Våre helter må slite for det

Derfor står Fred Anton Maier så sterkt i den norske idrettshistorien.

TYPISK NORSK HELT :  Fred Anton Maier var så naturlig sein på 500 meter at han alltid startet mesterskapene med et handicap og måtte hente inn konkurrentene på de lange distansene. Det klarte han en sjelden gang under EM i 1968. Norske sportshelter er helst de som sliter mest. FOTO: NTB / Scanpix.
TYPISK NORSK HELT : Fred Anton Maier var så naturlig sein på 500 meter at han alltid startet mesterskapene med et handicap og måtte hente inn konkurrentene på de lange distansene. Det klarte han en sjelden gang under EM i 1968. Norske sportshelter er helst de som sliter mest. FOTO: NTB / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MITT ynkelig korte ungdomsopprør begrenset seg til en kveld blant den skøytemobben på Bislett Stadion som i timesvis buet ut arrangørene fordi de ville bytte ut 10 000 meter med 3 000 meter under andre dag av Nyttårsløpene i 1969 på grunn av at tidsskjemaet var i ferd med å sprekke. Vennegjengen min var ikke blant de aller dristigste som på skremmende, fremmed vis hev tomflasker ut på isen og rev ned resultattavla, men vi stemte med i det rasende folkehavet på Store Stå som samlet skrek "Fred, Fred, Fred" i protest mot all denne uretten.

Vi kunne ikke noe annet. Byttet av distanse var der og da et usportslig overgrep. Uten milløpet var Fred Anton Maier sjanseløs til å slå både nederlenderne og raskere landsmenn. For det var Fred som var vår helt.

De aller seigeste har nesten alltid vært de største norske sportsheltene.

DETTE ble tydelig da toppidretten ble den samlende norske kulturen etter andre verdenskrig. På noen år kom de uskrevne kriteriene som formet de nasjonale idolene:

•• De skulle være senete og utholdende nok til å slite i stykker konkurrentene over lang, lang tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.