Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Var Villa i offside da han sendte Portugal ut av VM?

TV-reprisene ga ikke svaret. Spania klare for kvartfinale mot Paraguay.

LØFTET INN AVGJØRELSEN: David Villa setter inn kampens eneste mål etter en retur fra Portugals gode keeper Eduardo. Foto: Daniel Ochoa de Olza, AP/Scanpix
LØFTET INN AVGJØRELSEN: David Villa setter inn kampens eneste mål etter en retur fra Portugals gode keeper Eduardo. Foto: Daniel Ochoa de Olza, AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Spania - Portugal 1-0.

Spania trakk det lengste strået i et nabooppgjør som ble akkurat så spennende som man kunne håpe på.

David Villa scoret det eneste målet i kampen, hans fjerde i VM. Dermed er han delt toppscorer sammen med Argentinas Higuain og Slovakias Vittek.

- Vi har tatt et stort steg. Vi er veldig fornøyd med å være i kvartfinale. Det (Portugal) var et veldig vanskelig lag å bryte ned, men vi fikk målet vi trengte, sier David Villa.

Offside? Målet risikerer imidlertid å bli gjenstand for ny dommerdebatt. Villa var i beste fall hårfint onside, og TV-produsenten viste for en gangs skyld ikke reprisebilder med «offside-grafikk» som tydelig viste posisjonen hans da Xavi spilte ham fri med et hælspark.

Samtidig var situasjonen så hårfin at linjedommeren neppe kan ha vært sikker. Og da skal han ifølge retningslinjene la tvilen komme angripende lag til gode.

Dermed er VM over for Portugal, som hadde de største sjansene i første omgang, og også var farlige tidlig i andre omgang.

Etter hvert var det imidlertid Spania som skapte mest, og etter scoringen åpnet Portugal seg bakover, og Spania var nær ved å doble ledelsen ved et par anledninger.

— Spania hadde de største sjansene og jeg mener dessverre at de fortjente å vinne kampen, sier Portugals landslagstrener Carlos Queiroz ifølge NTB.

— Spania var mye mer effektive når det kom til å flytte ballen rundt. Vi søkte sjanser på kontringer, fikk noen, men scoret ikke. Vi viste ambisjoner og vilje til å vinne, men det var bare ikke mulig. Vi må komme sterkere tilbake.

Tidlig Torres Det tok bare ett minutt før Fernando Torres viste seg fram. Et lite rykk og et skudd fra utenfor feltet satte Portugals Eduardo på en prøve, men keeperen besto med glans.

Spania fortsatte å presse på, og kom til et par brukbare skuddmuligheter til.

Men Portugal klarte å ri av den spanske åpningsstormen, og etter 20 minutter skapte de kampens foreløpig største sjanse. Coentrao satte igang et angrep med et hælspark, og Thiago skjøt fra langt hold.

- ET STOR STEG: David Villa feirer scoringen som sendte Spania til kvartfinalen og ham til delt topplassering på scoringslista i VM. Foto: Marcelo Del Pozo,  Reuters/Scanpix
- ET STOR STEG: David Villa feirer scoringen som sendte Spania til kvartfinalen og ham til delt topplassering på scoringslista i VM. Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters/Scanpix Vis mer

Iker Casillas klarte ikke annet enn å slå ballen rett til værs, og Hugo Almeida var høyt oppe i duellen om nedfallsfrukten, men Casillas berget den så vidt det var.

Etter 29 minutter fikk Ronaldo et varemerke-treff på Jabulanien på et frispark 35 meter fra mål. Ballen vinglet og duppet så kraftig at Casillas, som egentlig fikk den rett på seg, måtte gi retur. De spanske forsvarerne var imidlertid først på ballen og ryddet unna.

Spanske feil Portugal klarte flere ganger å bryte det vanligvis så sikre pasningsspillet på den spanske midtbanen, og kom på farlige kontringer.

Etter 38 minutter var Almeida igjen nær, men fikk ikke nok treff med panna på innlegget fra Raul Meireles. Cristiano Ronaldo lurte rett bak Almeida, og var tydelig misfornøyd over at ballen ikke nådde helt fram til ham.

Spania hadde 68 prosent av ballbesittelsen i første omgang, men kunne likevel være fornøyd med 0-0 til pause. Portugal hadde flere og farligere avslutninger.

Også i andre omgang var det Spania som festet grepet i de første fem minuttene, men når kontringsmulighetene kom, hugget Portugal til.

Den første kom etter seks minutter, og Almeidas skudd - eller kanskje det var et innlegg mot Ronaldo - traff beinet til Carles Puyol og dalte i en bue over Casillas. Den spanske keeperen kunne lettet se at ballen spratt like utenfor mål.

Nestenulykken så ut til å sette en støkk i Spania, og Portugal overtok initiativet.

Spanske sjanser En snau time inn i kampen plukket begge trenere ut spydspissene sine. Fernando Torres ble stående med det ene sjansen etter ett minutt, mens Almeida fikk tre gode sjanser uten å score. Fernando Llorente og Danny var erstatterne.

Etter byttene så Spania ut til å få en ny giv.

Llorente hadde bare vært innpå i ett minutt da han stupte fram på et dypt innlegg fra Sergio Ramos, men styrte ballen rett på Eduaro. Og like etter var David Villa nær mål med et langskudd.

Så serverte de et klassisk klikk-klakk-angrep slik de elsker å gjøre det. Iniesta fant Xavi som trillet ballen bakover med hælen til sin nye Barcelona-kollega David Villa.

Villa må ha vært nær offside, men ble ikke vinket av. Først satte han ballen rett på keeper, men returen løftet han i mål.

TV-produsentene valgte plutselig å la være å vise den gode offside-grafikken de har brukt på slike situasjoner tidligere i mesterskapet.

Kunne økt ledelsen Scoringen åpnet for spanske kontringer, og i det 70. minutt var Sergio Ramos meget nær å doble ledelsen etter at Iniesta spilte ham fram på høyresida. Igjen var Eduardo god i det portugisiske målet.

Et kvarter før full tid klemte Villa til fra langt hold, og Eduardo måtte gi retur.

Etter 86 minutter fikk Llorente plutselig heade uforstyrret mot mål, men han styrte ballen rett utenfor.

Rødt kort To minutter før full tid fikk Ricardo Costa direkte rødt kort etter en duell med Joan Capdevila. Det var ikke lett å se av TV-reprisene hva som egentlig skjedde. Spanias venstreback gikk i bakken og holdt seg til hodet, men det så ikke ut som Costa slo spesielt hardt.

Cristiano Ronaldo, som er viktig for Portugal, klarte ikke å sette sitt preg på oppgjøret. Det gode frisparket i første omgang var det nærmeste han kom mål.

Spania møter Paraguay i kvartfinalen lørdag kveld. Og til tross for at laget ikke har vært like overbevisende så langt i sluttspillet som de har vært de siste par årene, lover Villa at de ikke har mistet troen på det de driver med.

— Selvtilliten? Den har vi aldri mistet. Vi har stor selvtillit og potensial i troppen. Vi vet hva vi driver med, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!