Vår tapte arv

Som uavhengig ekspertkommentator er det helt naturlig at jeg ser subtile mønstre som gjør det mulig for meg å trekke konklusjoner før folk flest.

Som uavhengig ekspertkommentator er det helt naturlig at jeg ser subtile mønstre som gjør det mulig for meg å trekke konklusjoner før folk flest. Og allerede i går sto det klinkende klart for meg: Norge vil i 1998 ikke få en eneste OL-medalje i kunstløp. Møll og rust har fortært den nasjonale arven etter Sonja Henie. «Hvorfor?» plikter vi å spørre. «Hva gikk så forferdelig galt med norsk kunstløp?»

  • Svaret må vi søke utenfor isflatens glans. Kort skissert er forklaringen at kunstløp, sammen med ishockey, er vinter-OLs mest påaktede øvelser i USA. Kunstløp og ishockey er samtidig to av de få grenene hvor nordmenn er tilbakestående. Det er ikke tilfeldig.

Forklaringen kan vi spore tilbake til «sekstiåtterne». Under Vietnam-demonstrasjonenes storhetstid gjaldt det for dem å ta kraftig avstand fra all amerikanisme, og en hel generasjon norsk ungdom inntok en fast holdning mot imperialisme, kunstløp og ishockey. For imperialismen og hockeyen kom rehabiliteringen nokså snart, men kunstløpet ble liggende med brukket rygg. Bare noen ytterst få avvikere våget å innrømme en viss hang til kunstløp, og resultatet kjenner vi alle: Null gull i Nagano.

  • Etter dette velger jeg å rette mitt skarpe ekspertblikk framover mot nattas herrestafett. Våre veltrente karer er i en herlig angreps-posisjon, og bare uhell, sykdom eller hjemlengsel kan frata dem en knusende revansje for sølv-miseren fra Lillehammer. Skuer jeg lenger framover, til Salt Lake City i 2002, er imidlertid stafettbildet mindre klart. Italia kan da ha fått Maurillo de Zolt klar igjen, mens Gunde Svan og Sixten Jernberg vil utgjøre en betraktelig styrking av svenskenes lag. Stafett er stafett, og når den attpåtil skal gjennomføres i saltlake, kan alt skje. Vi må likevel tro at Børge Stensbøl har studert vær-rapporter, kaloritabeller og Mormons Bok godt nok til at alt går bra i Utah, som altså er navnet på delstaten og ikke en logopediskfeilstaving av USA.