Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Var verdens dyreste tenåring i 1985, så havnet han i en bisarr ulykke

Wayne Harrison var 80-tallets Wayne Rooney.

GULLKLUMP: Liverpool-manager Joe Fagan med sin nye signering, Wayne Harrison fra Oldham, 9. januar 1985. Harrison ble sluppet tilbake på lån umiddelbart etter overgangen, som var verdt 250 000 pund i datidens pengemarked. Foto: Bob Thomas/Getty Images
GULLKLUMP: Liverpool-manager Joe Fagan med sin nye signering, Wayne Harrison fra Oldham, 9. januar 1985. Harrison ble sluppet tilbake på lån umiddelbart etter overgangen, som var verdt 250 000 pund i datidens pengemarked. Foto: Bob Thomas/Getty Images Vis mer

(Dagbladet): Mars 1985 skulle 17 år gamle Wayne Harrison oppleve alle unge fotballspilleres store drøm, å bli hentet av det som på den tiden var den største klubben i England. Liverpool måtte ut med rekordsummen 250 000 pund for å sikre seg unggutten fra Oldham. Han ble samtidig verdens dyreste tenåring.

Han var en naturlig målscorer som skulle ta opp arven etter storscorere som Gordon Hodgson (1925-1936), Billy Lidell (1938-1961), Roger Hunt (1958-1969), Kenny Dalglish (1977-1990) og Ian Rush (1980-1987, og 1988-1996). Han ble sett på som den nye «Kongen av The Kop», men i stedet ble han et eksempel på hvor galt det kan gå.

Han bærer samme fornavn som Wayne Rooney, som siden ble verdens dyreste tenåring da han gikk til Manchester United fra Everton for 27 millioner pund i 2004. Derfor blir Wayne Harrison kalt «den originale Wayne Rooney». Det stod skrevet i stjernene at Harrison skulle bli en stor fotballspiller.

- Jeg var toppscorer for alle klubbene jeg spilte for. Det var mange lag som ville ha meg på det tidspunktet, har Wayne Harrison uttalt.

Han ble født i Stockport som ligger like utenfor Manchester, men det var et annet lag som lå hjertet hans nærmest. Kenny Dalglish var nemlig det store idolet da han vokste opp.

På lag med storheter Det var derfor en drøm da Harrison plutselig trente sammen med storheter som Alan Hansen, Ian Rush, Phil Neal, Graeme Souness og idolet Kenny Dalglish, som på det tidspunktet var spillende manager i Merseyside-klubben.

Da Bill Shankly la inn årene som Liverpool-manager i 1974, etterlot han seg en praksis som ble fulgt i tiår etterpå. Liverpool brukte tid på ungguttene i klubben, og hastet ikke med å bruke de på førstelaget.

Kopite-direktør Torbjørn Flatin har fulgt Liverpool tett i flere tiår. Han så selv Wayne Harrison spille reservelagsfotball.

Stille og beskjeden - Han var et stort talent, men også en ung gutt som kom inn i rampelyset veldig fort, og sleit litt med det. Han brukte kanskje litt lenger tid enn normalt på reservelaget, sier Flatin til Dagbladet.

Flatin hilste på Harrison i den belgiske byen Brussel før den tragiske Heysel-tragedien. Da møtte han hele reservelaget til Liverpool.

- Jeg fikk inntrykk av at han var en stille og beskjeden kar, og det har jeg fått bekreftet i ettertid. Han holdt seg stort sett for seg selv, sier Flatin.

Følte presset Kopite-direktøren forteller at det ble skrevet en del om talentet i engelske medier, men at trøkket ikke var veldig stort. Iallfall ikke i forhold til hvordan det kan være i dag.

- Han følte nok at det var slik selv, og det preget nok gutten mer enn at det var pressen selv som var årsaken til det. Det var ikke en voldsom «hype». Jeg husker at han kjøpte en BMW da han fikk førerkort, og ikke lenge etterpå kjørte han rundt i en Golf. Det handlet litt om rådgivere. Det var en litt annen verden den gangen enn det det er nå, sier Flatin.

Wayne Harisson fikk tid til å etablere seg på reservelaget, mye tid.

- Han begynte så smått å score etter hvert. Han var en liten vever type med god teknikk. Han var en spiller som kunne drible 3-4 stykker og deretter score, sier Flatin.

- Hvor stor tror du han kunne blitt?

- Han var absolutt en toppspiller, men det er vanskelig å si. Han var en Robbie Fowler/Michael Owen-type om han hadde fått det rette gjennombruddet. Han var en veldig ettertraktet spiller på den tiden, sier Flatin.

Bisarr ulykke
Da Harisson endelig var klar for å sitte på benken til førstelaget skulle livet hans bli snudd på hodet. Han deiset inn i et drivhus og holdt på å dø som følge av massivt blodtap. Den lokale ambulansetjenesten var i streik, men takket være en reserveløsning med et medisinsk militær-apparat ble han fraktet til det lokale sykehuset hvor livet hans ble reddet.

Det skulle likevel bare vise seg å være starten på elendighetene som skulle følge stortalentet i årene videre. Unge Harrison pådro seg en rekke bisarre skader. Han pådro seg blant annet dobbel brokk, i alt 12 kneskader og flere skulderskader.

Fem år etter skadeproblemene skulle Harrison spille en reservelagskamp mot Bradford, i det som ironisk nok var sesongens siste kamp.

I en duell med bortelagets keeper knuste han korsbåndet i det ene kneet. Skaden var ikke mulig å lege. Karrieren til Wayne Harrison var over etter totalt 23 operasjoner som var relatert til fotballen. Han fikk aldri spille på førstelaget til Liverpool, og måtte kaste inn håndkleet allerede som 22-åring.

Var helt knust Ikke overraskende husket Harrison episoden som om det var i går, og den nedslående beskjeden han fikk etterpå.

- Graeme Souness spurte etter meg, og fortalte at legene hadde fortalt ham at de ikke trodde jeg ville spille fotball igjen noensinne. Jeg var helt knust. Jeg var bare 22 år gammel, sa Harrison i et intervju med Liverpool Echo.

Han forteller at han ikke gjorde noe særlig de tre-fire første årene etter sjokkbeskjeden. Han fikk seg en psykisk knekk, og smertene i kneet var til tider uutholdelige.

- Kneet gir meg fortsatt smerte. Det blir vondere og vondere for hvert år som går. Men jeg trøster meg selv med at ingenting i livet vil bli like ille igjen, sa han i et intervju med The Telegraph i 2002.

Kjørte lastebil Harrisons gamle klubb Oldham spilte en testimonialkamp mot Liverpool i 1992, men Harrison var ikke i form til å spille for å få hyllesten.

Han gikk fra å være en fotballspiller som var spådd store rikdommer, til å kjøre lastebil for et bryggeri i hjembyen Stockport.

- Jeg føler meg ikke bitter. Jeg har fått livet på rett kjøl nå, uttalte Harrison for noen år siden.

Gikk bort 1. juledag gikk Wayne Harrison bort i en alder av 46 år. Det skal ifølge rapporter ha vært problemer med bukspyttkjertelen som gjorde at at han døde på sykehuset i Stockport etter kort tids sykeleie.

Bli ikke overrasket om navnet hans dukker opp neste gang en ung fotballspiller pådrar seg en karriereødeleggende skade.

Kilder: The Telegraph og Liverpool Echo

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media