en del av dette langrennssirkuset. Det har vært en stor del av livet mitt. Det vil det alltid være, sier Bauer.

I tillegg til to Tour de Ski-seire og en sammenlagtseier i verdenscupen, har Bauer fem mesterskapsmedaljer på merittlista: tre sølv og to bronsemedaljer. Totalt vant han 11 individuelle verdenscupseire i karrieren.

Nå er det over. 39 år gamle Lukas Bauer har gått siste skirenn på dette nivået.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media