Våre beste menn

For tredje OL på rad har disse muskelbuntene best resultater i den norske troppen. De norske kajakkgutta gjør det nesten uten penger.

ATEN (Dagbladet): Eirik Verås Larsen (28) reiser hjem med gull på K1 1000 meter, bronse på K2 1000 meter sammen med Nils Olav Fjeldheim og en skuffende fjerdeplass på gårsdagens K1 500 meter. De fire gutta på K4 1000 meter padlet inn en overraskende sterk femteplass. Disse resultatene gjør Norge til beste nasjon på 1000-meter i OL, og nest beste nasjon totalt for herrer. Det er oppsiktsvekkende gode resultater for en nasjon som bare har 18- 20 hardtsatsende padlere.

Verås Larsen gir størsteparten av æren for sine medaljer til lagkameratene.

-  Disse har betydd nesten alt for meg. De presser meg på trening hver dag, sier han til Dagbladet.

Ingen splid

Sekstetten bor i samme nabolag i Sandvika i Bærum og trener sammen klokka 08.00 og 17.00 året rundt. Verås Larsen og Fjeldheim flyttet inn fra Vestlandet midt på 90-tallet for å trene i miljøet rundt Knut Holmann. Etter hvert har gruppa vokst.

-  Andre nasjoner har det ikke slik. Der er det mye mer klubb som konkurrerer mot klubb. Det skaper mye mer splid, mens vi har valgt å trene sammen. Det går i Norge fordi vi er så få, sier Verås Larsen.

Alle seks framhever tradisjonen, treningskulturen og kontinuitetsbærere helt tilbake til K4-gullet i 1968 som hovedårsak til at kajakkmiljøet reproduserer gullbåter gang etter gang.

Penger ødelegger

Yngstemann i flokken, K4-padler Jacob Lorentz Norenberg, legger i tillegg vekt på dette:

-  Vi driver med padling fordi vi har lyst til å se hvor langt vi kan nå, ikke på grunn av rikdom og berømmelse. Jeg tror forklaringen ligger litt der også, sier han.

Han føyer til:

-  Drivkraften blir større med lite penger. Man må kunne leve, men se på fotballspillere som er veldig gode. Når de kommer til større klubber der de tjener mye penger, så stopper ofte utviklingen deres. Tjener man 50 millioner kroner i året, så betyr kanskje andre ting enn idretten mer, sier Norenberg.

Verås Larsen er enig i at penger kan ødelegge mer enn det hjelper:

Tøffe karer

-  I mange andre idretter i Norge er det slik at utøverne får ting puttet opp i hendene bare de er middelmådige. Mange idretter som er store internasjonalt er ikke bra i Norge. Kommer utøverne på landslaget, får de lønn og alt. Da er det fornøyde og mister fokus, sier han.

Avgående landslagssjef Kjell Tore Solvang tar sterkere i:

-  Det blir helt feil at utøverne skal få ræva full av penger og store gullsmykker slik endel fotballspillere får. De slutter å være sultne før de fyller 20 år. Da er de ferdige. Våre utøvere er sultne til de er 30 år. Gull er det eneste som betyr noe for disse karene her. Ikke 500 000 kroner i banken. Jeg synes dette er mye tøffere karer, sier han.

GULLFARGET: Her er gutta som nærmest er garantister for OL-suksess, bak fra venstre: Mattis Næss, Alexander Wefald og Jacob Lorentz Norenberg. Foran fra venstre: Eirik Verås Larsen, Nils Olav Fjeldheim og Andreas Georg Gjersøe.