Gamlesjefen mimrer om Schumacher

- Våre liv blir aldri de samme igjen

Michael Schumacher hylles på ny i forbindelse med markeringen av det 1000. Formel 1-løpet i historien.

SAMARBEID: I elleve sesonger jobbet teamsjef Jean Todt og Michael Schumacher tett sammen Ferrari. Det førte til fem mesterskapstitler og 72 Grand Prix-seire. Foto: Lat Photographic/REX/NTB scanpix
SAMARBEID: I elleve sesonger jobbet teamsjef Jean Todt og Michael Schumacher tett sammen Ferrari. Det førte til fem mesterskapstitler og 72 Grand Prix-seire. Foto: Lat Photographic/REX/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Neste uke kjøres det tusende løpet i Formel 1-historien når Kinas Grand Prix går av stabelen i Shanghai.

Den mestvinnende gjennom alle tider er naturligvis Michael Schumacher. Den legendariske tyske føreren har vunnet nesten en tiendedel av samtlige løp som er arrangert fra 1950 fram til i dag, med sine 91 seire.

Den sjudobbelte verdensmesteren har hauger med minneverdige øyeblikk i løpet av sin lange og suksessrike karriere. Men noen løp skiller seg ut. I forbindelse med markeringen av 1000 Formel 1-løp har det internasjonale motorsportsforbundets egne magasin, intervjuet flere markante figurer i Formel 1-verden om deres beste minner.

- Vil aldri bli det samme

En av dem som er spurt er tidligere team-manager i Ferrari, Jean Todt. I dag er franskmannen president i det internasjonale motorsportforbundet, men som nærmeste sjef for tyskeren fra 1996 til 2006 er han en av dem som kjenner Schumacher aller best.

Todt trekker fram et spesielt løp fra Ferrari-tiden deres som sitt beste minne. Ikke overraskende er det fra da Schumacher brøt Ferraris «forbannelse» og tok det italienske bilselskapets første førermesterskap i Formel 1 på 21 år, da han seiret totalt i år 2000.

MINNEVERDIG: Michael Schumacher løftes opp av Jean Todt etter at verdensmesterskapet i 2000 var sikret etter seier på Suzuka. Foto: AFP PHOTO / Patrick HERTZOG/NTB Scanpix
MINNEVERDIG: Michael Schumacher løftes opp av Jean Todt etter at verdensmesterskapet i 2000 var sikret etter seier på Suzuka. Foto: AFP PHOTO / Patrick HERTZOG/NTB Scanpix Vis mer

Todt trekker fram det avgjørende løpet på Suzuka-banen i Japan, hvor Schumacher kjempet intenst med finske Mika Häkkinen om både seieren i løpet og totalt. Schumacher gikk seirende ut og dermed hadde Ferrari sin første verdensmester siden Jody Scheckter i 1979.

- Jeg blir ofte spurt om mitt favoritt-Grand Prix, og mitt svar er alltid det samme: Japan, 2000. På den dag, 8. oktober, på Suzuka tok Michael Schumacher sin tredje VM-tittel og hans første med Ferrari, teamet jeg hadde stått i spissen for i sju år, forteller Jean Todt i den nyeste utgaven av FIA's magasin 'Auto'.

- Da Michael og jeg gikk opp trappene, som førte til podiet, sa jeg til ham, at fra dette øyeblikket kommer våre liv aldri til å bli de samme igjen. Det viste seg å være sant, og heldigvis var det mange andre fantastiske og minneverdige løp deretter, men Suzuka 2000 er stadig mitt førstevalg, sier han.

Schumachers minne

En tragisk skiulykke i 2013 gjør at Schumacher fortsatt lever et skjult liv i rehabilitering og det er stor usikkerhet rundt hans helsetilstand.

Derfor har Schumacher heller ikke kunnet gi i et nytt intervju, men magasinet har tatt et utdrag fra boka hans «Michael Schumacher - Driving Force», som hans manager Sabine Kehm har gitt tillatelse til.

- I Japan, da jeg krysset mållinja; vanvittig! Seinere ble jeg igjen og igjen spurt, hva som var min sterkeste følelse på det tidspunktet og på intet tidspunkt har jeg vært i stand til å finne de rette ordene. Helt ærlig, mener jeg at det er helt ubeskrivelig.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med alle den lykken. Jeg følte meg plutselig fanget i bilen, innesperret i Ferrarien min. Det var som om jeg holdt på å bli sprengt, skriver Schumacher i boka ifølge danske Ekstra Bladet.

- Jeg slo så hardt på rattet at de trodde det var brukket. Som forholdsregel ble det skiftet ut i etterkant, så voldsomt var utbruddet mitt. Jeg hadde endelig klart det etter så mange år med skuffelser. Da det hele var over og vi skulle kjøre inn i paddocken, fortsatte jeg bare å kjøre. Jeg klarte ikke holde tårene tilbake. Det var som om jeg sto og så meg selv utenfra, omtrent som jeg var en annen, minnes Schumacher.

Populær

Det er ikke bare Schumacher og Todt som har Suzuka-løpet for 19 år siden som et kjært minne. Også Schumacher-fansen har stemt det fram som det mest minneverdige i tyskerens karriere.

Det skjedde i en avstemning gjort av tyske Motorsport Magazin da den tidligere Ferrari og Benetton-føreren fylte 50 år i begynnelsen av januar i år.

Også en av dagens store Formel 1-stjerner, tyske Sebastian Vettel, trekker fram et Schumacher-øyeblikk som sitt beste minne. Vettel, som har gått i Schumachers fotspor i Ferrari, forteller at Schumachers første seier på hjemmebane i Tysklands Grand Prix på Hockenheim i 1995, som det første løpet han virkelig husker, og noe som gjorde at han ønsket å bli Formel-1-fører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer